Muškarac koji ne voli tripice ne voli ni roniti, kazao nam je Krešo Kovačiček, jedan od članova Kluba ljubitelja tripica "Tripe Rijeka". A tripice, kako ih zovu u Hrvatskom primorju, fileke, kako će kazati Zagrepčani, Zagorci ili Slavonci, vampe, kako govore Slovenci, ili škembiće, kako ih zovu u Srbiji, ili volite ili ne volite. Sredine nema, a više je onih koji i na sam miris koji se širi dok se kuhaju bježe glavom bez obzira.
Sve prema zakonu
Među njima su najbrojnije žene, i to je bio razlog za osnivanje kluba, jer su dečki zaključili - ako nam tripice ne žele kuhati majke, sestre, žene, punice, šogorice..., učinit ćemo to sami. Nije im bilo dovoljno samo kuhanje, nego su ga i ozakonili osnivanjem Kluba ljubitelja tripica "Tripe Rijeka", registrirali ga u Odjelu za opće poslove Ureda državne uprave, Jerka Crnkovića Jeru izabrali za predsjednika, a Ivana Brusića za zamjenika.
Ustanovili su i natjecanje - triperijadu, koja se održava jedanput mjesečno, što je dovoljno da se članovi, a već ih je osamdesetak, najedu do sita i da mjesec dana mogu bez problema čekati na ponovno uživanje.
Natječu se dva ili tri natjecatelja, a večeras su to Krešo i Morski. Međusobno se zovemo nadimcima, kako idu i obavijesti na internetu, pa će to biti dovoljno. Krešo je prvi član Kluba koji se natječe drugi put, jer su svi koji su kušali tripice prethodnih natjecatelja jedinstveni u ocjeni da su njegove najbolje. Natječu se članovi koji to žele, a već kod potpisivanja pristupnice izjasne se žele li se natjecati ili samo jesti i glasovati objašnjava Jere.
Tko će pojesti više
Dečki su svoje kuhače ukrstili u prostoru Otvorene scene Belveder - rock teatra Lujza. "Tripe" su se satima kuhale u velikom loncu, a kad je došlo vrijeme za završni dio, svoj dio posla morali smo obaviti i mi: olovka je zamijenjena kuhačom kojom je trebalo u golemom loncu miješati luk i pancetu, a fotoreporter je umjesto aparata u ruke uzeo nož i "na pomfrit" izrezao krumpir.
Mislim da smo jedinstvena udruga u Hrvatskoj, a jedna od rijetkih u Europi. Čuli smo da postoji društvo ljubitelja fileka u Zagrebu, ali nisu registrirani, a čuli smo da se u pripremi tripica natječu Mađari, ali još nismo otkrili gdje. Imamo velik broj poziva za gostovanje širom Hrvatske, pa se nadam da ćemo uskoro organizirati državna i međudržavna natjecanja kaže Jere.
U međuvremenu, Krešo i Morski su nakon višesatnog pripremanja iznijeli tripice na stol. Uslijedio je za većinu najbolji dio - kušanje i ocjena. Krešo je opet bio bolji, pa će u njegovoj vitrini biti mnogo pehara. Nekome je bio dovoljan jedan tanjur, netko je, bogme, tražio i repete. Kada klub čvrsto stane na svoje noge, uvest će se još jedna natjecateljska disciplina - nagradu će dobiti ocjenjivač koji pojede najviše tripica.
Triperi - prosta i nekulturna riječ
Kada su inicijatori za osnivanje kluba došli u mjerodavni Ured državne uprave, nisu ga mogli registrirati pod imenom koje su odabrali, a to je Klub ljubitelja tripica Triperi. Hladno im je priopćeno da je riječ triperi prosta i nekulturna, a službenicu nije smekšalo ni obrazloženje da bi se u Sloveniji zvali vampiri, u Zagrebu filekari, u Beogradu škembari. Morali su odabrati drugo ime, pa su tako postali Tripe Rijeka.