Miljenko Mike Grgich svakako je najvažniji i najugledniji vinar hrvatskih korijena u svijetu. Njegov chardonnay postao je etalonskom vrijednosti za vina te sorte grožđa bivajući u jednom vremenskom periodu i najboljim takvim vinom u svijetu. Dogodilo se, naime, da je 1976. godine u Judgement of Paris, velikom obračunu francuskih, odnosno burgundskih, i američkih, to jest, kalifornijskih chardonnayja pobijedio onaj berbe 1973. koji je dolazio iz vinarije Chateau Montelena u dolini Napa u Kaliforniji a koji je nastao znanjem vinara Mikea Grgicha koji je četiri godine prije toga razvijao i gradio novu vinariju za račun obitelji Paschich. Mike Grgich u subotu će navršiti 100 godina pa su se ovih dana već počeli pojavljivai članci povodom njegova rođendana. Doista, ne sjećamo se da smo vidjeli nešto takvoga, kao da se radi o kakvoj legendarnoj nogometnoj zvijezdi ili nečemu sličnome obzirom kako se i koliko i u velikim medijima piše o Mikeu Grgichu. S razlogom, on nije ostao vezan samo za američke vinograde već je uvijek nastojao, i u tome uspio, svoje znanje prenositi i u Hrvatsku, na Pelješac, konkretno, gdje ima vinariju i organizirani otkup kvalitetnog grožđa čime je u nas postavio jedan novi trend. Tim je bilo zanimljivije isprobati vina iz njegovih vinarija, po dva iz američke i hrvatske.
Tako smo se zatekli u zaista visokom društvu vinskih znalaca u nas, za stolom su uz Sinišu Drkulu i Martinaa Matića iz domaćina Vrutka, sjedili uz nas i Željko Suhadolnik, Darko Lugarić, Tomo Jakopović, Ivan Pejić. Tako je Pošip 2017. vinarije Grgić iz Trstenika dobro je opisan na stranicama vinarije pa za tehničke i druge detalje ne treba, kao niti za drugo vino ove vinarije na kušanju, trošiti previše slova. Ali, doista je riječ o dobrom zaokruženom vinu, svježem, umjerenih kiselina, čisti klasik. Zaista, cijenjena naša sorta ovdje se predstavlja u sjajnom svjetlu gdje položaj Čara na Korčuli s kojega dolazi dodatno dobiva na ugledu. Zatim je na redu bio Fumé Sauvignon Blanc berba 2018. za koji je odmah primijećeno kako se osjeća manje nota drvenih bačava u kojima odležava te je riječ o gastronomskom vinu koje može odležavati godinama. Za nas koji smo većinom navikli na domaća vina, iskustvo je Sauvignona koji dolazi iz Amerike drugačije, na jedan dobar način, odličan za upoznati način na koji se vina danas prave u Americi. Isto je vidljiv utjecaj Grgicheva nećaka Ive Jeramaza koji sada vodi vinariju dok Miljenko Mike umiovljeničke dane provodi u La Quinti na Floridi. I onda je tu dvoboj dvaju crnih vina. Plavac mali 2018. iz vinarije na Trsteniku trebao je neko vrijeme za 'otvaranje' nakon čega je smanjena nota koja potječe iz drvene bačve, da bi se onda pojavile note tamnog voća, čokolade, igra tanina. Izražena je sortnost ali i snaga koja ne narušava pitkost. Za koju godinu bit će interesantno probati ovu modernu izvedbu vina u nas poznate sorte. Da bi onda došli i do, ako se smije reći, pobjednika lijepog srednjednevnog kušanja, a to je Cabernet Sauvignon 2017. vinarije Grgich Hills. Opći je dojam kako se radilo o najbolje vinu na stolu, dovoljno odležavanog u drvenoj bačvi, sa šljivama, nešto crvene naranče, šljiva, tamnog voća i još toga u slojevima pri čemu se dosta nota i ponavlja u okusima. Barem za nas, ovo je bilo iznimno iskustvo upoznavanja s u nas dostupnim vinima velikog hrvatskog vinara koji je slavu ostvario u Novom svijetu. Ne preostaje ništa drugo nego preporučiti.