što vi mislite?

Tata je odbio napisati pismo isprike učiteljici koju je njen sin opsovao - i dobio pohvale zbog toga

shutterstock
09.10.2024.
u 11:30

Vjerujući da je čuo tu riječ kod kuće, učiteljica je naredila tati da pošalje pismo u kojem se ispričava za sinovljev ispad.

Kad je riječ o roditeljstvu, nećete svaki put biti uspješni - ali učenje na vlastitim pogreškama dugoročno čini veliku razliku. No, jedan tata je ostao pri svom protiv učiteljice svog sina nakon što ju je trogodišnjak nazvao kuč**m pred cijelim razredom. Iako ne odobrava psovke, osobito od strane svog malog sina, ne vjeruje da joj treba napisati službenu ispriku tražeći oprost nakon incidenta, prenosi Mirror

Obraćajući se Redditu, rekao je: ‘Moja supruga i ja roditelji smo trogodišnjeg dječaka. On jest i vrlo vjerojatno će i dalje biti jedinac. Kao njegovi roditelji, ponekad smo pristrani; ali smo svjesni toga i pokušavamo biti što je moguće objektivniji. Ne koristi ni njemu ni vanjskom svijetu ako ga mazimo, pazimo, čuvamo ili pretjerano favoriziramo’. 

VEZANI ČLANCI: 

Par je svog sina smjestio u privatnu predškolu prije dva mjeseca - on boravi tamo četiri sata dnevno, četiri dana u tjednu. ‘Njegova druga godina života bile je relativno blage, a posljednjih nekoliko mjeseci postao je ugodan, prijateljski nastrojen, zabavan i, za trogodišnjaka, relativno pažljiv’, dodao je, ‘Standardna praksa u ovoj predškolskoj ustanovi je napraviti procjenu mjesec dana nakon što dijete krene u školu. Njegova je bila odlična: smiješan, ugodan, slijedi upute, akademski napredan, sve srdačne i lijepe stvari koje bi roditelj želio čuti’. 

‘Prošlog vikenda djelovao je malo rastreseno. Nije bio potpuno divlji ili tvrdoglav, ali nije bio kao posljednjih nekoliko mjeseci. Bilo je još nekoliko 'ne' i malo više uznemirenosti’, kaže.  U ponedjeljak je u predškoli dječak postao frustriran kada je prolio ručak po stolu. Kad ga je učiteljica zamolila da to počisti, on je odgovorio: ‘Ne. Ti to očisti kuč**o’. Tata je dodao: ‘Kada ga je druga učiteljica pitala što je rekao, on je to ponovio’. 

‘Učiteljica su nam rekle za to, naznačile da je to vrlo neuobičajeno za njega, a mi smo se ispričali obje učiteljice. Razgovarali smo s njim o korištenju ružnih riječi, o nagonima i kontroli raspoloženja općenito, njegovo se raspoloženje popravilo, a ostatak tjedna prošao je bez incidenata’, dodaje. 

GALERIJA: Stomatolog otkriva 10 navika koje kvare zube vašoj djeci i zašto su grožđice gore od slatkiša

1/11

‘Međutim, dva dana nakon incidenta, učiteljice su nas zamolile da pripremimo pismo njima i upravi u kojem se ispričavamo što smo naše dijete naučili tu ružnu riječ’. Vjerujući da je čuo tu riječ kod kuće, učiteljica je naredila tati da pošalje pismo u kojem se ispričava za sinovljev ispad. Međutim, on tvrdi da ga učiteljica pokušava etiketirati kao 'lošeg oca' - i da je njegova osobna isprika dovoljna.

‘Evo u čemu je stvar. Moja supruga i ja nismo savršeni. Psujemo ponekad. Pokušavamo to ograničiti pred našim sinom, ali povremeno nam se omakne, međutim, nikada ne koristimo pogrdne riječi koje umanjuju nečiju vrijednost. U 10 godina koliko smo zajedno, nikada nisam čuo svoju ženu ili sebe da izgovaramo bilo koju od riječi pogrdnih prema rasi, etničkoj pripadnosti, LGBTQ+ statusu, spolu, vjeri ili sposobnostima’, kaže. 

VEZANI ČLANCI: 

‘Siguran sam da škola misli da je čuo ovu riječ od mene ili moje žene, ali mi je jednostavno ne koristimo. Također, on voli samo crtiće, pa ga nismo izložili ničemu što bi to sadržavalo. Razumijem da djeca dobivaju stvari iz raznih izvora i želim da škola to razumije’, rekao je, ‘Škola se danas javila tražeći pismo isprike, ali ne osjećam da im to dugujemo. Već smo se ispričali što je to rekao, ali ne osjećam se odgovorno ispričavati se što sam ga to naučio zato što jednostavno nisam’. 

Komentirajući njegovu objavu, jedan korisnik je rekao: ‘Škola želi da napišete pismo isprike za (po njihovom mišljenju) vaše psovanje ispred djeteta kod kuće? Ozbiljno? To je smiješno’. Drugi korisnik je dodao: ‘Napišite pismo, ali umjesto da bude isprika, objasnite da se ne sjećate da ste ikada upotrijebili tu riječ pred njim i nemate pojma kako ili odakle ju je naučio. Iskoristite priliku da istaknete da ga nikada niste čuli da koristi tu riječ kod kuće i da ju je zapravo mogao pokupiti u školi. Opet ponovite da vam je žao što je to rekao, ali da se nećete ispričavati što ste učinili nešto za što ne vjerujete da ste doista učinili. Također predložite da se vaš sin ispriča učiteljicama, možda s malim darom... ovo može pomoći ublažiti situaciju’.

Treći korisnik je rekao: ‘Meni nema smisla da škola želi pismo isprike. Kako to rješava bilo kakav problem koji imaju? Nazvao bih školskog administratora da saznam više. I ja bih bio zabrinut o tome gdje je vaše dijete čulo ovu riječ, ako je vi nikada ne koristite’.

Mama pokazala što radi s djecom kad treba vrijeme za sebe: 'Ubacim ih u kartonsku kutiju!'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije