Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Mpemba efekt'

Vruće vam je i žedni ste, a led nikako da se napravi? Drugi put u posudu umjesto hladne ulijte toplu vodu!

led
Getty Images
09.06.2022.
u 14:30

Naime topla se voda smrzava brže od hladne iako je logično očekivati suprotno; taj je fenomen poznat kao Mpemba efekt, a nazvan je po studentu koji je to prvi primjetio.

Često nas u životu najviše iritiraju naizgled nevažne sitnice pa će malo tko ostati skroz 'cool' kad u vrućim ljetnim danima, dok mu se znoj cijedi s lica, otvori zamrzivač i posegne za ledom, a ugleda praznu posudu...

Tada, naravno, treba čekati da se voda zamrzne, no postoji i brži način od onog koji većina poznaje: naime kockice leda će se brže napraviti ako u posudu umjesto hladne ulijete vruću vodu...

Genijalan razlog da u perilicu rublja ubacite - crni papar!

led
1/6

Razlog je, kako piše Food Hacks, što se suprotno logičkom očekivanju vruća voda smrzava brže od hladne. Taj je fenomen poznat kao Mpemba efekt, a nazvan je po tanzanijskom učeniku koji je sa samo 16 godina primijetio da se njegova topla mješavina za sladoled smrzava brže od iste hladne.

Znanstvenici još nisu u potpunosti objasnili taj fenomen pa se zadnjih 50 godina provode eksperimenti kojima bi se trebala dokazati neka od postojećih teorija (poput teorije entropije, toplinske vidljivosti, konvekcije ili teorije mraza), a nedavna se studija tehnološkog sveučilišta Nanyang u Singapuru i sveučilišta u Teksasu prema mnogima najviše približila mogućem objašnjenju.

Znanstvenici kineskog i teksaškog sveučilišta tvrde naime da su za sve zaslužne veze između molekula vode.

- Vodikove veze se mijenjaju kada se voda zagrijala - rekao je voditelj istraživanja Dieter Cramer i ugrubo objasnio: "Na višim temperaturama, većina vodikovih veza je čvrsta, a one slabije pucaju. Tako nastaju skupine molekula koje se potom puno lakše slažu u kristalnu rešetku leda; dok je kod hladnije vode veći dio molekula vezan vodikovim vezama koje tek treba razoriti kako bi se mogle složiti u kristale..."

Kako god, ako želite da vode što prije nastane led, u posudu ulijte najtopliju vodu koja neće otopiti plastiku.

Mladić peče hamburgere, odreske i torte u automobilu na suncu u kojem temperature dosežu skoro 100°C

Ključne riječi

Komentara 1

LA
lajh1985
18:21 09.06.2022.

odes u ducan i kupil litru leda i problem rijesen

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije