Nogometni sveci

San Lorenzo: Papin klub i Hrvati

papa Franjo (1)
Reuters/PIXSELL
27.03.2013.
u 09:44

San Lorenzo je član ‘velike petorke’ argentinskog nogometa... Za njega su igrali Mirko Saric i Daniel Bilos, a Dario Cvitanich proslavio se zabivši mu hat-trick

Salezijanski svećenik Lorenzo Massa sigurno nije predviđao da će klub koji je osnovao prije 105 godina postati slavan niti je slutio da će za njega navijati nitko drugi nego kardinal Jorge Bergoglio, današnji papa Franjo I.

Club Atlético San Lorenzo de Almagro u međuvremenu se okitio s 13 naslova prvaka i stekao golemu popularnost u narodu. S Boca Juniorsom, River Plateom, Independienteom i Racingom tvori tradicionalnu argentinsku “veliku petorku”, a njegovu nogometnu momčad podržava 165 navijačkih klubova i 40.600 registriranih članova.

Hrvatska veza

Papin su omiljeni klub, poznat pod nadimkom Santos (Sveci), vodile značajne trenerske ličnosti, među kojima osvajač Svjetskog prvenstva 1986. s Argentinom Carlos Bilardo, Miguel Angel Russo i Diego Simeone. Danas je trener San Lorenza znameniti Juan Antonio Pizzi, bivši golgeter Tenerifea i Barcelone iz vremena Bobbyja Robsona, Louisa van Gaala i Roberta Prosinečkog.

Mnogo je proslavljenih nogometaša branilo boje San Lorenza, počevši od Luisa Montija, koji se 1934. ovjenčao svjetskom krunom u talijanskom dresu. U ovom su klubu igrala i tri svjetska prvaka s Argentinom - Jorge Olguin, Ricardo Lavolpe i Oscar Ruggeri, te niz međunarodnih zvijezda poput Ivana Cordobe, Paola Montera i Ezequiela Lavezzija, danas člana moćnog i prebogatog Paris SG-a.

San Lorenzo je bio na najboljem putu da dobije i jednog istinskog asa hrvatskih korijena, no tragedija je spriječila da se to ostvari. Kad se srednjak Mirko Saric (izvorno Šarić) potkraj devedesetih pojavio na sceni, navijači i novinari vjerovali su da je predodređen za zvjezdanu karijeru. Izdanak San Lorenzove akademije, postao je prvotimac sa 19 godina, na utakmici protiv Gimnasia y Esgrime u veljači 1998. Pod vodstvom zlatnog reprezentativca Oscara Ruggerija 1999. ustalio se u prvoj momčadi i dosegao tržišnu vrijednost od 10 milijuna dolara.

No, nesreća ga je zadesila u prosincu 1999., kad je na prijateljskoj utakmici protiv River Platea pretrpio puknuće križnih ligamenata koljena. Prisilno izbivanje s terena gurnulo ga je u duboku depresiju i navelo ga da 4. travnja 2000. počini samoubojstvo vješanjem u svom stanu. U povijest San Lorenza upisao se sa 47 nastupa i šest golova u domaćim i inozemnim natjecanjima.

Najpoznatiji nogometaš hrvatskog porijekla koji je igrao u San Lorenzu je Daniel Bilos (izvorno Biloš). Danas 32-godišnji ofenzivni srednjak, koji se proslavio u Banfieldu i Boca Juniorsu, proveo je u ovom klubu pola godine u proljeće 2008., na posudbi iz Saint-Étiennea, odigravši 14 susreta i postigavši jedan pogodak. Bilos je u jesen 2005. kandidirao za hrvatsku reprezentaciju, ali nije dočekao poziv Zlatka Kranjčara, nego njegova argentinskog kolege Joséa Pekermana. Iako je ostvario san igranja za Argentinu, samo je triput nastupio u reprezentaciji rodne države i nije putovao na Svjetsko prvenstvo u Njemačku. Još jedan nesuđeni hrvatski reprezentativac ima dodirnih točaka sa San Lorenzom. Dario Cvitanich, bivši igrač Boce i Ajaxa, dosegao je vrhunac slave hat-trickom u pobjedi od 4:0 protiv San Lorenza 2007., iste godine kad su Sveci zadnji put osvojili argentinsko prvenstvo.

U novije vrijeme, u nas se San Lorenzo spominjao u kontekstu Dinamova zanimanja za njegova vratara Pabla Migliorea. Argentinski je tisak sredinom siječnja pisao da Sveci čekaju službenu Dinamovu ponudu, no ili je nisu primili ili je 30-godišnji Migliore zvani Loco (Luđak) odustao od selidbe u Europu.

Sumnje zbog utjecaja pape

San Lorenzo idućih će mjeseci biti čest gost medija u Hrvatskoj, kao i drugdje u kršćanskom svijetu.

“Otkad se pročulo da je papa navijač San Lorenza, zanimanje za klub raste u cijelom svijetu. U posljednjih je desetak dana mnogo stranaca posjetilo sjedište kluba i stadion. Klub će sigurno iskoristiti podatak o slavnom navijaču da bi poboljšao svoju javnu predodžbu”, ispričala nam je Verónica Brunati, argentinska dopisnica španjolske Marce.

Štoviše, klub se može pohvaliti da za njega navijaju dvije svjetski slavne ličnosti.

“I glumac Viggo Mortensen, Aragorn iz Gospodara prstenova, velik je navijač San Lorenza. Često dolazi u Argentinu, ide na utakmice i čak je kupio zastavu koju nosi na stadion”, dodala je senorita Brunati.

Hoće li papa Franjo I. indirektno pomoći svom klubu da mu bolje krene na sportskom planu? San Lorenzo je zadnji put bio prvak 2007., a ove ga sezone očekuje mnogo posla da ne sklizne u zonu ispadanja.

“Iskreno, ne vjerujem da bi papa Franjo mogao utjecati na njegov status u ligi, iako će sigurno biti sumnji u tom pogledu”, kaže nam ugledni kolumnist Gastón Saiz iz lista La Nación.

“Zanimljivo je da je San Lorenzo u pretprošlom kolu u gostima kod Colóna iz Santa Fea igrao sa slikom pape na majici. Nogometni savez ne dopušta vjerske aluzije na majicama, ali je u ovom slučaju dopustio iznimku..., a San Lorenzo je pobijedio (1:0, nap. a.).”

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije