ISPROBAJTE

Već nakon par dana banane nisu jestive? Evo kako vam mogu trajati i do dva tjedna!

Ilustracija/ Borna Filic/PIXSELL
01.03.2023.
u 06:00

Dok sazrijevaju, banane kao i drugo voće proizvode plin etilen koji se širi na okolno voće, objasnio je stručnjak.

Ako kao i većina banane držite na blagovaonskom stolu ili kuhinjskom šanku u zdjeli za voće, znate da već za nekoliko dana počnu dozrijevati i kora im poprimi tamnosmeđu boju.

Ako taj proces želite usporiti, YouTube kanal Kitchen Tips Online ima jednostavan način da vam banane dulje traju i da 15-ak dana budu izvrsnog okusa i 'taman' zrele.

Znate li zašto je dobro jesti jednu jabuku svaki dan?

1/12

U svom malom eksperimentu Mike iz Kitchen Tipsa pokazuje dvije hrpe banana; obje je uzeo s iste police u istoj trgovini, no jednu je doma samo ostavio na kuhinjskom pultu, dok je drugu stavio u hermetički zatvorenu posudu i u nju ubacio kuglice koje upijaju vlagu i plin koji banane proizvode.

- Dok sazrijevaju banane, kao i drugo voće, proizvode plin etilen koji se širi okolno voće i pomaže u dozrijevanju - objasnio je Mike, "pa će najviše plina zahvatiti banane kad su na okupu".

Zato je, kaže, da bi se usporilo njegovo širenje i proces dozrijevanja, banane dobro razdvojiti jednu od druge i svaku pojedinačno staviti u vrećicu koja se može zatvoriti.

- U drugom slučaju, dobro je imati kuglice za apsorpciju etilena - rekao je.

Svaki je dan u svom eksperimentu Mike pregledavao dva grozda banana; jedan sa kuhinjskog pulta, a drugi iz hermetički zatvorene posude s kuglicama za upijanje etilena.

- Peti i šesti dan počinjemo primjećivati ​​značajnu razliku - rekao je Mike koji je osmi dan primijetio da su banane koje nisu bile u posudi puno mekše od onih u posudi, pa ih je stavio u hladnjak da im barem iznutra uspori taj proces.

- Kora će brzo posmeđiti, no iznutra će u hladnjaku dulje ostati jestive nego vani na pultu - objasnio je i pokazao da su, za razliku od tih, banane koje su bile u zatvorenoj posudi ostale dobre čak dva tjedna, prenosi Express.

Majka pokazala kuhinjski trik i raspametila društvene mreže

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije