PROMO

Treće izdanje Osijek Gourmeta u znaku divljači i „divljih” namirnica

Osijek Gourmet
Foto: Mario Đurkić/Horizont Solutions
1/13
16.09.2024.
u 11:58

U srijedu, 18. rujna, u Hotelu Osijek održat će se treće izdanje kulinarskog i edukativnog projekta Osijek Gourmet čiji je cilj edukacija i umrežavanje ključnih turističkih dionika i stručnjaka u enogastronomiji na području Osijeka i njegove okolice. Tema je ovogodišnjeg izdanja „divljina na tanjuru”, a obuhvatit će meso i divljači i „divlje namirnice”, odnosno samoniklo jestivo (divlje) bilje.

Razmjena iskustva o izazovima i budućnosti divljači

Brojna su pitanja vezana za ponudu i proizvodnju mesa i jela od divljači i divljih namirnica koja zanimaju stručnu javnost, počevši s pitanjima održivosti i interesa kupaca i turista, specifičnih prepreka koje bi trebalo prevladati radi lakše ponude divljači na slavonsko-baranjskom tanjuru, pa sve do sljubljivanja savršenog vina s jelima od divljači ili konkretnih benefita koje takva jela donose turistima gurmanima.

Kopački rit
Foto: Mario Đurkić/Horizont Solutions

Na panelu „Kako divljač i šumski plodovi stvaraju jedinstven doživljaj destinacije” o izazovima i budućnosti divljači govorit će dr. sc. Vlado Jumić, voditelj Uprave šuma Podružnice Osijek, Karin Mimica, autorica i voditeljica najstarijih brendova kvalitete u hrvatskom ugostiteljstvu te lice brojnih uspješnih projekata gastronomskih brendiranja destinacija, zatim pastry chef, konzultantica i edukatorica Ivana Bralić, chef restorana Vinarije Josić i chef Hrvatske nogometne reprezentacije Tomica Đukić, sommelier Tomislav Jakopović i Ravnatelj Javne ustanove Park prirode Kopački rit Ivo Bašić. Panel će moderirati Željka Balja, vlasnica Autentike te osnivačica Family Welcome, prvog specijaliziranog portala za obiteljska putovanja.

Vrhunski chefovi dijele svoje majstorske tajne na Osijek Gourmet masterclassima

Panelu će prethoditi dva masterclassa u kuhanju jela s divljači koje će predvoditi chef renomiranog restorana Josić i chef hrvatske nogometne reprezentacije Tomica Đukić s glavnom chef kuhinje Hotela Osijek Ivom Gracek te glavna pastry chef splitskog restorana Dvor Ivana Bralić.

Pješački most u Osijeku
Foto: TZ grada Osijeka

Događaj će obogatiti i prezentacija Varje Guttert, voditeljice prodaje u Javnoj ustanovi Park prirode Kopački rit i najbolje turističke vodičice u Hrvatskoj u kategoriji Djelatnici godine u turizmu 2022. U projektu su sudjelovali i uvažena osječka povjesničarka dr. sc. Zlata Živaković Kerže te prof. dr. sc. Krešimir Mastanjević, predsjednik Katedre za tehnologiju mesa i mlijeka na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku.

Prepelice u umaku od gljiva, pirjani jelenji but u umaku od konjaka i tortellini punjeni raguom od šumskih gljiva na kremi od pečenog poriluka samo su neki od originalnih jela čije su recepte kreirali vrhunski chefovi u povodu ovogodišnjeg izdanja Osijek Gourmeta, a koji će biti dostupni široj javnosti. Svoj doprinos u obliku recepata dat će već spomenuti Tomica Đukić, voditelj prve Kuharske akademije u Hrvatskoj te vrhunski chef, edukator i međunarodni kuharski sudac Željko Neven Bremec, zatim Alen Radanović (pizzerija Bocconcino) koji je 2024. osvojio prvo mjesto na svjetskom natjecanju u Napulju u pripremi najbolje sezonske pizze, spomenuta pastry chef Ivana Bralić, Saša Vojnović (chef u Bistrou Sloboda) koji će se pobrinuti za one željne vege opcija te gospođa Dušica Siber (Vinarija Siber).

Desert sa kestenom_pastry chef Ivana Bralić
Foto: Osijek Gourmet

Pred nama je dan ispunjen edukacijom, promišljanjem i raspravom te, dakako, kuhanjem. Stručna će javnost otkriti nove kulinarske horizonte kroz bogatstvo divljači i divljih namirnica, imati priliku učiti od stručnjaka, razmjenjivati iskustva i stvarati nove enogastronomske suradnje. Premda prvenstveno prožet raspravama, okusima i aromama, Osijek Gourmet istovremeno otvara vrata održivim, inovativnim i autentičnim pristupima slavonsko-baranjskoj gastronomiji.

Projekt Turističke zajednice grada Osijeka, pod nazivom Osijek Gourmet, podržavaju partneri Hrvatska turistička zajednica, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Glas Slavonije d. d. i Hrvatske šume d. o. o.

Foto: Osijek Gourmet

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije