jeste li znali?

Znate li zašto nakon uboda pčele umiru? Razlog je neke zgrozio

Medonosna p?ela u letu
Hauke Schröder/DPA
11.09.2024.
u 10:30

Za razliku od njih, ose imaju glatke žalce i mogu ubosti više puta bez posljedica.

Mnogi se plaše bolnog uboda pčele, no jeste li znali da je za pčelu to smrtonosan čin? TikTokerica @footdocdana u svom videu otkriva tužnu činjenicu o tome zašto pčele umiru nakon što nekoga ubodu. Iako neki već znaju da pčele ne prežive nakon uboda, mnogi nisu svjesni užasnih detalja, piše Mirror. 

Doktorica objašnjava da se, kada pčela ubode čovjeka, njen žalac zaglavi u koži. Pčela ne može lako izvući žalac, a to za nju ima fatalne posljedice – pri pokušaju bijega, žalac ostaje u koži, a pčela doslovno izgubi unutrašnje organe i ugine.

 

@footdocdana Did you know this?! 🤯 (🎥@Zack D. Films) #honeybee #bees #doctor #doctorreacts #doctorsoftiktok #learnsomethingnew #medical #surgery #medicalvideos #doctors #podiatry #podiatrist #footsurgeon #surgeon #surgeons #nurse #nurses #healthcare #scrublife #medicalhumor #scrubslife #podiatric #medicine ♬ Diet Pepsi - Addison Rae

Također, liječnica upozorava da pčele rijetko ubadaju, samo kad se osjećaju ugroženo, jer ih to košta života. Za razliku od njih, ose imaju glatke žalce i mogu ubosti više puta bez posljedica. Ako vas ubode pčela, klinka Mayo savjetuje da nanesete hidrokortizonsku kremu ili losion s kalaminom kako biste ublažili oticanje i svrbež, a po potrebi možete uzeti i oralni antihistaminik poput Benadryla.

Krznatog lopova privukao miris omiljene poslastice: Pčelar iz Petrinje saznao istinu na snimci nadzorne kamere

Ključne riječi

Komentara 1

NI
niko63
13:29 11.09.2024.

"Ako vas ubode pčela, klinka Mayo savjetuje..." - zar stvarno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije