DAMIR BURIĆ:

Dosta je kuknjave i priča o Mamiću i sucima, gledajmo samo Hajduk

Damir Burić
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
05.06.2015.
u 09:50

Novi Hajdukov trener najavio njemački stil i disciplinu u klubu

Svi koji su mislili da će Poljudom dominirati lagan i usporen ritam, kao u pjesmi “S ponistre se vidi Šolta”, grdno su se prevarili. Hajdukov novi trener Damir Burić Šolta davno je, barem što se posla tiče, ostavio lagani ritam. Hajduk će igrati u ritmu njemačke koračnice, izvire to iz svake Burićeve riječi.

Ne zanimaju ga suci

Nijednog igrača nije spomenuo ni u lošem ni u dobrom kontekstu.

– Neću negativnosti, svi su oni igrači Hajduka kojima klub želi pomoći. Uz razgovor, svi možemo naći zajedničku točku – kaže Burić.

Riječi su mu odmjerene, pažljive, još traži prave izraze na hrvatskom. Ipak, u proteklih 27 godina koliko je izvan Splita njemački mu je bio glavni jezik.

– Pola godine intenzivno pratim Hajduk, najviše mi smetaju te stalne negativnosti – kazao je Burić.

Jasno je njemu sve. Čim je rekao da traži osovinu momčadi, i to stopera, veznjaka i centarfora, očito je da je svjestan gdje je danas Hajduk. Počiva na mladosti Balića i Vlašića, a ostali vrijede toliko da budu sto bodova iza Dinama i Rijeke.

– Ne volim govoriti o imenima, ne želim gledati Hajduk samo kroz dvojicu mladih igrača. Momčad mi je iznad svega, momčadski je duh najbitniji.

Vratio se na trenutak u svoj Freiburg, u kojem je stasao igrački i trenerski.

– Otišli smo u brda, vozili bicikle, penjali se po planinama, živjeli u kolibama, čistili ih, pospremali... Mi sami, daleko od svih, tražili smo se i sljedeće godine ušli smo u Bundesligu – rekao je Burić.

Na priče o HNL-u, o filijalama, sucima i tramvaj-ligi, dodao je:

Spreman sam na sve, stav moje momčadi neće se mijenjati bez obzira na to što će se događati .

Pitali smo ga i za jedno sudačko ime u Hrvatskoj, za povjerenika suđenja.

Ne znam nijednog, ne želim ni znati tko je povjerenik za suce – jasno će Burić.

Nije ni trznuo, nije se ni zaletio, kad je trebao objasniti kakav će biti Hajduk. Sasvim logično za trenera koji ne zna s kakvim će kadrom raspolagati.

– Ne želim biti nekakav prorok, govoriti unaprijed. Ne želim ni gledati unatrag, želim graditi za budućnost – kaže Burić.

Njegovih izjava neće biti na naslovnicama. Na spomen Dinama i Mamića, samo je rekao:

Zorana sam upoznao kao igrača. No, bit ću koncentriran na Hajduk, to mi je prioritet, sve ostalo odnosi mi snagu, a to ne želim.

Iz Burića izvire Nijemac, oduševljen je načinom kako je Joachim Löw osvojio svjetsko prvenstvo.

– Došli su, vidjeli koji je najkraći put od stadiona do kampa, koliko im treba za regeneraciju, putovanje... Po toj analizi izabrali su hotel i nogometni teren u Brazilu i ta investicija ih je odvela do titule – kaže Burić.

Njemački izbornik Löw njegov je veliki prijatelj, obojica su iz Freiburga.

Studirao s Kloppom

– Često razgovaramo o nogometu... Nisam mu još stigao reći da sam otišao u Hajduk, ali vidjet ćemo se već negdje. Velik je čovjek, velik trener. Njegovi su planovi suvereni. Od nekoliko trenera pokupio sam ponešto, tako se izgrađujem. Od Löwa tu suverenost, od Hitzfelda način ponašanja. Sviđa mi se i Jürgen Klopp, zajedno smo završili akademiju, on je prototip nove generacije trenera, a po mentalitetu je pravi Dalmatinac. Guardiola je pak započeo jedno novo vrijeme – kazao je Burić.

Nije to rekao, ali igrači Hajduka mogu se nadati znoju i suzama. Provodit će puno vremena na stadionu, klupski hotel i kuhinja radit će punom parom, a radnici na travnjaku mogli bi uvesti i treću smjenu.

– Odmor provodim s obitelji ili trčim. Ali, i tada razmišljam o nogometu – kaže Burić, koji rado čita biografije velikih osoba i odlazi u kino.

Na kraju se još jednom vratio u prošlost. Vjerojatno posljednji put.

– Četiri sam puta kao igrač propustio priliku da dođem u Hajduk. Nije bilo sreće kada su me htjeli Skoblar, Ivić i Jerković, zvao me i Katalinić kada je Hajduk bio u Ligi prvaka... Ovo je peta sreća – zaključio je Burić.

>> Novi trener Hajduka na stadion dolazi s mrakom i odlazi kada padne mrak

Komentara 12

Avatar Titanov sin
Titanov sin
10:06 05.06.2015.

Kao Dinavac želim da ima uspjeha jer bez hajduga naša liga nema smisla , ali bojim se da je ovaj pošten čovjek došao na krivo mjesto !!!

Avatar feudalac
feudalac
11:17 05.06.2015.

...vauuuu, ovo je potpuno iznenađenje da jedan hajdukovac svoju promociju ne gradi na "pljuvanju" po Dinamu i Mamiću, samo nisam baš siguran koliko će to trajati!?

ZD
zdepar
12:52 05.06.2015.

nazire li se s ponistre malo svježine, ili će hajduk i dalje, svake nedjelje vaditi svježe iz mreže

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije