Svaki kilogram je bitan

Koliko kilograma godišnje dobijete? Evo kako to utječe na rizik od raka dojke

Rak dojke
Foto: Thinkstock
1/3
08.05.2014.
u 08:00

Žene u dobi između 40 i 50 godina koje godišnje dobiju samo jedan kilogram imaju povećani rizik od dobivanja raka dojke prije 50. godine života

Vjerojatno ste čuli da vaša težina može utjecati na rizik od raka dojke, ali postoji više specifičnih veza kojih biste trebali biti svjesni.

Žene u dobi između 40 i 50 godina koje godišnje dobiju samo jedan kilogram imaju povećani rizik od dobivanja raka dojke prije 50. godine života, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u časopisu International Journal of Cancer.

Znanstvenici su u istraživanje uključili više od 205.000 žena iz devet zemalja. Zapisali su njihovu težinu na početku istraživanja, a zatim opet nakon četiri godine. U idućih sedam i pol godina pratili su stope raka dojke kod tih žena i došli do zabrinjavajućih rezultata.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Žene koje su dobile na težini od jednog do pet kilograma godišnje imale su 9% veći rizik od raka dojke. Otkriveno je da je ova poveznica još izražajnija kod žena kojima je dijagnosticiran rak dojke prije 50. godine života. Znanstvenici vjeruju da je to povezano s činjenicom da žene u srednjim godinama koje dobivaju na kilaži, masne naslage najviše dobivaju u području struka. Ranija istraživanja također su pokazala da se veliki obujam struka kod žena povezuje s većim rizikom obolijevanja od raka dojke.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

>>Marinela (28) boluje od raka dojke i treba vašu pomoć

>>Kuham, perem, peglam, čuvam unuke... Znam da ću pobijediti rak

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije