Kako obići Berlin u jednom danu?

Berlin

Berlin
Foto: VLTC
1/9
11.08.2015.
u 11:24

Iako je prije više od dvadeset i pet godina pao zid i prestala relativna izoliranost Berlina, svijet kao da se još uvijek navikava na njegovu prisutnost. Bogat muzejima, povijesnim znamenitostima, suvremenim događanjima i atrakcijama nimalo ne zaostaje za metropolama kao što su London, Pariz ili Beč, no još uvijek se bori za svoje mjesto na turističkoj karti svijeta.

Obići Berlin u jedan dan svakom poznavatelju njemačke prijestolnice zvuči kao nemoguća misija. Iskreno, i jest. Jedva da vam je i tjedan dana dovoljno za površan obilazak grada, ali to ne znači da odmah trebate dići ruke od njega. Naravno, nitko razuman neće u posjet Berlinu ići na jedan dan, ali ako ste tamo poslovno ili imate "stop over" između letova, svakako iskoristite vrijeme i priliku koja vam se ukazala. Mi ćemo vam pokušat olakšati odluku što pogledati i kako se najbolje opustiti u najcool gradu Njemačke.
Grad je u najmanju ruku neobičan. Krenete li od istoka prema zapadu najprije ćete proći kroz Karl Marx Alee s nevjerojatnom, mamutskom, socrealističkom arhitekturom. Slijedi malo suvremene arhitekture pa oaza provincijalne, njemačke gradnje, da biste zatim ušli u zonu reprezentativnih građevina devetnaestog stoljeća. U jednom trenutku pred vama će se stvoriti Brandenburška vrata i veliki park pa ultra suvremena arhitektura, koja će iznenada završiti u šikari i šašu, da biste uskoro ponovno izronili u polupraznim zonama, kroz koje je nekada prolazio zid. Na kraju prolazite kroz rezidencijalne četvrti, koje se postepeno pretvaraju u elegantni Kurfürstendamm.
U našem jednodnevnom obilasku grada uglavnom ćemo se kretati pješice te u dva navrata uključiti kraće vožnje U-Bahnom. U slučaju kada se vozite manje od 3 stanice U-Bahnom, najbolje je na automatu kupiti tzv. Fahrschein Kurzstrecke, kartu koja košta 1,60€. No, pretpostavimo da ćete i od hotela nekako morat doći do polazišne točke razgleda pa vam predlažemo dnevnu kartu od 6,90€. Obje karte su za AB zonu (središte grada) i pokrivaju U-Bahn, S-Bahn, autobus i tramvaj.
08:30 Alexanderplatz
Alexanderplatz nije niti malo lijep i ni malo šarmantan dio grada, ali je mjesto na kojem su mnogi putnici namjernici po prvi puta stupili na njegove ulice. Kako u devetnaestom stoljeću, tako i danas, ovdje se nalazi glavni željeznički kolodvor. S njegovih perona izašli su mnogi ugledni gosti, provincijski studenti, gastarbeiteri, turisti i sitni lopovi. I kao i nekada i danas se ovdje "motaju razni likovi" i nekako prirodno, kod čovjeka se javlja želja da što prije napusti ovu arhitektonsku pustinju suvremenog, starog i socijalističkog. Na trgu se nalazi jedan od prepoznatljivih simbola grada, Berliner Fernsehturm, treći po veličini televizijski toranj u Europi. Od njega krenite prema zapadu do nedaleke Spandauer Strasse, gdje se smjestio kompleks zgrada s hotelom Radisson i Sea Life Berlin. Predlažemo vam jutarnju kavu u atriju hotela Radisson. U atriju možete uživati u pogledu na najveći, cilindrični akvarij na svijetu. Visok je šest katova i kroz njegovo središte prolazi dizalo. U atrakciji ćete uživati drugom prilikom, jer u vrijeme vašeg dolaska još uvijek će biti zatvoren. Ako vam je kava u Radissonu skupa, u prolazu zgrade se nalaze i prihvatljiviji kafići. Neki od njih s pogledom na rijeku Spree i Museuminsel (Otok muzeja), koji je vaše iduće odredište. Na otoku se nalazi evangelistička katedrala, vrijedna obilaska, sagrađena na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. U njoj se nalazi grobnica pruskih vladara, a s kupole se pruža pogled na središte grada. Otvorena je već od 09:00 sati i ulaz stoji 7,00€.  
10:00 Museuminsel - Neues Museum
Na Otoku muzeja nalaze se neki od najzanimljivijih muzeja Europe, ali ih je nemoguće obići u jednome danu. Naravno, prema vlastitim afinitetima odabrati ćete, koji je taj u koji ćete se uputiti. Svi se otvaraju u 10:00 sati i u većem dijelu godine ne čeka se dugo na ulazak. Na žalost, najposebniji od njih, Muzej Pergamona, s jedinstvenim, helenističkim žrtvenikom iz istoimenog, antičkog grada zatvoren je do 2019. godine. Naš drugi izbor je Neues Museum ili popularno Aegyptisches Museum u kojem je, uz ostala blaga staroga Egipta, pohranjen i najpoznatiji portret egipatske kraljice Nefrtiti. Cijena ulaznice na blagajni je 12,00€, a na internetu Euro manje. U ovom programu smo predvidjeli dvosatno zadržavanje u muzeju.
Nakon što ste izašli iz muzea, pređite obližnjim mostom na zapadnu obalu rijeke i prošećite ispred reprezentativnih građevina devetnaestog i dvadesetog stoljeća, kao što su Deutsches Historisches Museum (Njemački povijesni muzej) ili Humboldt Universität (sveučilište). Na trenutak ćete se samo dotaknuti avenije Unter den Linden i prijeći na njezinu južnu stranu, gdje su se na Bebelplatzu smjestile Alte Bibliothek, spomenik podignut u sjećanje na spaljivanje knjiga i vrlo neobična Katedrala sv. Hedwige. Odavde ćete se okrenuti prema istoku i preko Museuminsel se vratiti na istočnu obalu rijeke Spree, gdje se smjestila Nikolaiviertel.   
13:00 Nikolaiviertel
Nikolaiviertel je srednjevijekovna, berlinska četvrt, koja je nekada bila samo središte grada. Na žalost, kao gotovo cijeli grad, tako je i ona stradala u savezničkim, zračnim napadima 1945. godine. Četvrt je rekonstruirana, tako da danas predstavlja zanimljiv sklop srednjevijekovnih i kasnijih rekonstrukcija, no nepogrešivo odiše njemačkim "štihom". Njezino srce predstavlja Crkva sv. Nikole oko koje su se grupirale suvenirnice i tradicionalni, njemački restorani. Predlažemo kraću šetnju četvrti i, možda, kupnju medvjedića, simbola grada. Medvjediće ćete naći u različitim inačicama, od jednostavnih, kineskih proizvoda, do ručno izrađenih, antiknih igračaka. Uz njemačke, u zadnje vrijeme su se u ovoj četvrti pojavili i talijanski restorani, ali svakako vam preporučamo tradicionalnu, njemačku kuhinju, jer Nikolaiviertel je pravo mjesto za to. Za ručak vam predlažemo grah s kobasicama ili kobasice s kiselim kupusom u simpatičnom Zum Nussbaum ili pureće odreske s knedlama od kruha i lisičarkama sa špekom (kada im je sezona) u Kaffeestube. Oba restorana gledaju na crkvu. Cijene hrane u Berlinu su niske u odnosu na ostale europske gradove.
Odmah na rubu četvrti nalazi se stanica U-Bahna Klosterstrasse. Odavde ćete se linijom U2 odvesti tri stanice do Hausvogteilplatz.
15:00 Gendarmenmarkt
Izašavši iz stanice, ponovno ćete se naći u zoni južno od avenije Unter den Linden. Ovoga puta središte interesa je reprezentativni prostor trga Gendarmenmarkt oformljen u 18. stoljeću. S prelijepom Konzerthaus Berlin, trg je središte glazbenog života grada. Sjeverno i južno omeđuju ga dvije crkve, Friedrichstadtkirche i Deutcher Dom.
15:30 Checkpoint Charlie
Krenete li od trga južno, stižete do jednog od najpoznatijih simbola Hladnoga rata, Checkpoint Charlie na Friedrichstrasse. Nekada je ovo bio glavni i jedini prijelaz preko kojega su političari Zapada, uz dozvole, mogli na Istok. Odavde ste i iz Cafea Adler, uz kavu, mogli preko zida promatrati Istočni Berlin. Checkpoint Charlie je danas izuzetno popularan među turistima i mnogima je "must" fotografirati se uz kopiju stražarske kućice i vreća s pijeskom. Velike fotografije američkog i ruskog vojnika su fotografije stvarnih vojnika. U zgradi uz nadzornu točku, nalazi se i Muzej zida, Mauermuseum. Ovom prilikom nećete imati vremena za muzej, ali svakako pogledajte izložbu fotografija na otvorenom duž Friedrichstrasse i okolnih ulica.
Za nastavak razgleda iskoristit ćete blizinu stanice U-Bahna, Kochstrasse i odavde ćete se linijom U-6 odvesti jednu stanicu do Stadtmitte, gdje ćete presjesti na U-2 i zatim se dvije stanice odvesti do Potzdamer Platza.
16:30 Potzdamer Platz
Između dva svjetska rata Potzdamer Platz je bio najpoznatiji trg Njemačke. Velika željeznička stanica, stanica U-Bahna i stjecište pet avenija, trg je bio jedno od najprometnijih, gradskih čvorišta svijeta. Ovdje su se nalazili svi važniji hoteli, super luksuzna robna kuća Wertheim, kojoj nije bilo premca u Europi, nevjerojatna zgrada Haus Vaterland s barovima i restoranima iz cijeloga svijeta. S noćnim životom Potzdamer Platza mogao se mjeriti još samo onaj u Las Vegasu. No, Drugi svjetski rat je sve to pretvorio u prašinu. Trg je ostao mrtav za cijelo vrijeme Hladnoga rata, kada je bio podijeljen u dvije zone i kada je njegovom sredinom prolazio Berlinski zid, uz čije ostatke se i danas možete fotografirati. I danas se na trgu nalazi važna, željeznička stanica, održavaju se razna događanja i Božićni sajam. Izgrađene su nove, ultra moderne zgrade, a posebnu pažnju zaslužuje Sony centar sa svojim kafićima, restoranima i Muzejem filma.  
17:30 Brandenburška vrata
Krenete li sjeverno od Potzdamer Platza, duž Ebertstrasse, naići ćete na memorijalni centar posvećen ubijenim Židovima Europe, Stiftung Denkmal für die ermordeten Juden Europas. Dirljiv i tih spomenik prekriva gotovo cijeli jedan blok grada. Slijede slavna Brandenburška vrata na kojima je proslavljeno ujedinjenje Njemačke i oko kojih se slijvaju svi turisti i mnogobrojni stanovnici grada.
19:30 Reichstag
Uz Berlinski televizijski toranj i Brandenburška vrata, Reichstag je jedan od prepoznatljivih simbola grada. Zgrada je izgrađena u 19. stoljeću i služila je kao sjedište Parlamenta sve do požara 1933. godine, kada je prepuštena elementima, a zatim i ratnim zbivanjima. Obnovljena je tek nakon ujedinjenja Njemačke, a od 1999. godine ponovno postaje sjedištem Parlamenta. Arhitektonski, zgrada predstavlja izvanredni spoj 19. stoljeća i suvremene arhitekture. Preporučamo vam posjet kupoli, koji predstavlja poseban doživljaj. Osim u ljepoti kupole uživat ćete i u pogledu na grad. Posjet kupoli Reichstaga je besplatan i posjetitelji se propuštaju u intervalima od 15 minuta. Zbog često velikih redova, preporučamo vam prethodnu najavu o čemu sve detalje možete saznati na http://www.bundestag.de/htdocs_e/visits/kuppel. U slučaju da posjet Berlinu niste unaprijed planirali, još uvijek ćete imati priliku za obilazak. U blizini Reichstaga, uz Berlin Pavilion nalazi se centar za posjetitelje, Visitors Service, gdje se najkasnije dva sata prije obilaska morate prijaviti (ako još uvijek ima mjesta). Kako je kupola otvorena za posjetitelje od 08:00 - 24:00 sata (zadnji ulaz u 22:00), preporučamo vam posjet osvijetljenoj kupoli u sumrak ili noću.
Pretpostavimo da ste se registrirali u 17:30 sati i slobodni ste do 19:30 sati. Preporučamo vam ostanak u zoni u kojoj se nalazite. Ovdje imate pregršt opcija. Možete prošetati središnjim gradskim parkom, pogledati suvremenu arhitekturu kojom je okružen Reichstag ili jednostavno večerati u samoposlužnom restoranu u Pavilionu. Hrana je prihvatljiva, a atmosfera odlična. Ukoliko ste u Berlinu ljeti, poseban doživljaj vam može pružiti piće u ležaljci, na pješčanoj plaži uz Spree u baru Capital Beach. nalazi se svega 5 minuta od Reichstaga.   
21:00
S obzirom na manjak vremena preporučamo vam povratak u hotel U-Bahnom, a zatim taksijem na večeru ili cabaret.
Želite li elegantnu večeru, prepunu okusa s Michellinovim zvjezdicama, svakako vam preporučamo Les Solistes by Pierre Gagnaire u Waldorf Astoria hotelu u Herdenbergstrasse, odmah na početku Kurfürstendamma. Cijena degustacijskog menua je 115,00€.
Posjet cabaretu odličan je zaključak jednodnevnog obilaska grada. Mi vam preporučamo Sally Bowles, gdje ćete imati osjećaj da ste zakoračili u vrijeme osamdesetak godina prije nas. Uz lagane zalogaje, možete poslušati glazbeni program ili pogledati predstavu. Više informacija o programu i lokaciji možete pronaći na http://www.sally-bowles.de/.     
U trenutku rastanka s Berlinom, nećete baš znati što vas je snašlo i što misliti, ali u jedno ćete biti sigurni. Berlinčani su veseli i pristupačni, a povrh svega znaju se zabaviti i živjeti opušteno.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije