čitava generacija novih antibiotika?

Nakon 
30 godina 
otkriven 
novi moćni superantibiotik

Bakterije
Foto: Thinkstock
1/2
VL
Autor
Matea Šobak
09.01.2015.
u 09:19

Pokusi na ljudima započet će za dvije godine, a lijek će u ljekarne doći za deset godina

Nakon trideset godina pauze, znanstvenici su otkrili novi antibiotik za koji tvrde da je bolji od postojećih i da ima potencijal da bude izuzetno djelotvoran u liječenju nekih smrtonosnih infekcija.

Novi lijek nosi ime teixobactin, a laboratorijska istraživanja pokazala su da brzo ubija bakterije i da nema toksičnih nuspojava.

Novi antibiotik djeluje različito od dosadašnjih pa znanstvenici ne očekuju rezistenciju na ovaj lijek, što je slučaj s dosadašnjim antibioticima. Upravo činjenica da bakterije brzo postaju otporne na antibiotike obeshrabrivala je i znanstvenike i farmaceutsku industriju u pronalaženju i lansiranju novih antibiotika na tržište.

Teixobactin bi mogao donijeti revoluciju u medicini. Naime, liječnici se posljednjih godina bore sa superbakterijama i suočavaju s činjenicom da bi neke bakterijske bolesti vrlo brzo mogle postati smrtonosne samo zato što antibiotici više neće djelovati.

Novi antibiotik razvili su znanstvenici s Northeastern University u Bostonu, i to u suradnji s tvrtkom NovoBiotic Pharmaceuticals. Najavili su da će pokusi na ljudima započeti u roku od dvije godine, a da bi lijek mogao biti u širokoj upotrebi za deset godina.

Teixobactin bi mogao dovesti do velikih pomaka u liječenju tuberkuloze, osobito one varijante koja je otporna na sve lijekove.

Znanstvenici ističu da je ovo vrlo uzbudljivo otkriće te da bi moglo biti tek vrh ledenog brijega, odnosno da bi u bliskoj budućnosti mogli otkriti čitavu generaciju novih antibiotika koji bi djelovali na potpuno nov način.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

>>5 prirodnih lijekova za borbu protiv superbakterija

Komentara 1

FE
Fenomen27
09:47 09.01.2015.

cijenu će moći platiti samo najbogatiji, to se zaboravilo ovdje spomenuti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije