26.05.2011. u 12:00

Dajući ostavku, Polančec je rekao kako to čini da ne šteti stranci i Vladi. Kad je govorio istinu?

Damir Polančec moćniji je nego ikad. Trese državne temelje, a kao član Vlade bio je samo “premijerov dežurni vatrogasac”. Nakon njegove napadno javne kave sa Slavkom Linićem i odvjetnikom Antom Nobilom, saziva se Vijeće za nacionalnu sigurnost, oporba inzistira na saborskom povjerenstvu, šef Odbora za politiku i nacionalnu sigurnost sumnja u zlouporabe u sustavu...

Kad je podnosio ostavku, Polančec je tražio da se objave sve anonimne prijave protiv njega i odluke DORH-a, ali tada nije bio upitan što i odakle zna. Optužujući bivšeg predsjednika, nije bio vjerodostojan izvor. Tada je govorio i o famoznom koprivničkom slučaju prozivajući državnu odvjetnicu za nepotizam i sumnjajući u njezinu objektivnost u slučaju prodaje odmarališta i čak osmogodišnje istrage protiv oca visokopozicioniranog hadezeovca.

Ali, tada nije bilo “ozbiljnih sumnji” u zloporabe pravosuđa u političke svrhe. Polančecova priča postala je zanimljiva tek godinu dana poslije kad ju je, nakon što je odbačena prijava protiv SDP-ova gradonačelnika, ponovio ministar Karamarko, ali i tada kao “nedopustiv napad na neovisno pravosuđe”. Dignitet sudbene vlasti pak nije branjen kad je “insajder” optužio Vladimira Šeksa za utjecaj na suca. A sada, bivši dužnosnik čiju je ostavku SDP tražio barem tri puta, postao je vrijedan svjedok kad ravnatelja policije optužuje da je nagovarao hadezeovce da pišu anonimne prijave protiv oporbe.

Ni Hrvoje Petrač nije shvaćan ozbiljno kad je pisao kako je presuda protiv njega donesena u kabinetima premijera i Šeksa, ali jest u povodu optužbe u aferi s draguljima. Zašto? Zbog dodatnih dokaza! A čime su potkrijepljene Polančecove “vrlo ozbiljne” izjave osim što je davno rekao: “Istina je voda duboka u kojoj se ja ne mogu utopiti.” Zar je vjerodostojan samo zato što je bio “insajder”, kako sugerira Zoran Milanović!? Dajući ostavku, Polančec je rekao kako to čini da ne šteti stranci, premijerki i Vladi. Kad je govorio istinu, onda ili sada? Krunoslav Markovinović (HDZ) sumnja da Polančec “ovim optužbama odrađuje dio dugova jer je izborna kampanja, a poznato je da je Nobilo u HNS-u”. I te se sumnje može opravdati i uozbiljiti. S druge strane, piše li ravnatelj policije anonimne prijave ili nagovara druge da to čine, onda to nije udar na ustavni poredak, već na zdrav razum. I, prije svega, psihijatrijski problem. Ako su prijave utemeljene, zašto bi se hadezeovci trebali ustručavati potpisati ih protiv esdepeovaca, pa i protiv Slavka Linića. Ako su izmišljene, koja im je svrha kad će ionako biti odbačene jer se barem Državno odvjetništvo neće blamirati ako se već policijski sustav iskaže u neprofesionalizmu. Ako pak ima razloga za istragu, anonimnost i nije važna.

Što se druge strane tiče, ministar Karamarko kaže kako je bio dobar kad je hapsio hadezeovce, a kada se pokreću istrage protiv drugih, onda je špijunčina, što je političko hvastanje jer je policija servis DORH-a i USKOK-a. Glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić kaže kako su izbrisani članovi Predsjedništva HDZ-a potkraj 2009. tražili da se zaustave istrage u Podravki i HEP-u, što su HDZ i Kosor odbili. Ali nisu zbog toga izbačeni iz stranke i kazneno prijavljeni!? Ministar Gordan Jandroković iznosi slutnje: “Očito je pao dogovor, pomozi SDP-u da diskreditira policiju i HDZ, a mi ti jamčimo slobodu kada dođemo na vlast”, što više govori o njegovu shvaćanju sudske neovisnosti nego o tomu da bi novi, SDP-ov državni odvjetnik mogao odustati od progona. Dakle, ovaj slučaj razotkriva i vladajuće i oporbu.

Polančec i Grbić nisu građani kao i ostali. Da je građanin tako optužio ravnatelja ili bivši visoki dužnosnik policajca, time bi se bavila unutarnja kontrola MUP-a te DORH. Sada se treba držati principa i, kad se pojavi tako vjerodostojan izvor optužbi, uvijek treba prvo sazvati VNS i povjerenstva. A ne vrh države opterećivati kolapsom mirovinskog sustava, nezaposlenošću...

Ključne riječi

Komentara 12

OB
-obrisani-
12:44 26.05.2011.

dobro admine....ajmo ponovo.....svi HDZ-ovci su....isti banditi...i...ološ... . i prošli....i....sadašnji..................jel ovako valja ?????

OB
-obrisani-
13:00 26.05.2011.

Valja.

CR
Crollywood
01:53 27.05.2011.

Draga dkatice2,morao sam se vragolasto nasmijati...Iz tvojeg komentara bi se moglo zaključiti da biti lustriran znači biti obješen za luster,ili neka slična radnja.. Al,nema veze..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?