I dok neki ne mogu pojesti jaje ako je imalo gnjecavo, drugima su najdraža meko kuhana jaja ili vrlo kratko pržena kajgana u koju rado umaču kruh; no koliko je sigurno jesti žumanjak koji je skoro potpuno tekući? Prema nutricionistima, rizici postoje.
Kao što vjerojatno znate, jedan od najvećih rizika jedenja nedovoljno termički obrađenih jaja jest salmonela; bakterija koja može prouzročiti razne zdravstvene tegobe poput proljeva, groznice ili zimice, ali u nekim slučajevima i mnogo ozbiljnije simptome.
Salmonela je inače puno češća u sirovoj ili nedovoljno kuhanoj hrani, nego u termički dobro obrađenoj.
Pečete jaja za doručak na suncokretovom ulju? Nakon ovog vjerojatno više nećete
– Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti kaže da salmonelom može biti kontaminirana bilo koja namirnica životinjskog podrijetla; poput jaja, peradi, govedine i ribe – kaže dijetetičarka Amanda Holtzer. "Zato zaključuju da nijedan od tih proizvoda nije sigurno jesti sirov ili slabo obrađen."
Koliko dugo treba kuhati ili pržiti jaja?
– Jaja pržite najmanje dvije do tri minute – savjetuje Holtzer. – Kad protresete tavu, bjelanjci se ne smiju tresti ni ostati želatinasti, a žumanjak uopće ne bi trebao drhtati ili, ako ga volite slabije pečenog, treba se lagano tresti.
"Što se tiče kuhanja; ako želite da jaje bude tvrdo kuhano, treba ga, otad voda uzavrije, kuhati 10 do 12 minuta, ovisno o veličini, dok je za meko kuhano dovoljno 5-7 minuta".
"Osim dobre termičke obrade, rizik od zaraze može spriječiti i pravilno skladištenje jaja", ističe dijetetičarka.
"Ako baš želite jesti tekući žumanjak, tvrdi, najbolje je kupiti pasterizirana jaja; jaja koja su prije pakiranja bila lagano zagrijana, na temperaturi koja je ubila sve opasne bakterije, a nije ih skuhala".
"Jaja s napuknutom ili slomljenom ljuskom treba odmah baciti", upozorava Holtzer.
Tko ne smije jesti tekući žumanjak?
Unatoč rizicima, većina zdravih ljudi ne treba previše brinuti oko jedenja tekućih žumanjaka.
– Iako su više izloženi riziku zaraze, tekući su žumanjci obično sigurni za jelo – istaknula je za Huff Post suosnivačica FWDfuela, dijetetičarka Kylene Bogden.
"Jedine osobe koje bi se trebale suzdržati od jedenja tekućih žumanjaka su trudnice, djeca mlađa od pet godina i osobe s kompromitiranim imunološkim sustavom".
Kuharica tvrdi da pogrešno čistimo dasku za rezanje: Ima trik za uklanjanje nečistoća i bakterija!