tko bi rekao

Svjetski je dan šampanjca: Ove zanimljivosti o njemu zasigurno niste znali!

Shutterstock
31.12.2023.
u 07:00

Ovo pjenušavo vino nastalo je u Francuskoj, u pokrajini Champagne

Šampanjac je piće koje se otvara u posebnim i svečanim prilikama, a jedna takva je i doček Nove godine. Upravo danas, 31.12., slavi svoj dan!

Ovo pjenušavo vino nastalo je u Francuskoj, u pokrajini Champagne. Dom Pérignon, slijepi redovnik benediktinske opatije Hautviller, našao je način kako da šampanjac, koji je u početku bio lošeg okusa jer se pokvario, učini vrhunskim pićem.  

VEZANI ČLANCI:

Loš okus stvorio se jer su mrtvi kvasci ostajali u boci, a njihov talog zamućivao je vino, ali naknadnim vrenjem razvije se ugljični dioksid koji mu daje lijepu pjenu i blago kiselkast okus. To vrenje može nastati spontano, a može biti izazvano posebnim sojevima kvasaca. 

Dugo vremena smatrao se opasnim pićem zbog eksplozije boce koja se mogla dogoditi, a radnici u tvornicama nosili su zaštitne maske i kacige. Nakon nekog vremena kreirale su se boce od debljeg stakla, pa je taj problem riješen, prenosi craves.everybodyshops.com

Iako mnogi nisu ljubitelji ovog pića već ga popiju samo kako bi nazdravili u svečanim situacijama, u zemljama poput Švicarske i Belgije ima puno obožavatelja, a najviše ih je u Velikoj Britaniji koja je na četvrtom mjestu po konzumaciji. Najskuplja boca, koju je kreirao Alexander Amosu zajedno sa Swarovskim, košta 2,7 milijuna dolara. Napravljena je ručno s 18-karatnim komadićima zlata i 19-karatnim dijamantima. 

Zanimljiva činjenica jest da prva čaša šampanjca koja se natoči sadrži najviše mjehurića, a samim time i najjače 'udara' alkohol, pa mnogi stručnjaci upozoravaju da ovo piće pijete polako i umjereno - i da ga jednako oprezno otvarate.

Htjeli biste novogodišnju noć provesti u štiklama? S ovim ćete trikovima izbjeći bol u nogama!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije