Kao voditeljica kulinarskog showa RTL-ovka Antonija Blaće okušala se u emisiji “Večera za 5!” a sada taj zadatak u duetu s Davorom Dretarom Dreletom ima u RTL-ovoj emisiji “Tri, dva, jedan - peci!”.
Pileća juha kulinarski izazov
Dvanaest natjecatelja u ovo blagdansko vrijeme pripremom ukusnih slastica bori se za titulu najboljeg amaterskog slastičara koja donosi novčanu nagradu od 50 tisuća kuna. Antonija i Drele u showu neće pokazati svoje kulinarske sposobnosti, ali nama su otkrili kako se snalaze za štednjakom, koja su im omiljena jela, čega uvijek ima u njihovu hladnjaku i bez kojih jela ne mogu zamisliti svoj blagdanski stol, a postavili smo im i neke izazove.
– Obožavam truffles jer su najfiniji na svijetu i lako ih je napraviti! A moj prvi kolač? Hm, nisam baš nešto prespretna s kolačima, ali jedan od prvih je bio torta/pita od zobenih pahuljica sa sirom i borovnicama – otkriva nam Antonija svoje favorite među kolačima i spretnost u njihovu pravljenju. Većih katastrofa u kuhinji nije imala, ali priznaje kako do dandanas ne zna dobro skuhati pileću juhu, a zbog njezine male nespretnosti dosad su najviše stradale kuhinjske krpe koje joj zbog nepažnje ponekad zagore. – Jako sam smotana u kuhinji pa mi znaju izgorjeti krpe i slično. Uvijek sam u nekim malim kuhinjama, a meni treba prostora jer povadim apsolutno sve posude – kaže voditeljica u čijem ćete hladnjaku uvijek pronaći posni sir, piletinu i ciklu.
Sa zaručnikom Hrvojem Brlečićem, kaže, već je prošla fazu obaranja s nogu kulinarskim umijećem.
– Tu fazu smo prošli, ali kad želim spremiti nešto fino, onda napravim puretinu sa šunkom i gljivama po receptu koji mi je dala mama – otkriva Šibenčanka. Antoniji smo postavili i mali izazov i zamolili je da smisli recept sa sljedećim sastojcima - puževima, jajima i porilukom. – Puževe bih pustila da otpužu doma, a poriluk bih možda ili zapekla u pećnici ili napravila neku finu fritaju – Antonijin je brzinski recept. Puževi se sigurno neće naći na njezinu blagdanskom stolu, ali zato će svojoj obitelji i prijateljima za Božić i Novu godinu sigurno pripremiti punjena jaja i francusku salatu ali i pokoji komad mesa iako Antonija kaže da više voli povrće. – Ja sam neki prirodni vegetarijanac... Sklonija sam brstiti zelenjavu, pravi sam povrćar, ali tu i tamo jedan krvavi biftek... ne želim se toga odreći... ili pilećih zabataka ili janjetine... ili odojka, ili telećih šnicli...
Davoru Dretaru Dreletu omiljene slastice su one slane - bučnica, tenka gibanica bake Jagice i štrdula od sira.
Voćna torta završila u smeću
– Jednom sam pokušao iznenaditi obitelj i napraviti voćnu tortu pa sam pekao biskvit koji je završio u smeću prije nego što su ga ukućani mogli vidjeti, a šteta u kuhinji sanirala se danima – prepričava Davor svoj neslavni pokušaj pripreme torte. No slične nezgode dogodile su mu se i u pripremi nekih konkretnijih zalogaja.
– Pekao sam tri kile teškog zubaca u pećnici i onda ga prosuo po podu jer sam se opekao na protvan. Kuhao sam srneći gulaš u kotliću od dvadeset litara i slučajno nogom srušio stalak pa je sve završilo na zemlji – nabraja voditelj svoje neuspjehe i prisjeća se jela kojim je osvojio suprugu Michelle.
– Želio sam ostaviti stvarno snažan dojam pa sam napravio špagete bolonjez, a negdje sam nabavio metar dugačke špagete. Kad se to skuhalo, razvlačili smo ih po cijeloj kuhinji, uprljali se kao praščići, ali ipak je upalilo. Osvojio sam njezino umakom zmazano srce.
U hladnjaku obitelji Dretar uvijek ima svježeg kravljeg sira, domaćeg vrhnja, samoborske salame, svježe paprike, ananasa i kupina, omiljenih Davorovih namirnica, ali postoji popis onih koje mu nisu drage.
– Marcipan ne mogu smisliti, nisam baš lud za rižom, pekmeze i džemove ne volim. Ostalo nije problem. Osim seitana i tofua, naravno. Ne razumije zašto zdrava hrana mora biti neukusna – kaže i otkriva nam što bi napravio s puževima, porilukom i jajima.
– Iako sastojci očigledno vuku na fritaju, ja bih to malo drugačije – puževe bih karamelizirao u woku, pa poslužio na omletu od bjelanjaka i poriluka, uz čašu Krauthakerova rosea – domišljato će Drele. Njegov Božić i Nova godina ne mogu proći bez sarme i pokojeg komadića mađarice i makovnjače. Iako je mišljenja da su žene spretnije u kuhinji, nerijetko se i sam primi kuhače.
– Moji doma obožavaju kada pripremim nekoliko sljedova s roštilja, volim se igrati okusima pa mariniram puretinu u narančinu soku po nekoliko dana, premazujem medom i radim takve slične bedastoće – otkriva voditelj. Za razliku od kolegice Antonije, njemu je od povrća ipak milije meso. – Iako sam obožavatelj ribe, ipak biram meso. Ne možeš od orade napraviti krvavice, srdela daje jako lošu slaninu, jastozi su katastrofalni u kotlovini, ugor ne valja u prezvurštu – objašnjava Drele. Vegetarijanski meni prihvatio bi samo kad bi se našao na pustom otoku na kojem nema mesa.
– Da završim na pustom otoku, jeo bih i korijenje ako treba. Kada bih baš morao ostaviti mesinu, najteže bi mi pao rastanak s kobasicama, čvarcima i hladetinom – objašnjava Drele. Voljan je probati svaku namirnicu jer, kaže, čovjek koji s posebnim guštom jede kuhane kravlje želuce ne smije ničemu prigovarati.