Milan Ivkošić

Most i HDZ su bliži, ali SDP je kao i komunisti bezobzirniji u paktiranju

11.11.2015., Zagreb - U sredisnjici MOST-a nezavisnih lista u Smiciklasovoj ulici odrzao se sastanak kojem su nazocili svi clanovi MOST-a.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
13.11.2015.
u 09:30

Vjerujem da su neki dosadašnji HDZ-ovi glasači glasove dali Mostu zato da od HDZ-a bude još hadezeovskiji nego zato da dijeli vlast s koalicijom Hrvatska raste

I HDZ i SDP odbili su prijedlog Mosta o zajedničkoj vladi, pa se vraćamo na početak. Gledam kako se glasovalo u općinama Imotske krajine, odakle potječem. Riječ je o izrazito konzervativnoj, katoličkoj sredini u kojoj je HDZ uvijek dobivao neusporedivo najviše glasova. Sad ih je dobio otprilike onoliko manje koliko je dobio Most, što će reći da je riječ o negdašnjim glasačima HDZ-a. Neki su kolege sjeli, uzeli olovke i izračunali da je Most pet zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru oteo SDP-u, još nekome dva, a HDZ-u čak dvanaest! Jesu li tako brojni negdašnji glasači HDZ-a glasovali za Most zato da ta skupina dade potporu SDP-u? Ne samo da u to ne vjerujem, nego držim da bi ta potpora bila izdaja većine birača i krivotvorenje njihove volje. Prije će, dakle, biti da su ti glasači glasove dali Mostu zato da od HDZ-a bude još hadezeovskiji nego zato da dijeli vlast s koalicijom Hrvatska raste. Pa kako to da se onda naveliko govori i piše o suradnji mošćana i crvenih, da neki zastupnici iz Mosta pokazuju veću sklonost SDP-u nego HDZ-u, da su neki izrazito neprijateljski raspoloženi prema HDZ-u? Čitam u jednim novinama tekst pod naslovom "Prgomet protiv Karamarka: već uz sebe ima šestoricu koja ne žele HDZ". Pogledajmo malo slučaj netom i iz Mosta izbačenog Prgometa. Bio je zamjenik predsjednika HDZ-a, i manje-više sve što je od njega dopiralo u javnost bilo je njegovo kmečanje zbog toga što mu je Karamarko okrenuo leđa, što ga ne prima, što ne želi s njim razgovarati i što ga ne poziva tamo gdje je zamjeniku predsjednika mjesto.

Dakle, nije bilo sukoba oko politike, programa i svjetonazora, nego se radilo o osobnoj nesnošljivosti. Zbog toga Prgomet izlazi iz HDZ-a i počinje suradnju s čelnikom Mosta Božom Petrovom. Što ih povezuje? Iste političke koncepcije, briga za dobro nacije, gospodarski program? Ma ni govora! Povezuju ih osobni interesi. Prgomet Mostu daje neko ime, ime bivšeg zamjenika predsjednika HDZ-a koji je na stranačkim izborima i te kako dobro prolazio, a Most daje Prgometu priliku da se iznova "skući", da se iznova institucionalizira. I obje su strane pogodile, i tim pogocima svaka čast. Ako se sad Prgomet urotio protiv Karamarka, onda nije riječ o sukobu programa, koncepcija, pogleda na nacionalne probitke, nego o – osveti. Kao HDZ-ov odmetnik, kao negdašnji stranački dužnosnik posve beznačajan u trenutku kad je iz stranke izišao, čemu je uvelike pridonio Karamarko, on se vinuo do osvetnika, svoju nemoć pretvorio u moć, svoju kmečavost u trijumfalizam, svoju odbačenost u superiornost. Stoga je vrlo važno, presudno, sporazumijeva li se Most i sa HDZ-om i sa SDP-om, i pokazuje li prema njima svoju sklonost ili nesklonost – prgometovski ili prema nekim nacionalnim potrebama koje bi trebale biti glavno mjerilo? No jednako je važno kako se drže i HDZ i SDP. Prilično kukavno djeluju članovi vodstva i iz jedne i iz druge stranke koji se Mostu ulizuju, izražavaju spremnost na sve moguće ustupke, koji bi mu se skinuli do gola samo da ga pridobiju za suradnju. Spremni su se odreći nekih svojih "svetih" vrijednosti. Na primjer, SDP bi se odrekao protivljenja rezovima na kojem je gradio velik dio svoje predizborne kampanje, a Most je rezove zagovarao kao bitan dio svoga programa. Most je također cijelo vrijeme tražio ukidanje županija i regionalizaciju zemlje, čemu se HDZ odlučno protivio, jer su županije jedna od najznakovitijih Tuđmanovih baština, ali bi ih se sad odrekao, bar djelomice, kako se može zaključiti iz nedorečenog, ali popustljivog stava HDZ-a o toj temi. S ovih nekoliko primjera, kakvih ima još podosta, htio sam pokazati kako ima razloga za veliku sumnju u dobar ishod suradnje Mosta s jednom ili drugom koalicijom.

Riječ je zapravo o nespojivim kandidatima za partnere. Mogli bi se spojiti u nekoj trgovini koja bi temeljito zanijekala predizborne argumente i načela dvojca koji bi se dogovorio o vlasti. Čini se da je svjetonazorski većina Mosta bliža HDZ-u, ali treba imati na umu da kao nasljednici komunista esdepeovci imaju kudikamo bezobzirniju spremnost za paktiranje.

Komentara 3

Avatar ingenieurhr
ingenieurhr
14:35 13.11.2015.

Ivkošiću, stara komunjaro, pa ti bi bar trebao znati da komunisti ne paktiraju. Inače ne čitam i ne komentiram nebuloze ovakvog tipa, ali ovo je ipak previše.

BK
B Kosa
13:30 13.11.2015.

Milane mi stariji znamo dasu komunist prefrganiji i podmukli. Oni su osvajali lazima i odrzavali se na lazima. Kada je narod uvidio njihove lazi propali su

DU
Deleted user
20:42 13.11.2015.

Milane moj, najgore je što Tomica zapravo šuti cijelu kampanju.Bio sam kao dijete mirna osoba ali kada bi mene neko nekad malo više prcao riješio sam to ekspresno, bez razgovora....šakom u glavu. Čovjek treba reagirati odmah a ne čekati ,, čekati i samo šutjeti. Tomica ti šutiš i dalje, zato pusti ljudi koji hoće i koji nemaju straha i respekta prema psihu da uravnoteže(!?) .....samo ako nije već prekasno a onda zna se. Pozdrav ljudima zdrave pameti, ima ih samo ih treba osloboditi !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije