Show čuda

Brain Games: Najbolji džepar na svijetu postao je slavni iluzionist

'Jason Silva at a promo shoot in Philadelphia.??photo credit:  National Geographic Channels'
Foto: 'NGC'
1/5
27.09.2013.
u 16:30

Fantastična serija National Geographica upoznaje nas s ovisnikom o čudima Jasonom Silvom i sjajnim Apollom koji je odžepario pripadnika tajne službe

Pripremite se za game show koji ne zahtijeva nikakvo znanje – samo znatiželju. To bi ukratko bio opis "Brain Gamesa", trenutačno jedne od najpopularnijih interaktivnih emisija na svijetu, koja se počela prikazivati 18. rujna. National Geographic napravio je fenomenalnu seriju koja istovremeno uči i potiče gledatelje da sudjeluju u maštovitim mozgalicama.

Um nas vara

- Želja nam je ljude ostaviti u čudu kad im otkrijemo kako percipiraju svijet – rekao nam je na svjetskoj premijeri u Madridu voditelj emisije Jason Silva koji je po zvanju i filozof i redatelj.

Nedavno su ga opisali kao čovjeka koji ujedinjava osobine LSD proroka iz 60-ih Timothyja Learyja, direktora inženjeringa iz Googlea Raya Kurzweila te Nea iz filmskog znanstvenofantastičnog serijala "The Matrix". Svaka epizoda koju vodi ovaj tzv. ovisnik o čudu pokazuje kako naš mozak funkcionira iz različitih područja poput percepcije, straha, kretanja... A pri otkrivanju tajni unutarnjeg superračunala pomažu mu vrhunski stručnjaci u području kognitivne znanosti, neuroznanosti i psihologije pa i iluzionisti poput Apolla Robbinsa. On na jednostavnom primjeru kartaških trikova dokazuje kako naš mozak nije sposoban percipirati ono što mu se nalazi doslovno ispred nosa. Tako na jednom zadatku moli grupu dobrovoljaca da u špilu karta pronađu onu koju im je pokazao. Na iznenađenje, oni su toliko koncentrirani na špil da uopće ne primjećuju kako je Apollo kartu stavio na svoj šešir.

- Apollo je profesionalac koji me može nasamariti svojim trikovima čak i kad ne snimamo – našalio se Silva.

Iluzionist Apollo samoprozvani je džentlmen lopov, jedan od najboljih džepara na svijetu koji od toga radi spektakle, ali i stručnjak je za osiguranje. Proslavio se kad je odžepario pripadnika tajne službe koja je pratila predsjednika Jimmyja Cartera na paradi. Nakon incidenta kontaktirale su ga brojne tajne službe da ih nauči svojoj vještini. U jednom intervjuu našalio se kako mu je taj skandal omogućio da posjeti razne zatvore i pod krinkom predavanja stražarima o pravilima osiguranja upozna prave profesionalce koji su boravili ondje i nauči neke korisne vještine. Na drugom primjeru emisija pokazuje kako ljudi lako padnu pod utjecaj čak i kad je riječ o besmislici poput one da se savezna država Teksas odcijepila od SAD-a.

Zagrebačko predstavljanje

Trik je u tome da je slučajnom prolazniku pristupila lažna televizijska ekipa, a ne neki čudak i pitali su ga za mišljenje o tom izmišljenom skandalu. On je mrtav-hladan počeo iznositi svoj stav jer je navikao vjerovati svemu što "dolazi s ekrana". Jedna epizoda prikazuje kako je stres koji osjećamo u modernom svijetu zbog nebitnih stvari poput prenatrpanog e-mail sandučića derivat straha iz prethistorijskih vremena kad su naši preci trebali biti stalno na oprezu zbog divljih životinja.

- Naš mozak želi da osjećamo stres u neugodnim situacijama. To je način na koji nas upozorava. No razlika od tada i danas je u tome što ga moderni čovjek osjeća zbog sitnica i to nije zdravo – kaže Silva. "Brain Games" koji na kanalu National Geographic pratimo srijedom navečer u Zagrebu će sutra i prekosutra biti predstavljen u City Centeru One West. Svi posjetitelji ovaj vikend moći će sudjelovati u interaktivnim igrama kroz koje će saznati više o seriji, ali i kako funkcionira njihov mozak. National Geographic Channel za posjetitelje je pripremio i nagradne igre te nastup iluzionista Luke Vidovića koji će im otkriti tajne nekih trikova.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije