Proslavljen Dan dvorane Lisinski

30.12.2008.
u 00:10

Čak je i fasada dvorane Lisinski bila obučena u klavijature koje su svirale popularne klasične melodije kako bi se što svečanije proslavio trideset i peti rođendan najomiljenije koncertne dvorane u metropoli. Na tradicionalni Dan dvorane koji je trajao do dva sata u noći došao je i predsjednik Republike Stjepan Mesić, a dugogodišnji ravnatelj dvorane Lovro Lisičić postao je počasni član Lisinskog. I to tek peti u povijesti dvorane nakon Ive Vuljevića, Lovre pl. Matačića, Milana Horvata i Igora Kuljerića.

Središnji program bio je rezerviran za koncert dobitnika nagrade Hrvatske glazbene mladeži koja nosi ime prvog ravnatelja dvorane Ive Vuljevića, a dodjeljuje se već dva desetljeća. Kao solisti na koncertu Splitskoga komornog orkestra nastupili su proslavljeni majstor na rogu Radovan Vlatković te marimbistica Ivana Bilić, no ne i ugledna mezzosopranistica Renata Pokupić, koja je nastup otkazala zbog gripe. Čast sviranja na obnovljenim orguljama dobro je iskoristio mladi orguljaš Pavao Mašić.

U velikoj dvorani potom su se smjenjivali Zagrebačka filharmonija, koja je uz Valentinu Fijačko i Tomislava Mužeka te arije i duete iz Puccinijevih opera ponovno skupljala novac za liječenje maestra Vjekoslava Šuteja, ali i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije koji je pod vodstvom Nikše Bareze, a uz pijanisticu Martinu Filjak izveo i Drugi koncert za glasovir i orkestar u c-molu Sergeja Rahmanjinova.

U predvorju velike dvorane za goste raspoložene za ples muzicirali su Marko Tolja i Olja’zz band, dok se kandidat za novog ravnatelja Lisinskog (a trenutačno v. d. ravnatelja) Tonči Bilić pred gradskom vrhuškom uzaludno pohvalio da dvorana financijski posluje pozitivno te da je ove godine održano 500 priredbi koje je posjetilo 400.000 ljudi. Naime, prema napisima iz medija, najviše šansi za novog ravnatelja ima Dražen Siriščević.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?