16.03.2012. u 12:00

Ovakovo odgovorno postupanje crkvenih vlasti onemogućava generaliziranje

Ovo nije prvi slučaj pedofilije u Crkvi u Hrvatskoj. Ni posljednji. Možda će po opsegu biti veći od prethodnih. Vidjet će se nakon crkvene i policijske istrage te u sudskom procesu.

No, ono što je važno jest da crkvena vlast u ovome trenutku apsolutno postupa po direktivama Vatikana za suzbijanje pedofilije pa se i najmanja sumnja pomno ispituje i sumnjivca se udaljava od oltara i predaje civilnim vlastima. Nema zataškavanja ni skrivanja. I to je doista važno. Prvo, zbog žrtava dotičnog perverznjaka i bolesnika, zatim zbog javnosti i pravde, a na kraju ponajviše zbog same Crkve, tj. svih ostalih svećenika koji nisu pedofili.

Ovakvo odgovorno postupanje crkvenih vlasti onemogućava generalizaciju da su svi svećenici razvratni, izopačeni i pedofili. Upravo je to najsnažnija poruka koja se može poslati u ovome trenutku jer je pedofilija nečiji osobni grijeh i zločin, a ne cijeloga staleža, ceha ili profesije. A kako je ipak riječ o posvećenim osobama, pedofile iz crkvenih redova treba najstrože kazniti. Biskupi danas očito znaju koje mjere moraju poduzeti.

Ključne riječi

Komentara 72

TZ
tzombixx
12:31 16.03.2012.

Sam pedofilski čin nije grijeh Crkve. Grijeh Crkve je stoljetno zataškavanje koji će teško isprati u par godina (lažne) borbe protiv pedofilije u svojim redovima jer su ožiljci koje je Crkva ostavila svojim skrivanjem i gori od onih koji su nastali samim činom. Nitko ne krivi Crkvu zbog same pedofilie koje ima u svakom segmentu društva ali ovakav nivo zataškavanja postoji ipak samo u Crkvi.

OB
-obrisani-
12:41 16.03.2012.

Biskupi danas očito znaju koje mjere moraju poduzeti. ---------------------- Znaju oni odavno, a ne od danas samo ih ne poduzimaju. Jedina prava mjera je prijavljivanje policiji pedofila iz vlastitih redova. Reci jedan slucaj gdje su biskupi ucinili tako nesto i izrucili zlocinca pravdi....NIKADA I NIGDJE. Njihove reakcije koje dolaze redovito nakon sto slucajevi vec izidju u javnost imaju svrhu pranja ruku od odgovornosti i slanja poruke vlastitom svecenstvu da vise nece biti zasticeni ukoliko budu uhvaceni na djelu. Jest neki napredak, ali daleko od pozeljnoga. Jos u toku dana ima da dostave drzavnim institucijama sva saznanja i dokumentaciju koju imaju o ova dva posljednja slucaja. Znaci za pedofiliju i silovanje..za pocetak. Ili mislite da nas \"nevjernike\" nije briga dok se siluju medjusobno i dok zlostavljaju samo vjernike ? Ako to ne ucine sami, a drzava ne poduzme nista, onda nema pravo suditi ni onima koji ce eventualno uzeti pravdu u svoje ruke.

SI
sinaj
20:20 16.03.2012.

mravac8 je napisao/la: ______________________ Karakter se vidi uvijek!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?