Opasno isticanje

U odgoju djeteta, posebno kćeri, nije dobro potencirati fizički izgled

djeca
Photos.com
01.08.2011.
u 18:56

Psihologe zabrinjava što se sve više djevojaka odlučuje na estetsku operaciju

Ako svojoj kćeri želite dobro, ako vam je važno da izraste u stabilnu i sretnu osobu, nikako joj kao djetetu nemojte stalno ponavljati da je ljepotica, princeza, da je najljepša od svih... Umjesto samopouzdanja i zadovoljstva stvorit ćete joj osjećaj nesigurnosti i potrebu da, kad odraste i uoči svoje nedostatke, brojnim estetskim operacijama pokuša dostići savršenstvo. 

Hvaliti uspjeh 

To je, na što već dugo upozoravaju naši psiholozi, pokazalo i najnovije istraživanje u Britaniji.

– Samopouzdanje treba graditi na onome što dijete može kontrolirati, na rezultatima koji su posljedica njegova truda i rada, a ne na nečemu na što ne može utjecati, fizičkom izgledu, boji kose ili očiju, visini – upozorava psihologinja prof. dr. Mirjana Nazor. Ona drži da se previše pažnje pridaje fizičkom izgledu, da ga se stavlja na pijedestal, čemu su kumovali i mediji, a što kod mladih, posebice djevojaka, stvara frustracije čije su posljedice bolesti – bulimija i anoreksija ili bezbrojne estetske operacije kojima se nastoji postići savršenstvo. 

Bez lažne slike 

– Djetetu svaki dan trebamo jedino reći da ga volimo, i kad je dobro, ali i kad učini nešto loše, na što ga svakako treba upozoriti. Dijete mora rasti sa sigurnošću u bezuvjetnu ljubav svojih roditelja i najbliže obitelji. Tada mu propusti i pogreške koje će, neizbježno, činiti neće biti drama, nego sastavni dio života i nešto iz čega izvlači određenu pouku – savjetuje prof. Nazor. 

Slično misli i pjevačica i ambasadorica UNICEF-a Maja Vučić, koja svoju kćer nastoji odgajati u skladu s tim.

– Djetetu ne treba govoriti laži, treba ga pohvaliti i podržati u onome što radi dobro, ali mu i staviti do znanja što mu nije jača strana. Ne treba graditi lažnu sliku jer se prije ili poslije mora suočiti s realnošću – kaže Maja, po profesiji psihologinja. 

– Kažem svojoj kćeri da je ona za mene najljepše i najdraže dijete na svijetu i to je normalno. Ali sam isto tako objektivna i primijetim u čemu su druga djeca bolja od nje – ističe Maja Vučić.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Vuglec
Vuglec
08:17 02.08.2011.

Zaostali hrvatski sustav u kojem je otac i dalje lovac, a majka odgajateljica u brakorazvodnim postupcima u 90 % slučajeva dijete povjerava na zajednički život majci bez ikakvih kriterija osim rodnog. Dakle drage majke činite velike propuste u odgoju vlastite djece nanoseći im dugoročne posljedice, a što se da zaključiti iz gornjeg članka.

LI
liliZG
10:31 02.08.2011.

........Vuglec.......... ....a što se kada to stalno radi otac..uvijerava svoju mezimicu da je najpametnija, naljepša, najbolja na svjetu i da sve može dobiti, što je naučio?????????, a kada joj ja pokušam predočiti realnost onda ne razumijem potrebe svog djeteta, .........ma koje potrebe da ima sve što joj padne na pamet, okrene stvar dva tri puta i za mjesec dva traži nešt drugo jer joj je to trenutno \"najvažnija \" potreba.????????

DU
Deleted user
14:08 02.08.2011.

bla,bla ,bla samo puštajte bb,severinu i ostale red carpete i eto vam odgojene djece

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije