PROMO

Celebrity ubojice: Od ubojstva do slave

DOX TV
Foto: Promo
1/3
05.12.2023.
u 09:46

Kako su najmarkantniji svjetski ubojice došli do celebrity statusa i što se to ponekad skriva iza lijepog lica? Ted Bundy volio je brinete, a uz suđenje braći Menéndez plakale su žene diljem svijeta. A tko su zapravo oni?

Kroz tamno zrcalo medijske fascinacije, ubojice mogu lako postati zvijezde. Od Jacka Trbosjeka do suvremenih true crime podcasta, javnost ostaje hipnotizirana mračnim stranama ljudske psihe. Serijski ubojice postaju predmet intenzivnog medijskog praćenja, njihovi zločini izvor spektakularnog prikaza u medijima, a slučajevi od običnog zločina ubrzo postaju priča tabloida.

Pojava markantnog Teda Bundyja dokaz je da ljudska znatiželja, ali i priroda ponekad nemaju objašnjenja. On i dan-danas ima svojevrsni romantizirani status, iako je počinio gnjusna ubojstva. No njegov izgled naprosto je bio toliko privlačan i upravo mu je to pomoglo u traženju žrtava. Takva manipulacija bila je njegov modus operandi jer uz lažna obećanja i glumeći izgubljenog studenta ili muškarca u nevolji, lako je zavodio svoje žrtve. Obično su to bile mlade, atraktivne žene dugačke smeđe kose. Njegovo suđenje pratile su tisuće medija, a Bundy je postao jedan od prvih ubojica koji je dobio status zvijezde. Dodatnoj popularnosti doprinio je i njegov spektakularni bijeg iz sudnice u Coloradu 1977. godine. Bundyjev primjer pokazuje kako su mediji doprinijeli njegovom glamuriziranju, usprkos njegovoj okrutnoj prirodi.

Foto: Promo

Koju godinu kasnije, u fokus javnosti došla su braća Menéndez. Iz bogate obitelji, obrazovani, uspješni tenisači i budući nasljednici očeva biznisa. Sve su to bili Erik i Lyle Menéndez. Uz uspješne karijere i društveni status savršeno je išao i njihov izgled. No nisu ih njihovi uspjesi doveli do statusa celebrityja. Zvjezdani status ipak je posljedica njihova zločina - ubojstva roditelja. Dok su oni tvrdili da su to učinili zbog višegodišnjeg zlostavljanja i prijetnji njihova oca da će ih ubiti, tužitelji su kao motiv naveli novac koji će naslijediti od oca. Njihov zločin i suđenje dobili su enormnu pažnju, transformirajući ih u figure koje su bile predmet brojnih dokumentaraca i serija. Uz brojne intervjue, poznata je i kolekcionarska košarkaška kartica s likom Marka Jacksona u čijoj pozadini su upravo Erik i Lyle Menéndez.

Što je to što nas toliko intrigira i potiče da okrutne ljude dignemo na položaj zvijezde? Zašto nas ubojice toliko fasciniraju? Motivi i psihologija koji se kriju iza zločina bezbroj su puta bili inspiracija za filmove, serije i knjige, a odgovor zašto je to tako saznajte u seriji “Ubojstvo me učinilo slavnim”, samo na DOX TV-u od 6. 12. u 16:50.

Foto: Promo

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije