Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Organizacija

Treba vam više mjesta? Ovo su savjeti kako uštedjeti prostor u domu

Ormar
Foto: Thinkstock
30.01.2014.
u 17:35

Potrebno je napraviti dobru organizaciju prostora kako biste u svom stambenom prostoru mogli naći malo više mjesta.

Kuhinja vam je premala za sve što želite držati u njoj, ormari su pretrpani odjećom koju nosite, ali i ne nosite? Potrebno je napraviti dobru organizaciju prostora kako biste u svom stambenom prostoru mogli dobiti malo više mjesta. Kako to napraviti i odakle krenuti? Evo savjeta koji bi vam mogli pomoći, a koje objavljuje Huffington Post.

Organizirajte kuhinju i smočnicu

Stvorite više prostora u smočnici tako da se riješite velikih pakiranja hrane. Dobra je ideja kupiti plastične ili staklene posude s poklopcima u koje možete staviti hranu koja vam inače stoji u nezgrapnim, kupovnim ambalažama. Kako ne biste sol zamijenili sa šećerom ili glatko s oštrim brašnom, možete na posude nalijepiti naljepnice s nazivom namirnice i datumom isteka trajanja. Hrana će se manje kvariti, a i prostor će biti lijepo organiziran i pregledan. Možete jednu policu rezervirati samo za slatkiše ili dječje proizvode, ali imajte na umu da na vama najpristupačnijoj polici trebate držati proizvode koje svaki dan koristite da biste si olakšali posao i spriječili nastanak novog nereda dok svaki dan posežete za, primjerice, šećerom koji ste "smjestili" negdje iza riže koju vjerojatno ne kuhate svaki dan.

Ako imate običaj kupovati veće količine odjednom, nemojte sve trpati u smočnicu. "Rezerve" proizvoda spremite u neki ormarić gdje vam neće smetati i biti "na putu" dok ne potrošite količinu iz posuda. Tanjure, ako vam stvaraju nered u kuhinjskim ormarićima, slažite okomito, a za to vam mogu poslužiti držači za tu namjenu. Osim što ćete dobiti više mjesta, bit će vam lakše uzeti tanjure iz okomitog položaja nego kada su jedan na drugome.

U ormare okomito, ne vodoravno

Ženama nikada dosta mjesta u garderobnom ormaru. Posebice ako se ne rješavaju one odjeće koju neko vrijeme nisu nosile ili nemaju neko drugo mjesto gdje mogu spremiti sezonsku odjeću koju trenutačno ne nose. U tom će slučaju određeni dio ormara zauzeti prostor s takvom odjećom. Da biste dobili više mjesta za odjeću koju koristite, slažite je okomito u dva reda, a ne u jedan vodoravni. Na takav način odjeću ćete slagati uže i više komada će stati u dva reda jedan pored drugog. Ako želite, možete se i poslužiti nekim okomitim razdjelnikom koji može stvoriti dojam da su dva ormarića u jednom.

I problem s cipelama u ormariću možete riješiti tako da papuče za goste ili tenisice koje ne nosite svaki dan spremite u prozirnu vrećicu i stavite na dno svog garderobnog ormarića. Na vrećice zalijepite naljepnice s prednje strane i napišite što se nalazi u vrećici da ne morate vaditi jednu po jednu da biste vidjeli što se u njima nalazi jednom kada vam treba obuća koju ste spremili.

Odjeću slažite od tamnije prema svjetlijoj. Na taj ćete način možda uvidjeti da imate previše crnih majica koje vam zauzimaju mjesto. Darujte ono što vam ne treba, učinit ćete dobro djelo i osloboditi se viška nepotrebne odjeće.

Ako tek planirate kupnju kreveta, vodite računa o tome da kupite onaj koji ima ugrađenu ladicu za posteljinu ili je dovoljno visok da možete ispod njega spremiti stvari koje rijetko koristite.

Ako vam nedostaje mjesta u dječjem ormariću, možete kupiti neki od onih organizatora za odjeću i postaviti na vješalicu u ormar. Dječja odjeća je manja pa će više i stati. Jedan takav organizator možete koristiti i za dječje igračke, a one kojima se dijete često igra postavite na dio koji može dohvatiti.

Nije neka mudrost da je potrebno riješiti se viška stvarčica. Nemojte ih skupljati zato što vam je žao baciti. Ono što vam smeta, a može se još uvijek upotrijebiti, darujte nekome. Možete i pozvati svoje prijatelje, iznijeti sve stvari koje imate viška i ne trebaju vam pa ponuditi neka svatko uzme što želi. Prijatelji će vam biti zahvalni, a i vi njima jer ćete dobiti još prostora u svome domu.

>>Želite povećati svoj životni prostor? Evo nekoliko trikova!

>>Stara odjeća, šminka kojoj je istekao rok... 10 stvari kojih se morate riješiti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije