Na stranu vegetarijanstvo, roštilj je mit. To nikako nije samo hrpa
mesa koja lagano cvrči na usijanim rešetkama, uz mirise od kojih
(većini) rastu zazubice, već društveni događaj posebne vrste. Kad se
prijatelji okupe oko roštilja, a sunce i pivo "lupe" u glavu, sve je
dopušteno, a eksperimentiranje, kako u popratnim aktivnostima, tako i u
hrani, više je nego preporučljivo.
Pivska marinada
Povrće, sir, pa i voće, različite salate dragocjene su nadopune
klasičnoj roštiljskoj ponudi i protuargument gastročistuncima.
Puretina, piletina i riba, neka budu obvezan dio ponude, a patlidžani,
tikvice, paprike, kukuruz i rajčice bit će savršeno roštiljsko
osvježenje. Naravno, u kombinaciji s mesom: pileće filee narežite na
kockice, stavite u dublju zdjelu i pospite začinima, solju i paprom.
Papriku očistite od sjemenki pa je isto tako narežite na kockice.
Bijeli dio mladog luka narežite na veće komade, šampinjone na
četvrtine, a tikvice na kocke. Narezano povrće malo posolite, dodajte
piletinu, zalijte pivom i sve dobro promiješajte.
Pakistanci rade nešto slično. Slijedeći njihov recept, narežite
piletinu na kocke, dovoljno velike da se mogu staviti na štapiće za
roštilj. Izmiješajte piletinu sa sokom od limuna, soli, paprom, sojinim
te ljutim umakom. Dobro promiješajte te pustite da se marinira dva-tri
sata. Narežite luk, papriku i rajčicu na male kocke. Na štapiće
posložite povrće i piletinu. Roštiljajte 10-ak minuta.
Čarobne arome
Umaci za roštilj pravi su čarobnjaci u trenu mijenjaju i
obogaćuju aromu mesa. Uzmite luk, narezan na tanke šnite, šalicu
kečapa, malo mljevene ljute paprike, tri žlice umaka "worchester",
vode, octa, žličicu smeđeg šećera, dvije žlice senfa pa kuhajte na
laganoj vatri 10 minuta, potom prelijte po mesu. Ili, želite li bijeli
umak pomiješajte vrećicu majoneze, polovicu čašice jogurta,
češanj češnjaka, malo šećera, sušenog kopra, vlasac, sol i papar te
poslužite.
Ipak, postoje dva obvezna pravila roštiljanja. Uvijek pecite na dobro
zagrijanom roštilju kako bi namirnice sačuvale sokove i okus.
I važno: oprezno s vatrom na otvorenom!
ROŠTILJADE Sezona je omiljene društvene zabave na otvorenom