zanimljivo

Tiktoker otkrio zašto su krumpirići iz McDonald'sa tako ukusni: Razlog je dodatak 'govedine'

Shutterstock
21.04.2023.
u 16:30

Ipak, stručnjaci kažu da "prirodna aroma govedine" nema veze s govedinom i proizvodi se od aminokiselina, nekih šećera, limunske kiseline i raznih aditiva, pa slavni pomfrit ostaje vegetarijanski.

Amerikanac Jordan Howlett tvrdi da zna da par tajni McDonald'sa sočnijih od bilo čega na njihovom meniji, a nedavno je otkrio i da je popularni pomfrit kojeg obožavaju ljudi diljem svijeta daleko od vegetarijanskog. U svom je videu rekao da je jedan od razloga zašto su krumpirići popularnog lanca brze hrane tako ukusni taj što se u njih dodaje aroma govedine.

"McDonald's prži svoje krumpiriće s aromom govedine koja se miješa u njihovo biljno ulje", objasnio je prošli tjedan u videu koji je sakupio 9,6 milijuna pregleda. Zbog toga je, smatra, njihov pomfrit zarazno ukusan, a mnogi bi se vegetarijanci mogli pobuniti jer, makar u tragovima, jedu meso..

“Shvatio sam da bi ovu informaciju trebali znati ljudi s problemima u prehrani”, rekao je, premda to ima li u njima govedine, kaže, ne mijenja i njegov stav o McDonald'sovim krumpirićima. "Ja još uvijek uživam u njima.”

@jordan_the_stallion8 #stitch with @youraveragetechbro #fypシ ♬ original sound - Jordan_The_Stallion8

"Mješavina s okusom govedine sadrži hidroliziranu pšenicu i hidrolizirano mlijeko kao početne sastojke", navodi i sam McDonald's na svojoj stranici, a neki tvrde i da 'okus govedine' ne mora uopće imati veze s govedom. “Davno je prehrambena industrija pogledala cijenu govedine i rekla: 'Ako to želimo staviti u rezance ili umak, ne možemo izvući okus, a baciti meso, to bi bilo preskupo'” kaže kemičar Gary Reineccius. "Morali su dakle pronaći način da naprave okus mesa koji nema nikakve veze s mesnim proizvodima..."

Reineccius tvrdi i da se "prirodna aroma govedine" zato proizvodi od aminokiselina, nekih šećera, limunske kiseline i raznih aditiva, a kad se zagrije, dobije se okus mesa koji zapravo može biti vegetarijanski. Inače, okus govedine nije uvijek bio dio ovih krumpirića, premda su se do 1990-ih se pekli na goveđoj masti; što im je obogaćivalo okus i davalo potrebnu masnoći.

Godine 1990., nakon kontroverzi i zbog velike potražnje za smanjenjem zasićenih masnoća, McDonald's počinje koristiti čisto biljno ulje, no kupci diljem svijeta su htjeli onaj 'masni' okus slavnog pomfrita, pa se počela dodavati spomenuta 'prirodna' goveđa aroma. Zato su 2001. vegetarijanci i hinduisti koji ne jedu govedinu tužili diva brze hrane, nakon čega je i sporni goveđi ekstrakt dodan na popis sastojaka, piše NY Times.

Pokazala kako izgleda hrana iz McDonald'sa nakon - 17 godina!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije