UKRASI Posao sisačkih staklopuhača

Ne puše u kuglice ako je nervozna i loše volje

18.12.2008.
u 18:52

U ovo vrijeme u kojem za gotovo svaki ručno izrađeni predmet postoji jeftinija plastična alternativa, posao mladog bračnog para Nikšić iz Siska može se činiti promašajem. Oni proizvode staklene, ručno ukrašene, krhke kuglice, kakve bude sjećanja na djetinjstvo ili neka “druga vremena”.

Staklo je opet u modi
- Trend se opet mijenja. Prevladava plastika, ali svake je godine sve više staklenih kuglica. Kao da su ih ljudi opet počeli cijeniti - kaže Josip Nikšić, koji se sa suprugom, Đenanom, u proizvodnju upustio prije sedam godina. Svoje bogato, 40-godišnje staklopuhačko iskustvo na njih je prenio Đenanin otac, koji je izrađivao neonske reklame. Iako potražnja raste, kaže Josip, od toga se posla ne može živjeti.

- No volimo ga. Da ga ne volimo, ne bismo ga mogli raditi. Na svakoj se kuglici odražava raspoloženje njezina tvorca. Ako sam nervozna ili loše volje, odgodim posao za neko drugo vrijeme - objašnjava Đenana, čiji je glavni zadatak u proizvodnom procesu puhanje u staklo.

A napuše kuglica godišnje od dvije do tri tisuće. Od stakla prave i zvjezdice, licitarska srca, zvončiće, sige... Po narudžbi ih ukrašavaju logotipima tvrtki, osobnim imenima i motivima Siska. Jedini su koji se tim zanatom bave u županiji. U Hrvatskoj, kaže Josip, ima samo još pet ili šest proizvođača.

Kao cipele u postolara
Kako je okićen njihov bor?
- Svi očekuju da je jako nakićen, i to najljepšim kuglicama, ali uopće nije. Od silnog posla nikad ga ne stignemo nakititi kako bismo željeli - priznaje Đenana.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?