PROMO

Trebate zubni implantat? Obavezno provjerite ovih 5 stvari!

Poliklinika Dentum
Foto: Poliklinika Dentum
1/3
23.08.2024.
u 16:10

In – plantare, riječ od koje dolazi naziv implantat, a koja znači usaditi. Zato je poprilično jednostavno procijeniti kada su vam implantati potrebni: u slučajevima kada nemate zub ili više njih, ako su zubi jako pokvareni, klimaju se i općenito su u lošem stanju.

No, s obzirom da je ugradnja implantata praktički odluka za cijeli život, kao i financijska investicija, prije nego se odlučite na ugradnju važno je dobro razmisliti kome dati povjerenje za ovaj ozbiljan zahvat.

Kako bismo vam olakšali, u nastavku donosimo 5 stvari na koje morate obratiti pažnju prije nego se odlučite za ugradnju implantata.

1. Kako pronaći dobru ordinaciju? Provjerite brojke!

Bilo da ste dobili preporuku za dentalnu ordinaciju ili ste ju pronašli sami, uvijek obratite pažnju na biografije i iskustvo tima. Ovakvi podaci kod ozbiljnih ordinacija trebali bi biti istaknuti na web stranicama, a duplu provjeru možete napraviti i tako da imena doktora stomatologa upišete direktno u Google. Primjerice, kada ako pretražujete ime dr. Andrej Božić, otkrit ćete da se radi o poznatom zagrebačkom doktoru stomatologije, koji ima iza sebe više od 10.000 ugrađenih implantata te se bavi implantologijom više od 15 godina. 

Njegov kolega i član užeg tima dr. Petar Bago nadopunjuje cijelu priču sa svojih isto tako preko 15 godina iskustva te neprestanim usavršavanjima na području stomatologije, i to većinom u inozemstvu. 

Kako biste bili sigurni da će cijeli postupak ugradnje implantata biti bezbolan, obratite pažnju sadrži li tim oralnog kirurga, anesteziologa i maksilofacijalnog kirurga. Na taj način znat ćete da je ekipa kojoj se predajete u ruke ozbiljna i pripremljena za sve moguće situacije.

Foto: Poliklinika Dentum

2. Kako će izgledati cijela terapija od početka do kraja?

Digitalizacija i tehnološka revolucija olakšavaju nam, ne samo svakodnevicu, već i rješavanje najkompleksnijih slučajeva. Zato samo najmodernije ordinacije nude digitalno planiranje cijele terapije. 

To znači da ordinacija posjeduje posebne računalne programe i CT uređaj pomoću kojih se zapravo može virtualno planirati implantoprotetska terapija, izrađivati kirurške šablone za preciznu i jednostavnu ugradnju dentalnih implantata te se mogu virtualno izraditi, a čak i proizvesti precizne protetske nadogradnje

Osim tehničkog dijela, ova usluga znači da u ordinaciji rade stručnjaci koji se ovakvim načinom planiranja znaju služiti i znaju ga pratiti. 

3. Koji materijali i brendovi su najbolji kada su u pitanju implantati?

Prilikom informiranja, svakako obratite pažnju s kojim partnerima ordinacija surađuje. Zubni implantati, zubne krune i mostovi moraju garantirati trajnu kvalitetu. Izrađeni najčešće od titana, svojom kvalitetom mogu doprinijeti kraćem vremenu oporavka i još uspješnijoj terapiji. Ako imate veliki manjak koštane mase, ona se uspješno rješava najčešće uz pomoć Zygoma implantata.

Foto: Poliklinika Dentum

4. Kakva anestezija je potrebna za ugradnju implantata?

Implantati se ugrađuju pod lokalnom anestezijom. Sama anestezija djeluje tako da utrne (privremeno smanji osjetljivost i uklanja osjećaj bola) područje gdje se vrši implantacija. Postupak kod iskusnih implantologa je jednostavniji i bezbolniji od vađenja zuba. Korak dalje je svjesna sedacija, koja podrazumijeva stanje smirenosti i smanjene svjesnosti koju u potpunosti mora kontrolirati anesteziolog i tehničar. Svaka bolja ordinacija trebala bi imati obje opcije na raspolaganju, kao i garanciju prisustva anesteziologa i tehničara tijekom cijelog zahvata.

5. A što slijedi nakon samog zahvata? Postoperativna podrška je ključ!

Svaka bolja ordinacija u sklopu rješavanja kompleksnih slučajeva morala bi nuditi i postoperativnu podršku pacijentu. Najčešće je to u vidu smještaja, ukoliko pacijent dolazi izdaleka, kao i u vidu detaljnih postoperativnih uputa o koracima koje pacijent mora činiti nakon ugradnje te daljnji kontrolni pregledi u terminima koji su prilagođeni samom pacijentu. Na ovaj način osjećat ćete se sigurno i podržano tijekom cijelog procesa zacjeljivanja i prihvaćanja implantata od strane vašeg organizma.  

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije