a "krivac" je...

Zašto žene govore više nego muškarci?

Singers Carolin Niemczyk and Daniel Grunenberg from the German electro-pop duo Glasperlenspiel smile at Europapark in Rust, Germany, 02 October 2012. (1)
DPA/PIXSELL
21.02.2013.
u 12:10

Znanstvenici su otkrili zašto su žene ipak pričljiviji spol koji izgovori i do 13 tisuća riječi više nego prosječan muškarac...

Iako ima muškaraca koji mogu neprestano govoriti, uglavnom se žene percipiraju kao "lajavice". I znanstveno je dokazano da je ženski vokabular bogatiji od muškoga, no sada se otkrilo i zašto je tako. Naime, žene mogu izgovoriti oko 20 tisuća riječi dnevno, odnosno 13 tisuća više nego prosječan muškarac, a sve zbog veće razine proteina Foxp2 u mozgu.

Drugim riječima, žene bolje barataju verbalnim pojmovima i imaju veću potrebu za razgovorom zbog pojačanog lučenja tzv. "hormona jezika".

Djevojčice tako počinju govoriti ranije nego dječaci i bolje se i razumljivije izražavaju, a puno prije počinju slagati i smislene proširene rečenice, piše Daily Mail.

Komentara 2

LA
Latz
19:46 21.02.2013.

Ako se ne radi o 20 tisuća RAZLIČITIH riječi onda ne govorimo o VOKABULARU jer ponavljanje 'da, ne, možda, auto, kalorifer, sveopće' itd. do beskraja hrpatinu puta dnevno može dogurati do 20.000 riječi u jednom danu, ali apsolutno ništa ne govori o bogatstvu nečijeg vokabulara. Pisati ovakve gluposti u članku koji iznosi 'činjenice' o govoru je jednostavno ironično.

IG
igorl
09:45 22.02.2013.

Cuj Latz, ako netko izgovori toliko rijeci dnevno - mora imat bolji vokabular u prosjeku. A gledajuci prema izlistu mobitela i pricanja clanak je prilicno netocan. Naime ja imam 1 sat razgovora mjesecno, a zena cca 50 u prosjeku. Bezz zahebancije... Kak ona izgovori samo 13k rijeci vise od mene - nije mi jasno, ali mi smo oni koji vjerojatno popravljamo prosjek posto ima bome i lajavih frajera. I.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?