U sklopu najvećeg maslinarskog festivala u regiji, ISTRAVIRGIN, 16. dana mladog maslinovog ulja posjetitelji će se imati priliku upoznati sa svom raskoši masline – od gastro dijela obogaćenog masterclassovima i cooking showovima, preko izložbenog dijela s uporabnim predmetima i izlošcima više od stotinu ovogodišnjih mladih maslinovih ulja u Oil baru, do edukativnog i zabavnog sadržaja. Jedan od najtraženijih sadržaja i ove su godine upravo masterclassovi vodećih chefova domaće scene, koji će u sklopu radionice pripremiti tri vrhunska slijeda, obogaćena pomno odabranim mladim maslinovim uljem.
HRVOJE ZIROJEVIĆ
Masterclass radionice na ISTRAVIRGIN, 16. danima mladog maslinovog ulja otvara Hrvoje Zirojević, chef splitskog restorana Dvor. Ovaj kulinarski virtuoz oborio je s nogu mnoge slavne, među kojima su bili Beyonce i Jay Z, princ Harry i Bono Vox. Svoju kulinarsku filozofiju temelji upravo na lokalnim morskim plodovima čiji izvorni okusi čine okosnicu njegovih jela, a u subotu od 14 sati svim prijavljenima otkrit će svoje tajne.
JEFFREY VELLA
Odmah nakon Zirojevića, na scenu će stupiti Jeffrey Vella – sinonim vrhunske hrane i chef koji pomiče granice. Trenutno je vodeće ime rovinjskog restorana Cap Aureo u kojem je već nebrojeno puta pokazao svoj sjajan talent i sposobnost pripremanja nevjerojatnih kombinacija. Rodom s Malte, ovaj je svjetski poznati kuhar živio i radio diljem svijeta i dobitnik je mnogih nagrada. Upravo će u Vodnjanu prezentirati svoje najnovije čarolije.
SVJETLANA CELIJA
Subotnje masterclass radionice u 18 sati će zatvoriti Svjetlana Celija, žena koja je već gotovo četiri desetljeća za kormilom jednog od najuspješnijih istarskih restorana – čuvene Vodnjanke. Vodnjanka u režiji i produkciji chef-patronice Svjetlane Celije njeguje vrijednosti tradicionalne istarske kužine. Stekla je izniman ugled na hrvatskoj gastronomskoj sceni, ali i prepoznatljivost među brojnim stranim gostima koji se rado vraćaju u Vodnjan i Vodnjanku, a unatrag nekoliko godina i u Vodnjanku u Zagrebu.
HRVOJE KROFLIN
Nedjeljne masterclass radionice na ISTRAVIRGIN festivalu otvorit će prvi hrvatski chef koji je nominiran za nagradu The Best Chef – Hrvoje Kroflin. Chef zagrebačkog restorana Mano2 inspiraciju pronalazi u tradicionalnim receptima. Svoja znanja primjenjuje na sezonskim namirnicama, ali i domaćim tradicionalnim jelima kojima dodaje svoj štih i poseban šarm, a tako će biti i u njegova tri slijeda u Vodnjanu.
ROBERT PERIĆ
Ovogodišnje masterclassove završit će ikona istarske kuhinje – Robert Perić iz pulskog LF cateringa. Kao chef drži se načela kojima osvaja nepca svakog kome posluži jelo. Prije svega to su jednostavnost kuhanja, elegancija kreiranja jela i sezonski izbor namirnica. Osim toga, vrhunski je maestro choccolatier, a svoja znanja uživa dijeliti sa svima koji su spremni naučiti nešto novo, pa će svi posjetitelji imati priliku isprobati kombinacije njegovog deserta i maslinovog ulja.
Za sve masterclassove potrebno se prijaviti putem službene web stranice festivala, budući je broj polaznika ograničen. ISTRAVIRGIN, 16. dani mladog maslinovog ulja od 25. do 27. studenoga posjetiteljima će pružiti pravi maslinarski užitak i slavlje za nepce.