ČAROBNI BLAGDANI

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nikad bogatije prosinačke čarolije

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nikad bogatije prosinačke čarolije
Foto: Štefan Brajković
1/11
16.12.2022.
u 14:07

Vrijedni turistički djelatnici pobrinuli su se za toliko događaja tijekom posljednjeg mjeseca u godini da će se posjetitelji osjećati kao Alisa u zemlji čudesa

Prosinac kao posljednji mjesec u godini s jedne strane obilježava zima i hladnoća, no s druge je strane mjesec topline, zajedništva i iščekivanja. Mjesec u kojem nas „grije“ neki posve drugi osjećaj kada više mislimo na naše bližnje i potrebite i kada ispraćamo sve što želimo zaboraviti, a veselimo se i nadamo da će u idućoj godini sve biti bolje i ljepše.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji prosinac će biti toliko bogat događanjima da će uživati i najmlađi, ali i najstariji. Pripremljeni su bogati programi koji će izmamiti iz kuća i one koji rijetko izlaze.

Bjelovarskih tristo čuda

Foto: TZ BBŽ

Kako drugačije nazvati sve u čemu će se moći uživati u ovo tako posebno vrijeme u Bjelovaru. Već ranije prekrasno okićen grad u kojem svijetle tisuće lampica podsjeća na neku kazališnu pozornicu. Miris kuhanog vina, toplog čaja i raznih gastro delicija širit će se ulicama i trgovima. S obitelji i prijateljima bit će tako lijepo provesti vrijeme u druženju na otvorenom te pritom razgledati i kupiti neke od proizvoda lokalnih proizvođača na bogatom božićnom sajmu. Posjetitelje očekuju nastupi brojnih izvođača na večernjim koncertima, predstave za male i velike, izložbe, luna park, božićni sajam, a naravno, doći će i Sveti Nikola i bjelovarski moto mrazovi s darovima te će se tradicionalno ukrašavati jelka na Korzu. I u knjižnici je predviđeno niz događanja za djecu i odrasle, ali i kreativne radionice. Jedno od najvećih klizališta u Hrvatskoj, ono bjelovarsko, otvara se 10. prosinca. Svi zaljubljenici u klizanje moći će uživati do 8. siječnja. Bit će i škola klizanja, ali i niz iznenađenja. Dječja skupina „Pastirići“ uprizorit će žive jaslice na Badnjak. Posljednjeg dana ove godine bit će čak dva dočeka nove - u 11 sati u Glazbenom paviljonu predviđen je doček male Nove godine, a od 23 sata doček uz koncert grupe Tragovi. I još mnogo događanja koja će ugrijati srca svih Bjelovarčana i gostiju grada održavat će se svakodnevno do kraja godine.

Pet tjedana čarolije

Foto: Predrag Uskoković

Daruvar, taj romantični lječilišni grad, za sve koji ga posjete tijekom Adventa ostat će u nezaboravnoj uspomeni. Tradicijski rituali, sajmovi, kazališne predstave i glazbeni programi zadovoljit će i one najizbirljivije. I sve to pod svjetlošću raznobojnih lampica uz šljokice i blagdanske ukrase na svakom koraku. Razne priredbe nizat će se tijekom mjeseca, uz paljenje adventskih svijeća i ulični žamor razdraganih stanovnika i njihovih gostiju. Tu emotivnu notu dopunit će i brojne ukrašene kućice prepune raznih proizvoda, ali i tradicionalne gastro ponude te neizostavno kuhano vino i čaj čiji će se miris širiti nadaleko. Doček Svetog Nikole i Svete Lucije neće izostati, a bit će tu i Moto mrazevi, stići će i Djed Božićnjak, izabrat će se najljepša kućica i štand. Stara će se godina ispratiti koncertom Ivane Marić na Trgu kralja Tomislava. Ponoćni vatromet bit će kruna događanja i, dok će nebo biti osvijetljeno raznim bojama, samo treba zaželjeti nešto lijepo u godini koja je pred nama. Jer kako kažu, sve se želje mogu ostvariti.

Foto: Zoom Garešnica

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji svaki grad i općina imat će svoju posebnu prosinačku priču, ali svima je zajedničko da je teško izabrati što obići, jer ništa ne treba propustiti. Tako će pravi blagdanski ugođaj vladati i u Garešnici. Na tradicionalnom božićnom sajmu moći će se kupiti razni suveniri i proizvodi lokalnih proizvođača, ukrasi za jelku, ali i prizalogajiti nešto ukusno i domaće. Naravno, tu je i bogata ponuda toplih napitaka koji će ugrijati i tijelo i dušu pa će boravak na otvorenom biti svima ugodan. Svake subote na Trgu hrvatskih branitelja bit će blagoslov i paljenje adventskih svijeća - Nade, Mira, Ljubavi i Radosti. Na sam Božić nakon polnoćke bit će i tradicionalno druženje koje će zasigurno, kao i uvijek, potrajati dugo u noć.

Uz svjetlost svijeća

Foto: Davor Kirin

Ako pomislimo na romantiku zasigurno su nam u mislima i svijeće. Treperave, pomalo mistične, ali uvijek dočaravaju neki ambijent kao iz davnih vremena. A kako se nekad proslavljao Božić u moslavačkim selima možete otkriti ako posjetite Galeriju Matešin u kojoj se održava Bojani Božić u Bojani pored Čazme. Jedinstvena je to manifestacija u Hrvatskoj. Ove će godine 26. i 27. prosinca od 16 do 20 sati posjetitelji uživati uz svjetlost svijeća. Bit će to prigoda čuti priče o nekadašnjim božićnim običajima, kada nije bilo električne energije i kada su se u svakoj kući izrađivali posebni ukrasi. Mališani će u slami tražiti bombone te uživati u nekim drugačijim igrama. Galerija akademskog slikara Franje Matešina otvorena je cijele godine, ali u prosincu doista dočarava idilu i ugođaj kakav nigdje drugdje nema.

Milijuni lampica na imanju Salaj

Foto: Davor Kirin

Na obroncima Moslavačke gore u selu Grabovnica u blizini Čazme imanje je obitelji Salaj. U božićno vrijeme ukrašavaju ga milijuni lampica. Čarolija svjetlosti, razne instalacije i sadržaji u svakom posjetitelju probude dijete. Svjetlucava raskoš prelijeva se i na čazmanske ulice i trgove pa je to već postalo obilježje Čazme, nadaleko poznato. Tijekom prosinca i početkom siječnja obiđu ga tisuće posjetitelja iz Hrvatske, ali nerijetko i iz inozemstva. Svake je godine nešto novo, uvijek još više lampica, novi svijetleći likovi, drveće, mostići i prolazi koji svijetle u tisućama boja i svatko misli da je u bajci. Domaćini kažu da je najljepše doći u sumrak jer tada je moguće uživati i u bogatom vatrometu. Tu je i uređeno adventsko selo u kojem možete razgledati i kupiti razne rukotvorine i suvenire. Na imanju je i restoran koji nudi gastronomsku ponudu po pristupačnim cijenama jer treba vremena da se razgleda pa svatko poželi topli zalogaj ili napitak. A poseban je to užitak za najmlađe koje u toj čaroliji svjetlosti svakog dana dočekuje i Djed Božićnjak. Rado će se družiti i fotografirati s malim i velikim gostima.

Doista, tko god se tijekom prosinca uputi u Bjelovarsko-bilogorsku županiju osjećat će se kao Alisa u zemlji čudesa. Teško je izabrati što sve vidjeti, ali budite Alisa barem jedan dan i razmazite se doživljajima za pamćenje.

Sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom Bjelovarsko-bilogorske županije.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije