hrvoje horvat

Abba ima novu božićnu pjesmu i hrpu gej poklonika

Foto: Profimedia
1/11
03.09.2021.
u 11:54

No, nisu se okupili samo virtualno, iako je ovo doba lockdowna i godina i pol korone među nama, ovakve sastanke, presice i rad "na daljinu" učinila daleko uobičajenijima nego je to bilo još početkom 2020. Abba u Londonu kreće s hologramskim koncertima u svibnju 2022., ulaznice se mogu kupiti od 7. rujna

Vijest o kojoj se spekuliralo zadnjih tjedana napokon je potvrđena u četvrtak navečer u emisiji "Abba Voyage", emitiranoj na društvenim mrežama i YouTube kanalu Abbe. Švedski "glazbeni Volvo" predstavili su Benny Andersson i Björn Ulvaeus u razgovoru vođenom u Londonu s poznatom novinarkom BBC-ja Zoe Ball, a ona najkraće glasi: nakon 39 godina Abba se okupila, iako Agnetha Fältskog i Anna-Frid Lyngstad (Frida), nisu bile prisutne "jer ne vole biti u javnosti", kako je rekao Andersson. 

No, nisu se okupili samo virtualno, iako je ovo doba lockdowna i godina i pol korone među nama, ovakve sastanke, presice i rad "na daljinu" učinila daleko uobičajenijima nego je to bilo još početkom 2020. Abba u Londonu kreće s hologramskim koncertima u svibnju 2022., ulaznice se mogu kupiti od 7. rujna, a najvažnija vijest koju nismo znali bila je i da imaju snimljen novi album koji izlazi 5. studenog. Svi koji ga naruče u pretplati, imaju prednost za kupovinu ulaznica za londonske "koncerte".

Baš oko tih nastupa Andersson i Ulvaeus otkrili su detalje koje nismo znali. Zbog kompleksne produkcije prikazivat će se u Londonu, u novoizgrađenoj dvorani za 3000 ljudi. No, ne radi se samo o virtualnoj "montaži povijesti". "Voyage" produkcija snimana je u londonskim studijima "uživi", a pripremana godinama. Članovi grupe pet su tjedana snimali nastup i, još važnije, vlastite fizionomije i pokrete na pozornici, radi čega su obrijali brade nakon pedesetak godina kako bi im tehničari mogli uzeti vjerni "otisak" lica. 

"Djevojke se nisu obrijale", rekao je duhoviti Andersson, naglasivši da će predstava uključivati 22 pjesme u trajanju od oko devedeset minuta. Kasnije su ti elektronski zabilježeni "otisci" članica i članova grupe digitalno prebačeni u 1979. godinu, otprilike rečeno, tehnološkim postupkom kakvim je pomlađen i Robert DeNiro u filmu "Irac" Martina Scorsesea. Taj izgled iz 1979. bio je vizualni model za izgled digitalnih Abbatara koji će biti prikazivani na sceni, poput pravih članova grupe, a pratit će ih sastav koji će glazbu izvoditi uživo. 

Ne samo zbog goleme zarade koja slijedi, vjerojatno je to budućnost zabavne industrije. Očekujte uskoro turneje Michaela Jacksona, Amy Winehouse i drugih, a za pretpostaviti je da će se i još živući glazbenici potruditi snimiti nešto slično. To bi za 30 godina mogao postati standard koncertne prezentacije, pogotovo za imena koja više nisu među nama. U doba "zaključavanja" i nemogućnosti velikih koncerata, "avatari na turneji" čine se kao nečija dobra ideja, ako ne i slana šala. I, kako je to uz smijeh rekao Ulvaeus,"ako to već radite, bolje je to napraviti dok ste živi, da bude vjernije".

Novi album je gotov, iako se prethodno spekuliralo samo o pet novih pjesama. Radili su "kao da je vrijeme stalo", kako je rekao Andersson, a imaju čak i novu božićnu pjesmu. Koliko je dobra nova Abba? Kad su pustili videospot za novu pjesmu "I Still Have Faith In You", sa starim video snimkama Abbe, mnogi, uključujući i mene, isprva nisu ni shvatili da se radi o novoj pjesmi. Toliko je dobra, melodijski kompleksna, ali hitoidna polubalada koja već po zvuku i, dakako, vokalima, nepogrešivo ukazuje na poznati stari rukopis iskusnih skladatelja. Druga "Don't Shut Me Down" bržeg je tempa, ali obadvije pokazuju da ih nije napustio instinkt, a niti znanje, za pisanje preglednih pop pjesama prepoznatljivog zvuka. 

Andersson je u razgovoru istaknuo da ne razumije kako se radi nova pop glazba, zapravo želeći naglasiti da se nije povodio za novim trendovima, pa su radili kao i nekada, što se i čuje. Na pitanje o novim tehnologijama u studiju, oboje su priznali da ih koriste, jer je sve puno jednostavnije nego nekada, osim napisati dobru pjesmu. Dapače, Andersson je priznao da se pred tri dana uključio na TikTok, postavio snimku kako svira pjesmu "Waterloo" na klaviru i uskoro imao tri milijuna pregleda. 

Iako su tijekom godina zaradili milijune eura i dolara, obojica su se pokazala duhovitim sugovornicima koji su čvrsto na zemlji. Osim po rekordima, poput 400 milijuna prodanih ploča, ili podatka da je kompilacija "Abba Gold" najprodavaniji album ikada u Velikoj Britaniji, trenutno je na 14 mjestu top ljestvice, gdje je proveo dugih tisuću tjedana. No, glavna poruka glazbenoj industriji od Ulvaeusa, uz smijeh, bila je, "Ne ostavljajte 40 godina razmaka između vaših albuma", koliko je proteklo od posljednjeg albuma Abbe "The Vistors" iz 1981. 

Ne manje važno, toliko pripadnika LGBT populacije koji su uživo sudjelovali u javljanjima iz New Yorka, Sidneya, Berlina i drugih gradova i simultano se uključivali u program, dugo nije viđeno u nekom prijenosu. Za jedan uredan i široko prihvaćen pop fenomen kakav je bila Abba, ostavili su puno više ozbiljnog traga i u društvu, što je još primjetljivije u današnjem liberalnom dijelu okruženja, ali je moglo itekako iznervirati domaće puritance i trolove koji misle da vole Abbu, a ne znaju puno o njima.

VIDEO>>Dino Jelusić: Većina me pamti kao "onog malog koji je gledao Sanji Doležal u dekolte"

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije