Ako kao i većina banane držite na blagovaonskom stolu ili kuhinjskom šanku u zdjeli za voće, znate da već za nekoliko dana počnu dozrijevati i kora im poprimi tamnosmeđu boju.
Ako taj proces želite usporiti, YouTube kanal Kitchen Tips Online ima jednostavan način da vam banane dulje traju i da 15-ak dana budu izvrsnog okusa i 'taman' zrele.
Znate li zašto je dobro jesti jednu jabuku svaki dan?
U svom malom eksperimentu Mike iz Kitchen Tipsa pokazuje dvije hrpe banana; obje je uzeo s iste police u istoj trgovini, no jednu je doma samo ostavio na kuhinjskom pultu, dok je drugu stavio u hermetički zatvorenu posudu i u nju ubacio kuglice koje upijaju vlagu i plin koji banane proizvode.
- Dok sazrijevaju banane, kao i drugo voće, proizvode plin etilen koji se širi okolno voće i pomaže u dozrijevanju - objasnio je Mike, "pa će najviše plina zahvatiti banane kad su na okupu".
Zato je, kaže, da bi se usporilo njegovo širenje i proces dozrijevanja, banane dobro razdvojiti jednu od druge i svaku pojedinačno staviti u vrećicu koja se može zatvoriti.
- U drugom slučaju, dobro je imati kuglice za apsorpciju etilena - rekao je.
Svaki je dan u svom eksperimentu Mike pregledavao dva grozda banana; jedan sa kuhinjskog pulta, a drugi iz hermetički zatvorene posude s kuglicama za upijanje etilena.
- Peti i šesti dan počinjemo primjećivati značajnu razliku - rekao je Mike koji je osmi dan primijetio da su banane koje nisu bile u posudi puno mekše od onih u posudi, pa ih je stavio u hladnjak da im barem iznutra uspori taj proces.
- Kora će brzo posmeđiti, no iznutra će u hladnjaku dulje ostati jestive nego vani na pultu - objasnio je i pokazao da su, za razliku od tih, banane koje su bile u zatvorenoj posudi ostale dobre čak dva tjedna, prenosi Express.
Majka pokazala kuhinjski trik i raspametila društvene mreže