Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
#OSTAJEM DOMA

Sve funkcionira: U Novalji je uspostavljen heliodrom, Novaljke šivaju maske za otočke potrebe, a grad financira doprinose na plaću

Grad Novalja
Foto: Shutterstock
1/2
31.03.2020.
u 09:16

Pogledajte koje je sve mjere grad Novalja poduzela da zaštiti stanovnike od koronavirusa, ali i poduzetnike od posljedica zatvaranja objekata

Stožer civilne zaštite grada Novalje svakodnevno komunicira videokonferencijama u kojima analiziraju aktualnu situaciju i dogovaraju sve aktivnosti vezane uz zaštitu stanovnika u vrijeme vladanja epidemije koronavirusa. U utorak 31. ožujka zabilježena su prva dva slučaja zaraze koronavirusom u Novalji, a sve su službe, pa čak i trgovine, reorganizirale tako da poštuju sve preporuke nadležnih državnih službi i pritom pomažu stanovnicima da ostanu kod kuće. Predsjednik Stožera civilne zaštite Novalja je gradonačelnik Ante Dabo. Svim stanovnicima, posebice starijima,  na raspolaganju su volonteri Crvenog križa, koji umjesto njih odlaze u ljekarne ili u trgovinu u nabavku lijekova i namirnica.

Novaljska trgovina Novalis svoju je prodaju organizirala tako da svi mogu naručiti sve što im je potrebno, telefonom ili mailom, djelatnici je zapakiraju i dovezu stanovnicima pred kućni prag, a račun se može platiti gotovinom ili karticom. Prilikom dostave pridržavaju se svih sigurnosnih mjera u svrhu zaštite njihovih djelatnika, ali i građana koji se nalaze u Novalji.  Dom zdravlja Novalja reorganiziran je na način da pomogne svim pacijentima, no uveli su poseban protokol kako bi smanjili rizik prenošenja koronavirusa, ukoliko u zdravstvenu ustanovu dođe pacijent s respiratornim problemima. Također, preko puta Doma zdravlja uspostavljen je i heliodrom, kako bi Novalja bila spremna u ovim izvanrednim okolnostima za brzo djelovanje u slučaju pojave višebrojnih teže oboljelih rizičnih pacijenata.

Foto: Shutterstock

Stanovnice Novalje, njih desetak, organizirale su se kako bi šivale maske, koje su podijeljene zdravstvenim djelatnicima, zaposlenicima u uslužnim djelatnostima, poput djelatnika na benzinskim pumpama itd., a vrijedne građanke su napravile i više nego dovoljno višekratnih maski, a kako nam je rekla direktorica Turističke zajednice Marina Šćiran Rizner, grad ih sada dijeli i novaljskim obiteljima kako bi svi bili opskrbljeni.

S obzirom neizvjesnost turističke sezone, te uslijed novonastale situacije i posljedica uzrokovanih posebnim okolnostima uvjetovanih koronavirusom COVID – 19, a nastavno na paket gospodarskih mjera Vlade RH koje se odnose na zadržavanje radnih mjesta u najugroženijim sektorima, Grad Novalja je najavila i Mjeru potpore za očuvanje radnih mjesta. Mjera potpore za očuvanje radnih mjesta odnosi se na poslodavce pogođene učincima koronavirusa COVID 19 u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića, te poslodavce koji ne mogu obavljati djelatnost sukladno Odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.  Odgoda plaćanja doprinosa na plaće za sve one koji koriste Vladine mjere može biti razlogom ne prijavljivanja na mjeru jer odgoda ne oslobađa naknadnog plaćanja obveza. Stoga će mjere Grada ići u pravcu financiranja doprinosa na plaću po svakom zaposlenom radniku. Visina subvencije bit će jednaka iznosu doprinosa na plaću po svakom djelatniku ali do maksimalnog iznosa isplaćenih doprinosa za mjesec veljaču 2020. Pravo na subvenciju imati će svi subjekti koji koriste mjeru Vlade RH, a koji obavljaju djelatnost na području Grada Novalje. Razdoblje i trajanje potpore je od 1. ožujka 2020. godine i dalje, a najduže do tri mjeseca.

Sadržaj nastao u partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Novalje i Gradom Novalja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije