mljac!

Tražite jednostavni desert koji će vas rashladiti? Isprobajte ovaj domaći sladoled od naranče!

shutterstock
20.06.2023.
u 08:00

Ovaj sladoled od naranče ima sve ono što od njega i očekujemo: kremast je, sladak i hladan.

Ispred nas je dugo i toplo ljeto, a mnogo puta ventilatori i klima nisu dovoljni da nas rashlade pa mnogi žude za smrznutim poslasticama poput sladoleda. I, nije potrebno otići do dućana kako bi pojeli hladan sladoled, već u samo pet minuta možete napraviti domaći sladoled za koji će vam trebati samo četiri sastojka. Ovaj sladoled od naranče ima sve ono što od njega i očekujemo: kremast je, sladak i hladan, prenosi Simply Recipes.

U ovom receptu najbolji je obični punomasni jogurt. Kremastiji je i blaži od nemasnog jogurta, a bez dodanog šećera imamo veću kontrolu nad rezultatima. Djeluje ili grčki ili obični punomasni jogurt. Smrznuti koncentrat naranče daje jači okus naranče od soka ili svježe naranče. Važno je otopiti koncentrat prije upotrebe jer će inače smjesa biti pregusta. Kad je smjesa pregusta, nakon što se smrzne, štapić se izvuče i ostavi sladoled za sobom.

VEZANI ČLANCI: 

Odmrznite koncentrat tako da ga večer prije stavite u hladnjak. Ako nemate vremena čekati, izmjerite koncentrat i zatim ga stavite u mikrovalnu na 15 do 20 sekundi ili dok se ne otopi. Imajte na umu da ne želimo da koncentrat prokuha, pa ga zagrijte samo toliko da se odmrzne i ne više.

Kalupi za sladoled zauzimaju dragocjeni prostor za pohranu i mogu vam se činiti kao još jedna stvar koju treba prati. Nema problema! I dalje možete napraviti sladoled bez kalupa za sladoled. Silikonske posude za led, male papirnate čašice ili kalupi za muffine obloženi folijom jednostavne su zamjene. Ulijte smjesu u posudu i prekrijte plastičnom folijom. Izrežite prorez preko sredine svakog sladoleda i provucite štapić kroz prorez. To će držati štapić na mjestu, a sladoled će biti pokriven.

VEZANI ČLANCI: 

Koliko dugo zamrzavati? Ovo su gusti i kremasti sladoledi, pa ostavite 8 sati da se potpuno zamrznu. Ponekad je najteži dio izrade sladoleda izvaditi ih iz kalupa. Prvo, znajte da se neki kalupi lakše oslobađaju od drugih. Ako mislite da je vaš kalup problem, provjerite druge mogućnosti.

Najbolji način da se sladoledi odvoje od kalupa je da se stave u visoku šalicu koja je napunjena toplom vodom. Namočite 1 minutu i zatim ga izvadite iz vode. Čvrsto držite svaki kraj sladoleda i povucite štapić da biste ga uklonili. Ako se ne pomakne, vratite ga u toplu vodu i ponovite još jednu minutu. Prejako povlačenje štapića može slomiti sladoled na pola. Ako se to dogodi, uzmite žlicu i jedite kao smrznuti jogurt.

Sastojci:

  • 2/3 šalice (170 g) koncentrata soka od naranče, otopljenog
  • 1/2 šalice (100 g) šećera
  • 1 i pol šalica (340 g) običnog punomasnog jogurta
  • 1/2 šalice mlijeka

Upute:

1. Umutite koncentrat naranče i šećer u velikoj posudi. Dodajte jogurt i mlijeko te mutite dok ne postane glatko. Smjesa će biti gusta poput smoothieja u boci ili gustog soka punjenog pulpom.

2. Ulijte smjesu za sladoled do linije punjenja kalupa za sladoled ili nekoliko milimetara ispod vrha alternativne posude (kao što je mala papirnata čaša). Stavite štapiće u kalup za sladoled i premjestite u zamrzivač.

3. Ako koristite alternativnu posudu, prekrijte plastičnom folijom i izrežite prorez u sredini te provucite štapić kroz prorez. To će držati štapić na mjestu, a sladoled će biti pokriven.

4. Prebacite sladoled u zamrzivač i zamrznite bez ometanja 8 sati.

5. Nakon što se zamrznu, slijedite upute proizvođača za vađenje sladoleda iz kalupa.

6. Držite ostatke sladoleda u hermetički zatvorenoj vrećici za zamrzavanje do 2 mjeseca.

Želite peći kolač, ali nemate mlijeko? Nema problema, postoji nekoliko namirnica koje možete koristiti umjesto njega:

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije