Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROVIZIJA 2024.

Baby Lasagna je na drugom mjestu na kladionicama. Istražili smo koliko su bile pouzdane zadnjih 17 godina

Zagreb: Baby Lasagna je ovogodišnji pobjednik Dore i predstavljat će Hrvatsku na Eurosongu
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/11
28.02.2024.
u 08:00

Najveći promašaj kladioničari su napravili 2007. godine, kada je najveći favorit za pobjedu bila Švicarska. Favoriti su najvjerojatnije bili zbog činjenice da ih je predstavljao DJ Bobo, velika zvijezda Eurodancea u 90-ima. No, ne samo da pjesma "Vampires Are Alive" nije pobijedila, nego se nije plasirala ni u finale

Hrvatska nakon pobjede Baby Lasagne na Dori nikad nije bolje stajala na kladionicama prije Eurovizije. Nakon trijumfa u subotu pjesma "Rim Tim Tagi Dim" sada je na drugom mjestu s 12 posto šanse za pobjedu. Prvoplasirane su Ukrajinke alyona alyona & Jerry Heil s pjesmom "Teresa & Maria", no Baby Lasagna im je sve bliži. Stoga je bilo zanimljivo vidjeti koliko su uopće pouzdane kladionice, te koliko su često prvi favoriti pobijedili. 

Najveći promašaj kladioničari su napravili 2007. godine, kada je najveći favorit za pobjedu bila Švicarska. Favoriti su najvjerojatnije bili zbog činjenice da ih je predstavljao DJ Bobo, velika zvijezda Eurodancea u 90-ima. No, ne samo da pjesma "Vampires Are Alive" nije pobijedila, nego se nije plasirala ni u finale. Drugi favorit bila je Švedska koju je predstavljala grupa The Arc s pjesmom "The Worrying Kind". Završili su na 18. mjestu. Na trećem mjestu mjesec dana prije finala bila je Srbija, odnosno Marija Šerifović. Upravo je ona na kraju i pobijedila s pjesmom "Molitva", a koeficijent na njenu pobjedu bio je 8. 

Na Euroviziji u Beogradu 2008. godine prvi favorit bio je Rus Dima Bilan, koji je na kraju i pobijedio s pjesmom "Believe". Zanimljivo je da je te godine treći favorit za pobjedu bio irski predstavnik Dustin The Turkey. Svi se sjećamo tog lutka koji je bio hit u medijima. Pogotovo su o njemu pisali mediji na Otoku, koji su mu predviđali visok plasman, no na kraju niti on nije ušao u finale. 
Na Eurosongu u Moskvi 2009. godine izraziti favorit bio je Norvežanin Alexander Rybak s pjesmom "Fairytale". Na njegovu pobjedu koeficijent je bio 1.5, a na kraju je i premoćno slavio ispred islandske predstavnice Yohanne, koja je bila tek 15. na kladionicama. Te godine su među favoritima bile i pjesme iz regije. Crnogorka Andrea Demirović bila je četvrta na kladionicama s pjesmom "Just Get Out Of My Life", ali se nije plasirala u finale. 

VEZANI ČLANCI: 

Kladionice su pogodile i 2010. na Euroviziji u Oslu, kada je slavila njemačka predstavnica Lena s pjesmom "Satelite". No, te godine smo i mi bili visoko na kladionicama. Mjesec dana prije finala grupa Feminnem bila je šesta s pjesmom "Lako je sve", ali su natjecanje završile kao 13. u polufinalu. 

Kladioničari su najviše promašili na Euroviziji 2011. godine u Düsseldorfu. Najveći favorit za pobjedu bio je Francuz Amaury Vassili  s pjesmom "Sognu". Natjecanje je završio na 15. mjestu. Na drugom mjestu kladionica prije finala bila je Estonka Getter Jaani i pjesma "Rockefeller Street". Na kraju je bila tek 24. Treći favorit bila je britanska grupa Blue i "I Can", koji su u finalu bili 11. Pobjednička pjesma "Running Scared" koju su pjevali Ell & Nikki iz Azerbajdžana bila je tek sedma na kladionicama. 

Izraziti favorit u Bakuu 2012. bila je Loreen s pjesmom "Euphoria", a to je i opravdala pobjedom. Kladionice su te godine pogodile i visok plasman Željka Joksimovića s pjesmom "Nije Ljubav Stvar". Bio je četvrti na kladionicama, a na kraju je završio treći. 
Prvi favorit kladionica pobijedio je i u Malmöu 2013. godine. Na pobjedu Dankinje Emmelie de Forest s pjesmom "Only Teardrops" koeficijent je bio 1.5, a na kraju je i slavila. 

Prava prekretnica bila je 2014. godine u Kopenhagenu,  kada se dogodio najveći presedan. Sjećamo se da je te godine pobijedila austrijska predstavnica Conchita Wurst s pjesmom "Rise Like A Phoenix". Druga je bila nizozemska grupa The Common Linnets i pjesma "Calm After the Storm". Obje pjesme uopće nisu bile među prvih 15 na kladionicama. Prvi favorit bio je armenski pjevač Aram MP3, koji je s pjesmom "Not Alone" završio četvrti. Što je presudilo? i Austrija i Nizozemska su tada iskoristile nove tehnologije i zahvaljujući činjenici da su maksimalno iskoristili pozornicu, poboljšali su svoje nastupe. To je nešto što kladioničari nisu mogli predvidjeti. 

Ipak, kladioničari su se uštimali godinu dana kasnije, kada su u Beču predvidjeli pobjedu Šveđanina Månsa Zelmerlöwa, s pjesmom "Heroes". Drugi favorit bili su Il Volo, koji su tada pjevali "Il Grande Amore", a na kraju su završili na trećem mjestu. 
U Stockholmu 2016. godine, mnogima je iznenađenje bilo kada je pobijedila ukrajinska predstavnica Jamala s pjesmom "1944". Ona je tada bila šesta na kladionicama, a mnogi su komentirali kako je pobijedila zahvaljujući političkoj poruci. Kladioničarima je te godine glavni favorit bio Sergej Lazarev "You Are The Only One". Na kraju je bio treći. 

Zagreb: Baby Lasagna je ovogodišnji pobjednik Dore i predstavljat će Hrvatsku na Eurosongu
1/116

Kladionice nisu pogodile pobjednika ni u Kijevu 2017. godine. Favorit im je bio Bugar Kristian Kostov, s pjesmom "Beautiful mess", Na kraju je bio drugi. Pobjednik Portugalac Salvador Sobral s pjesmom "Amar Pelos Dois" bio je šesti na kladionicama. 
U Lisabonu 2018. godine prvi favorit bila je vatrena Cipranka Eleni Foureira, s pjesmom "Fuego". Na kraju je slavila Izraelka Netta s pjesmom Toy, koja je bila druga na kladionicama. 

U Tel Avivu 2019. godine ponovno pobjeda favorita. Nizozemac Duncan Laurence slavio je s pjesmom "Arcade", a kladionice su ga cijelo vrijeme svrstavale na prvo mjesto. 

Poznato je kako Eurovizija 2020. nije održana zbog pandemije koronavirusa, no vrijedi zabilježiti kako je te godine prvi favorit te godine bila bugarska predstavnica VICTORIA s pjesmom "Tears Getting Sober".

Na Euroviziji 2021. godine u Rotterdamu najveći favorit za pobjedu bila je destiny s Malte, s pjesmom "Je Me Casse". Na kraju je bila sedma. Pobjednici, grupa Måneskin s pjesmom "Zitti E Buoni" bila je sedma na kladionicama. 
Prije dvije godine pobjednik je bio poznat i prije samog natjecanja. Nakon agresije Rusije na Ukrajinu, naglo je skočio postotak na pobjedu ukrajinske grupe Kalush Orchestra. Imali su čak 62 posto šanse za pobjedu, a to su na kraju i opravdali. 

Prilično pouzdane kladionice su bile i lani, kada su Loreen za pobjedu davali 50 posto šanse, a na drugom mjestu bio je Finac Käärijä s 24 posto. Svi ostali imali su manje od šest posto šanse. Ove godine razmak između prvog i drugog mjesta je sve manji u postotcima. Tko zna, možda do finala u Švedskoj naš Baby Lasagna skoči i na prvo mjesto? 

VIDEO: Baby Lasagna odgovorio Dejanu Lovrenu: 'Vjera mi je bitna. Vjera i obitelj'

Ključne riječi

Komentara 1

BO
BoljiSvijet
09:39 28.02.2024.

Smrću Nikice Kalodjere i kasnije Rajka Dujmića umrla je i ona stara dobra Eurovizija na ovim prostorima (žao mi je što Zrinko Tutić odustao od natjecanja na Dorama sa anonimusima na hrvatskoj estradi da bi uooće došao do Eurosonga)..ovo višee nije ni gledljivo..možda sam ja kriv, jer sam ostario ali to više nije ono iz 80-tih i 90-tih..sorry

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije