Dobro je poznato kako previše soli u prehrani loše utječe na srce i krvni tlak, no jeste li se ikad zapitali što sol radi vašem mozgu?
Novo istraživanje objavljeno u časopisu Nature Neuroscience otkrilo je kako miševi koji su hranjeni presoljenom hranom imaju smanjene mentalne sposobnosti te kognitivne poremećaje. Razlog je tome, tvrde znanstvenici, nedostatak krvi u mozgu.
Miševi su pokazali smanjenje sposobnosti kretanja u labirintu, a čak su prestali reagirati na povlačenje krzna.
Zasoljena hrana utjecala je i na povećanje interleukina-17, upalne tvari koja može promijeniti kemijske signale krvnim žilama u mozgu.
Dr. Costantino Iadecola, voditelj istraživanja koje je provedeno u Australiji, kaže kako su miševi nakon tri mjeseca dobili demenciju.
– Miševi su inače vrlo znatiželjni i vole istraživati nove stvari, no tijekom vremena jednostavno su izgubili sposobnost prepoznavanja normalnih objekata. Kada su trebali izgraditi gnijezdo, a to je nešto što rade svaki dan, nisu to mogli učiniti – rekao je on i dodao kako bi slične posljedice mogli imati i ljudi koji u prehrani koriste previše soli, no to se još mora istražiti.
Pogledajte i galeriju: 10 namirnica koje niti nutricionisti ne bi konzumirali
A sta tek clanci iz vecernjeg rade mozgu!