VIŠE I OD MODRIĆA

Mandžo je kralj transfera! Za njega je plaćeno više od 62 milijuna eura

Mario Mandžukić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
14.01.2016.
u 18:30

I ove zime slijedi ples milijuna, Zinedine Zidane namjerava nekim novim imenima osvježiti Real, Chelsea će krpati sezonu kupnjama, “kralj šopinga” Louis Van Gaal posegnut će za novim milijunima kako bi pokušao spasiti svoj rad u Manchester Unitedu, neće ni bogataši u Manchester Cityju i PSG-u stajati prekriženih ruku... Već su se pojavile stidljive naznake da bi Real možda stavio na tržište Cristiana Ronalda ili Garetha Balea, a Španjolci spominju i našeg reprezentativca Luku Modrića. Idući dani pokazat će kako stoje čije “dionice”. Ali, pogledali smo i u prošlost.

Primjerice, dogovori li Modrić neki pozamašan transfer, vredniji od 30 milijuna eura, srušit će hrvatski rekord koji drži. Naime, toliko je Real platio Tottenhamu za Modrićeve noge. No, Modrić nije najplodonosniji hrvatski igrač kada su odštete u pitanju. Do sada su klubovi na njemu “okrenuli” 51 milijun eura (Real je platio 30 milijuna eura, a Tottenham Dinamu 21 milijun eura). Pravi hrvatski kralj transfera je Mario Mandžukić, za njegove usluge klubovi su platili 62,5 milijuna eura. Davno je Dinamo gradskom rivalu Zagrebu za njega platio 1,5 milijuna eura, pa je počeo Mandžukićev šou. Od ljeta 2010. kada je Wolfsburg platio odštetu od 7 milijuna eura pa do ljeta 2015., na našem reprezentativcu “okrenuti” su deseci milijuna eura. Bayern je izvadio iz novčanika 13, madridski Atletico 22, da bi Juventus platio odštetu od 19 milijuna eura.

I Kranjčar dobro obavio posao

Dakle, Mandžukić je broj jedan, Modrić broj dva, a na trećoj poziciji svih vremena je Dejan Lovren. Na poslovima između Dinama, Lyona, Southamptona i Liverpoola na njemu se “zavrtjelo” 43,3 milijuna eura. No, sve bi to moglo biti “sitniš” spram onoga što bi mogao od transfera zaraditi Mateo Kovačić koji puše za vrat prvoj trojici. Kovačić je u trokutu Dinamo – Inter – Real već natjerao klubove da plate 40 milijuna eura (Inter 11, Real 29 mil. eura) za njegove usluge, a ima tek 21 godinu. Visoko kotira i Vedran Ćorluka koji drži stabilne iznose, a za njega su klubovi (Manchester City, Tottenham i moskovski Lokomotiv) do sada izdvojili 34,5 milijuna eura. U top 10 najplodonosnijih hrvatskih nogu još su Ivan Perišić, Ivan Rakitić, Nikica Jelavić, Eduardo da Silva i Nikola Kalinić.

Naravno, ta lista ovisi o tome koliko su igrači mijenjali klubove, tako da na njoj nema Darija Srne, koji je imao odlične ponude vrhunskih klubova, ali nije želio otići iz Šahtara. Primjerice, u prvih 10 su Jelavić i Kalinić, jedini koji nisu s liste vodećih igrali u klubovima najviše kategorije, ali su pametno radili. Za Jelavića su klubovi platili 24,2 milijuna eura (Waregem 0,5 milijuna era, Rapid 0,2 milijuna eura, Glasgow 4,9 milijuna eura, Everton 6,6 milijuna eura, Hull 7,8 milijuna eura te West Ham 4,1 milijun eura), a za Kalinića 18,5 milijuna eura (Blackburn 7, Dnipro 6, Fiorentina 5,5 milijuna eura).

Od ostalih naših igrača dobro su dosad “poslovali” Niko Kranjčar (15 milijuna eura), Tin Jedvaj (već je na 13 milijuna eura), Marko Livaja (odličan s 12,6 milijuna eura – Rubin 6,5, Atalanta 5,1 mil. eura), Mladen Petrić (12 milijuna eura) i Ivica Olić (11 milijuna eura).

Zanimljivo je pogledati kako su prošli oni slavni kockasti sa SP-a 1998. Na toj listi broj jedan je Alen Bokšić sa 21,5 milijuna eura, drugi je Davor Šuker sa 16,4 milijuna eura, pa Dario Šimić za kojeg su milanski klubovi platili 16 milijuna eura, slijedi Robert Prosinečki sa 15,7 milijuna eura.

Ibrahimović drugi na svijetu

A svjetski broj jedan je Angel di Maria. Bilo nam je to malo iznenađenje kada smo zbrojili sve odštete, ali za Argentinca je plaćeno ukupno 179 milijuna eura odštete. Benfica je Rosariju platila 8 milijuna eura, pa je Real za njega dao 33 milijuna, rasipni Manchester United isplatio je 75 milijuna eura, a PSG 65 milijuna eura. Najbliži Di Mariji je njegov suigrač Zlatan Ibrahimović. Igrao je za Malmö, Ajax, Juventus, Inter, Barcelonu, Milan i PSG, a taj užitak spomenuti klubovi platili su ukupno 169,1 milijun eura.

Da ne bi bilo zabune, ti iznosi nemaju veze s plaćama igrača, to su samo odštete za njih pri prelascima između pojedinih klubova.

Plaćene odštete:

Mandžukić (Dinamo, Wolfsburg, Bayern, Atletico, Juve) 62,5

Modrić (Tottenham, Real) 51

Lovren (Lyon, Southampton, Liverpool) 43,3

Kovačić (Inter, Real) 40

Ćorluka (Manchester City, Tottenham, Lokomotiv) 34,5

Perišić (Club Brugge, Borussia (D), Wolfsburg, Inter) 30

Rakitić (Schalke, Sevilla, Barcelona) 25,5

Jelavić (Waregem, Rapid, Rangers, Everton, Hull, West Ham) 24,2

Eduardo (Arsenal, Šahtar) 19,8

Kalinić (Blackburn, Dnipro, Fiorentina) 18,5

>> Mandžukić zabio dva lijepa gola za preokret i pobjedu Juventusa!

Komentara 9

Avatar mister x
mister x
19:03 14.01.2016.

eh,sta da kazemo za Zlatana onda..prvi transfer u Ajax iz Malmö..83 milona kruna,,sa 18 god ??..dalje svi znamo..

MO
mojazemlja
23:26 14.01.2016.

Lokomotiva..

TA
tajgan
19:52 14.01.2016.

Nogometni Stojko Vranković!:))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije