Na putovanjima mnogi se vole osjećati kao lokalci, a tko nam bolje može otkriti skrivene lokacije i dati korisne savjete nego turistički vodič Đuka Đukanović, koji je s nama podijelio kako bez problema uživati u lokalnoj hrani i piću.
Prije nego što krenete na put, istražite kulinarsku scenu destinacije koju posjećujete. Pogledajte koji su popularni lokalni specijaliteti i restorani, ali i pročitajte recenzije i preporuke. Mnoge turističke aplikacije i blogovi nude detaljne informacije o najboljoj hrani i mjestima za jelo, kao i o potencijalnim rizicima.
– Gastronomija je postala važan dio svakog putovanja, u svijetu su čak sve popularnije i turističke ture koje se baziraju isključivo na gastronomiji. Ono što je važno je pogledati recenzije, poslušati savjet lokalaca i obratiti pažnju na higijenu same lokacije gdje namjeravate pojesti obrok – savjetuje Đuka Đukanović.
Oprezno s hranom i pićem
Ulična hrana može biti ukusna i autentična, ali treba biti oprezan. Izaberite štandove s velikim prometom jer to obično znači da je hrana svježa i da postoji manja šansa za zdravstvene probleme. Obratite pažnju na način pripreme hrane i izbjegavajte štandove gdje hrana stoji duže vrijeme na otvorenome te posebno obratite pozornost na meso i morske plodove, koji mogu biti rizični ako nisu pravilno termički obrađeni.
– Ono što bih istaknuo kao glavni savjet je da organizam danima prije odlaska na putovanje treba postupno pripremati na nove uvjete. Nemojte prenagliti s konzumacijom svježih, odnosno sirovih specijaliteta, poput kamenica, tatarskog bifteka ili carpaccia kada dolaze na naše prostore. S druge strane, isti savjet imam za sve koji odlaze na neke egotične lokacije, primjerice Aziju, da ne prenagle s konzumacijom začinjene hrane, soja umakom i sličnim dodacima koji su autentični za to područje – ističe Đuka.
Također, ne treba biti bezbrižan ni kad je konzumacija vode u pitanju. U mnogim zemljama voda iz slavine nije sigurna za piće pa je najbolje piti flaširanu vodu. Izbjegavajte led u pićima jer može biti napravljen od nepročišćene vode. Često je dobro ponijeti tablete za pročišćavanje vode ili prijenosni filtar, posebno ako planirate posjete ruralnim ili manje razvijenim područjima.
Važnost pripreme
Putovanje je uzbudljiva prilika za istraživanje novih kultura, krajolika i okusa. Međutim, promjena okoline i prehrane može izazvati probavne smetnje koje mogu pokvariti vaše iskustvo posjeta nekoj destinaciji. Kako bi vaš odmor prošao glatko i bez nelagode, važno je pripremiti probavni sustav unaprijed. Postupno uvodite lagane i zdrave obroke, koji su bogati vlaknima, poput voća, povrća, cjelovitih žitarica i orašastih plodova, i ne zaboravite na dobre bakterije, odnosno probiotike. Uzimanje probiotika nekoliko tjedana prije putovanja može ojačati vaš probavni sustav i smanjiti rizik od probavnih smetnji.
Bulardi kaspule za odrasle i Bulardi Junior kapsule i vrećice za djecu odlični su saveznici za svako putovanje. Bulardi sadrži probiotički soj Saccharomyses boulardii, koji ima jedinstveni mehanizam djelovanja, otporan je na visoke temperature te želučani pH, što ga čini vrlo stabilnim na ovim ljetnim temperaturama.
Sadržaj je nastao u suradnji s Probiotic Excellence Centrom, tvrtke Abela Pharm. Proizvode potražite u svim ljekarnama ili specijaliziranim prodavaonicama, a više informacija pogledajte na probiotic.hr
Sadržaj nastao u suradnji s Abela Pharmom.