Koju hranu jesti?

Za vrijeme toplinskog vala ne biste trebali jesti sladoled: 'Još će vas više ugrijati'

Shutterstock
02.08.2024.
u 08:00

Prema dr. Alasdairu Scottu, znanstveniku i direktoru u tvrtci Selph, postoje određeni načini kako se rashladiti i izbjeći toplinski udar, ali ne uključuju sladoled.

Dr. Scott kaže da suprotno uvriježenom mišljenju, ne biste trebali jesti sladoled - a začinjena hrana je vjerojatno bolja opcija za vrijeme toplinskog vala. Objasnio je: “Možda će vam se činiti iznenađujućim, ali sladoled zapravo može učiniti vaše tijelo toplijim. Sladoled je bogat mastima, proteinima i ugljikohidratima, što može zagrijati tijelo dok ga probavlja.” Iako ćete od sladoleda imati onaj trenutni osjećaj 'hlađenja' dok ga jedete, nakon toga, kako se probavlja, osjećat ćete se toplije jer vaše tijelo mora osigurati energiju za probavu, piše Mirror.

Složeni ugljikohidrati i cjelovite žitarice, poput smeđe riže, također mogu biti teški za probavu i stoga mogu povećati tjelesnu temperaturu. Sve što sadrži složene ugljikohidrate i visoko prerađenu hranu općenito će više zagrijavati nego hladiti, kaže dr. Scott.

VEZANI ČLANCI: 

Kako biste se rashladili, dr. Scott preporučuje voće i povrće koje ima visok udio vode, poput lubenice, krastavaca, jagoda, salate, rajčica, tikvica i paprika. 'Hrana poput ove je lako probavljiva zbog visokog udjela vode, pa će vam pomoći da ostanete hidratizirani i siti', objasnio je.

Hladne juhe poput ‘gazpacha’ također su izvrstan način da se rashladite, dok ujedno unosite puno vitamina i minerala. I začuđujuće, začinjena hrana koja vas može natjerati da se znojite također hladi. Zaključio je: 'Nije slučajno da se začinjena jela često jedu u zemljama bliže ekvatoru'. 

Pokazala kako hrana iz McDonald'sa izgleda nakon - 17 godina!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije