Udovica Dine Dvornika o motivima koji ju nose kroz život:

'Zadovoljna sam, sretna, slobodna i radim na kuharici koju ću darovati svojoj kćeri'

dvornik
Foto: Privatni album
1/3
07.09.2016.
u 16:30

Dino bi i danas furao svoj film kao i uvijek, ne bi se on previše živcirao zbog cajki, ostao bi vjeran svom funku u svim oblicima, sigurna je supruga pokojnog pjevača

Na današnji dan prije osam godina u 44. godini napustio nas je Dino Dvornik, jedan od najtalentiranijih hrvatskih glazbenika. Njegova supruga Danijela održava uspomenu na pokojnog supruga, a sljedeće godine pokrenut će i festival posvećen njemu.

Čega se prvog sjetite vezano za pokojnog supruga? Kako biste ga opisali nekome tko ga nije poznavao?

Prošlo je osam godina, a čini se kao da je bilo jučer. Zato što je on živ u svojim pjesmama i čujem ga svakodnevno, to mi daje osjećaj njegove prisutnosti. Sad, nakon toliko vremena otkad nije s nama, o Dini imam isto mišljenje. Mislim da je bio genijalac u životu i glazbi. Takve su osobe rijetke, imao je jednu nepodnošljivu lakoću života, pristupa problemima. Bio je jednostavno pretalentiran za ovakvu sredinu koja je uvijek robovala krutim pravilima, a on je bio rođen da im prkosi i ruši tabue. Takva se osoba rađa jednom. Kao glazbenik bio je apsolutni sluhist s fantastičnim osjećajem za ritam, beskompromisan u poslu, a kao čovjek definicija dobrote.

Mislite li da će njegove genijalne pjesme živjeti i za 50 godina? Evo, nedavno je u jednom izboru “Ti si mi u mislima” proglašena najboljom hrvatskom pjesmom proteklih 50 godina. Kako to komentirate?

Vidjela sam tu anketu, ali iskreno nisam pratila rezultate. Ako je tako, to je divno. Teško je zapravo odlučiti što je najbolje i koja je najbolja pjesma, ali drago mi je da je pobijedio u oštroj konkurenciji. Dino nije imao velik opus, ali zasigurno spada u glazbenu lektiru hrvatske glazbe i produkcije. Način na koji je on pristupao glazbi i produkciji ne postoji danas u cijeloj regiji. Mislim da će se njegova glazba vrtjeti i za 50 godina jer je bezvremenska.

Razmišljate li o tome što bi Dino rekao ili napravio sada i kako bi se snašao na sadašnjoj glazbenoj sceni? Što bi rekao na to što mladi danas većinom slušaju cajke?

Uopće ne sumnjam da se Dino danas ne bi snašao. Prije nekoliko mjeseci vidjela sam glazbenu ritam-mašinu “Abelton” i razmišljala kako bi Dino bio oduševljen tom svemogućom tehnološkom spravom. U njoj je integrirano sve što je potrebno da biste napravili pjesmu i složili vrhunski ritam. Mislim da bi on danas uživao u tim mogućnostima i radio još “luđu” glazbu. Šteta je što smo uskraćeni za to iskustvo. Što se tiče omladine i cajki, ne bi se on previše živcirao zbog toga. Bilo je toga i prije. Njegov je um bio iznad toga. On bi furao svoj film kao i uvijek i ostao vjeran svom funku u svim oblicima.

Protekle godine mnogima ste postali uzor zbog vitke linije i savjeta za mršavljenje. Kako ste uspjeli doći do promjene? Je li najbitnija snaga volje?

Uvijek naglašavam da treba “odlučiti” i kad to riješite, stvari se pomiču na bolje u fizičkom i psihičkom smislu. Dijelim svoja iskustva sa ženama jer im treba motivacija neke osobe kojoj vjeruju. Nije isto kada mlada djevojka od 25 godina savršenih proporcija savjetuje ženu od 45 godina jer ta žena nikada neće imati tijelo jedne 25-godišnjakinje. To ne smije biti motiv. Motiv mora biti živjeti zdravo i aktivno, osjećati se dobro u svom tijelu i biti zadovoljan samim sobom. To je poruka koju želim prenijeti ženama. Dugo sam bila zarobljena u tijelu koje kao da nije bilo moje. Ja nisam savršena, ali zadovoljna sam i sretna. To se vidi.

Razmišljate li o ponovnoj udaji?

Jednom sam bila u braku u ovom životu, da imam nekoliko života možda bih opet. Ljubav nema veze s brakom, ili nekoga volite ili ne volite, ili vjerujete ili ne vjerujete. Stvari su vrlo jednostavne. Ne treba mi takva vrsta sigurnosti. Volim svoju slobodu i cijenim tuđu. Bez obzira na to što Dine nema, ja ga i dalje volim, no to ne znači da ne mogu voljeti nekoga drugog. Danas oko sebe vidim “savršene” brakove koji se raspadaju na opće čuđenje ili ljude u brakovima koji se jedva održavaju.

Već ste napisali jednu knjigu o svojoj obitelji. Jeste li razmišljali o tome da napišete i knjigu o prehrani?

Imam puno planova za sebe. Mnogo mi se toga otvorilo zahvaljujući pisanju bloga i aktivnostima na društvenim mrežama. Sedam godina poslovno sam lutala, nisam znala što bih, radila sam svašta, ali ništa me nije veselilo. Trebalo je vremena da se stvari jednostavno poslože, a to ne može preko noći. Zatvorila sam sve svoje kredite, sama sebe financijski disciplinirala i čistila stavku po stavku. Sve ono što mi je predstavljalo stres otklonila sam iz života. Tako sretna i slobodna radim na kuharici koju posvećujem svojoj kćeri, bit će drukčija kuharica, personalizirana, ali moći će je svaka majka darovati svojoj kćeri, koja će uz vrlo duhovite savjete moći naučiti kuhati i smijati se. Što se tiče Dine, iduće godine oživit ćemo i njega festivalom u Splitu na njegov rođendan.

Foto: Robert Demo

Što vas danas najviše živcira u Hrvatskoj?

Mnogo toga i to toliko da sam se zatvorila u svoj mikrosvijet i okružila pozitivnim i dragim ljudima koji me ne iscrpljuju. Nemam više volje ni živaca slušati konstantna kukanja. Ti isti ljudi koji kukaju ne žele ništa promijeniti ili misle da će to netko drugi učiniti za njih. Živciraju me partizani, ustaše i četnici, vraćanje u prošlost. Ja želim danas i sutra... Želim naprijed, želim svjetlo, a ne mrak.

Mislite li da će se nešto promijeniti nakon nadolazećih izbora?

Ne znam, ne mogu biti toliki optimist, bilo bi to naivno i glupo. Svoj ću glas dati Pametnom jer mi je dosta glupih. Novi su, moja generacija, neke i poznajem. Želim vjerovati njima.

> > Danijela Dvornik: I žene s oblinama moraju se odijevati

Ključne riječi

Komentara 41

Avatar Istina je voda duboka
Istina je voda duboka
17:24 07.09.2016.

Svaka čast Kralju Dinu ali molim vas poštedite nas njegove supruge i pogotovo njegove kćerke!

MA
marmars
17:30 07.09.2016.

Je li to ona koja je vrijeđala žene koje ne žele abortirati svoju djecu? I tko je ova uopće? Zašto nas maltretirate ovako nebitnim likovima i njihovim mišljenjima?

DU
Deleted user
16:44 07.09.2016.

Draga moja Danijela, samo papaj kolače koje ti je ostavio Dino. Da nije njega za Danijelu nikad i nitko ne bi čuo. Zato gospođo uživaj u muci svoga muža...nažalost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije