mogu biti dobri za zdravlje

Uvijek bacate ostatke voća i povrća! Možda biste trebali prestati

Shutterstock
24.04.2023.
u 11:30

Kuhanje s više dijelova biljaka jednostavan je način da smanjite bacanje hrane uz značajno povećanje unosa hranjivih tvari

Svake godine se bace milijarde kilograma hrane, a nevjerojatnih 30 do 40% zaliha hrane završi u smeću. Postoji mnogo načina da smanjite bacanje hrane kod kuće. Iskorištavanje većeg broja proizvoda koje kupujete jedan je od njih—i moglo bi dodatno poboljšati vašu prehranu. Možda jedete puno voća i povrća, ali koje dijelove pojedete, a koje bacate? Evo 10 dijelova voća i povrća za koje stručnjak predlaže da dobro razmislite hoćete li ih bacati u smeće, piše Mind Body Green.

Vanjski listovi kupusa: Tamniji, čvršći vanjski listovi kupusa imaju najviše koncentracije vitamina A, koji podržava vid, zdravlje imuniteta i plodnost. Vanjski zeleni listovi također su bogatiji klorofilom, koji ima mnoštvo antioksidativnih svojstava. Kako ga jesti: Što je dalje od središta, listovi su tvrđi, pa provjerite koliko slojeva možete držati prije nego što vam postane previše vlaknasto. Stručnjak predlaže da ove listove narežete što sitnije možete i dodate u sporo kuhana jela, primjerice složence i jela koja se kuhaju malo duže.

Kore od krumpira: Kora krumpira bogata je lipoičnom kiselinom, antioksidansom koji može podržati zdravu razinu šećera u krvi. Kora krumpira također sadrži 10 mg vitamina A na 100 g, dok ga njegovo 'meso' nema. Također ima sedam puta više kalcija, 20 puta više željeza i dva puta je bogatiji vitaminima B3 i B6 od 'mesa' koje se nalazi unutra. Kako ga jesti: Napravite pečene kore krumpira tako da ostatke kore premažete ekstra djevičanskim maslinovim ili kokosovim uljem i zapečete u pećnici. Koru možete zadržati i u svom pire krumpiru (jednostavno iščetkajte prljavštinu četkom za povrće), pečenom krumpiru i pečenju od krumpira.

Kora bundeve: Studija provedena u Koreji 2010. godine otkrila je da koža bundeve ima antifungalna svojstva, što ih čini zdravim dodatkom prehrani za zaštitu od problema poput prekomjernog rasta kandide i gljivičnih infekcija. Kako je jesti: Sljedeći put kad budete pekli bundevu, ostavite joj koru! Ili pospite ostatke kore od bundeve solju i paprom i pokapajte ih maslinovim uljem. Pecite u pećnici dok ne porumene. No, zapamtite da će neke bundeve imati tvrđu koru od drugih.

 

Listovi i stabljike brokule: Listovi i stabljike brokule bogati su folatom i kalcijem te sadrže pet puta veću količinu vitamina A od cvjetića. Također su bogat izvor indol-3-karbinola, snažne fitokemikalije s antikancerogenim i protuupalnim svojstvima. Kako je jesti: Stabljike brokule možete staviti u sokove, narezati ih u salate ili ih narezati i koristiti u složencima i prženim krumpirićima. Listove možete dodati i u juhe.

Kora kivija: Kivi ima prebiotička svojstva koja su zdrava za crijeva, a istraživanja pokazuju da bi mogao pospješiti rast zdravih vrsta laktobacila i bifidobakterija u crijevima, no kora sadrži tri puta više antioksidansa od samog voća. Kako ga jesti: Uživajte u njemu kakav jest! Stručnjak predlaže da odrežete tvrde vrhove voća i navlažite kožu ako vam krzno previše smeta. Cijeli kivi možete dodati i u smoothieje.

Jezgra ananasa: Bromelain, prirodni enzim koji se nalazi u jezgri ananasa, ima širok raspon zdravstvenih prednosti – od pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti do podrške imunološkom sustavu.

Zeleni dio cikle: Listovi cikle koji se često odbacuju bogati su nitratima koji se pretvaraju u dušikov oksid — spoj koji pomaže u snižavanju krvnog tlaka i povećava oksigenaciju i protok krvi u tijelu. Slatki, zemljani listovi također su izvrstan izvor vitamina A, kalcija, vitamina B i klorofila. Kako ga jesti: dodajte listove pomfritu, curryju ili juhama ili ga stavite u sok.

Kore citrusa: Kore citrusa (naranče, mandarine, grejpove, limete i limunove) bogate su antioksidansima i imaju velike količine vitamina C, kalija, kalcija i magnezija. Limonen, koji se nalazi u kori agruma, pokazao je antikancerogeno, protuupalno i antivirusno djelovanje. Kako jesti: Naribajte sve kore i upotrijebite ih u salatama ili smoothiejima. Ako se osjećate loše, možete napraviti čaj od meda i limuna s cijelim kriškama limuna, uključujući koru.

Kora od banane: Kora banane sadrži visoku razinu željeza, kalcija i magnezija te je bogat izvor triptofana, aminokiseline koja pomaže vašem tijelu u proizvodnji hormona dobrog osjećaja - serotonina. Također su bogati antioksidansima, uključujući lutein, koji je dobar za zdravlje očiju. Kako ju jesti: Kuhajte koru na laganoj vatri 30 minuta i popijte vodu ili je dodajte u Smoothieje.

Kora od mrkve: Ne morate uklanjati koru mrkve – koža ima visoku koncentraciju hranjivih tvari. Zapravo, neoguljena mrkva sadrži 42% više karotenoida—antioksidansa koji su odlični za vaš imunološki sustav i vid—od one oguljene. Neoguljena mrkva također sadrži sedam puta više fenolnih kiselina, antioksidativnih spojeva koji pomažu u uklanjanju slobodnih radikala u tijelu. Kako ju jesti: Ovaj je jednostavan: samo isperite mrkvu pod vodom i koristite je kao i obično bez guljenja.

Pun zdravstvenih prednosti: Evo za što je sve dobar – češnjak!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije