Dašak Promine u Zagrebu

Vinar Ivica Džapo imao je nadahnuto gostovanje u Wine Storyju

Mario Drausnik
06.04.2024.
u 17:58

S ovim vinarom iz Oklaja upoznali smo se lani što je bilo dragocjeno iskustvo za upoznavanje i shvaćanje tradicije ovog kraja u šibenskom zaleđu

Kada smo prošle godine posjetili vinara Ivicu Džapu u Oklaju, mjesta ispod planine Promina sjeverno od Drniša, a južno od Knina, proživjeli smo priču o dobrim vinima i vinskoj tradiciji, životu u krajoliku koji je lijep na onaj neki surov način. Džapo je nedavno gostovao u Zagrebu u okviru Wine Story koji organizira Diana Grgić a gdje je cilj promovirati upravo takve, male predane vinare. I isplati se promovirati Džapu i njegova vina, jer se radi o klasičnoj priči kraja u zaleđu Šibenika, na Miljevačkom platou a garniranoj zaista odličnim vinima.

- Nekada je u ovom kraju bilo tri milijuna trsova, sada ih je negdje 200-300 tisuća. I 6500 stanovnika! Znači nema tko, mladi su otišli u gradove, prosjek je nas koji radimo negdje valjda 65, teško je skupiti ljude za berbu. Evo, tko se za berbu prijavi, osiguravam mu vrhunski smještaj, apartman!, kazivao je Džapo te večeri u zagrebačkom Matrixu.

Krenuli smo s maraštinom njegove vinarije Lasin koja je, dakako, nazvana po jednoj od sorti prominskog kraja. No, debit je ono na što su u kraju posebno ponosni, jer ta je sorta od potpuno potcijenjene izrasla u pravog princa koji danas dobiva i nagrade na cijenjenim svjetskim natjecanjima.

- Oklaj je stvarno centar proizvodnje debita! U mojim vinogradima ga je oko 70 posto, uvijek je to u obitelji bila osnovna sorta. Tako je jer je debit strašno izdržljiva sorta otporna praktično na sve, pa su tako rijetke godine kada se dogodi neki podbačaj, a rađa vrlo solidno, kaže vinar Džapo.

Foto: Mario Drausnik

Njegova se obitelj vinima bavi već 60 godina, tamo negdje 60-tih godina vinogradima i vinarstvom počeo se baviti njegov otac odabravši proizvodnju umjesto odlaska 'trbuhom za kruhom'. Ivica je završio ekonomiju i cijeli radni vijek proveo u tom zanimanju. S mirovinom došlo je vrijeme da se nastavi tradicija. I sada Ivica Džapo radi vina koja su cijenjena, uvjerili smo se tada pri posjetu njegovoj vinariji kao i ponovo u Zagrebu.

- Imali smo tu energiju tamo negdje iza rata, no čini se da to mladi ne prepoznaju toliko što ovaj kraj nudi. Ova je zemlja posebna, ne znam da li je baš uputno da je se uspoređuje sa Slavonijom ali stoljećima već hrani ljude ovoga kraja. Pruža priliku da radite za sebe, bavite se nečim što daje izravan plod vašeg rada, govorio nam je Ivica Džapo.

Kod svojih vina primjenjue ono što je u trendu u vinarstvu danas kod nas, mješavinu tradicijskih i novih metoda. Vinogradi se površinom približavaju šest hektara i prelaze 32.000 loza. Debit i maraština dio su svijetle tradicije, maraštinu ćete pronaći i odležavanu u inoksu ali i u drvenoj bačvi. Te večeri probali smo berbe 2021. i 2022. Debit je perjanica ponude, tradicija obitelji, no mnogima je na Wine Storyju pravi novitet bio lasin. Govorimo o rijetkoj autohtonoj sorti sjeverne Dalmacije, lasinu i lasini, ali i vlasini, kutlarici, krapljenici, slasti, pažaninu, ruži, šljivi a i to nisu sva imena pod kojima ćemo naći ovu sortu od koje se može napraviti zaista fino, lagano crno vino. Ako vam je drag crni pinot, možda biste se mogli zaljubiti i u lasin, samo rijetko je naći ga. Ima ga kod Džape pa je poslužen na ovom druženju gdje smo još jednom vidjeli da ova sorta nudi doista drugačiji doživljaj od, recimo, vina napravljenih od plavca malog također jako prisutnog u ovom kraju. Lasin je teksturom mekši, pitkiji, ne mora biti jako alkohola, a naći ćete ga i u kombinaciji s još jednom lokalno sortom, a to je plavina. Obnova je lasina kao sorte počela krajem prošlog stoljeća, ima je sve više, neka su vina lokalnih vinara i nagrađivana pa je preporuka da ga probate svakako ako ga negdje ugledate. Kada smo kod lokalnih sorti, ponuđen je bio rose napravljen od plavine a koji je ponudio karakteristike koje se od ovakvog vina traže a da je uvijek jasno od koji je sorte nastao. Plavina je inače sorta koja daje pitka vina decentine aromatike a lijepe rubinske boje.

Foto: Mario Drausnik

Ono na što je Ivica Džapo posebno ponosan i čemu poklanja osobitu pozornost jest merlot. Bordoška sorta koja se jako dobro udomaćila u ovim krajevima ali se, jasno, zbog terroira bitno razlikuje od grožđa koja se uzgajaju u njezinoj domaji, blago je u vinariji Lasin Ivice Džape. Svoje merlote Džapo odležava u hrastovim velikim bačvama ili u barriqeu no s time ne pretjeruje tako da je rezultat slastan i bogat voćnim notama poput trešnje, malo suhe šljive, nešto džemova, pomalo kave a sve prožeto taninima toliko da se te note dopunjuju. Ovo nije standardan merlot tako da bi se mogao dopasti i onima koji inače ne inkliniraju toj sorti. Probali smo berbe 2020. i 2021. a onda i 2019. kao završni užitak, berbe koje su ponudile zaista jako puno, karakteristike koje izdvajaju ova vina od drugih napravljenih od ove velike sorte. Svakako vrijedi posjetiti vinarije šibenskog zaleđa, posebno Oklaj i Ivicu Džapu gdje ćete se upoznati s tradicijskim vrijednostima ovog kraja.

Foto: Mario Drausnik

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije