OD MUCANJA DO VADERA

Darth Vader u djetinjstvu je bio - nijem

James Earl Jones
Pixsell
08.01.2010.
u 19:46

Najlegendarniji basso profundo u povijesti filma James Earl Jones nedavno je priznao da u djetinjstvu zbog teškog mucanja deset godina nije progovorio ni riječi.

Legendarni kazališni i filmski glumac James Earl Jones nedavno je priznao da je u djetinjstvu patio zbog teškog mucanja kojeg se toliko sramio da između pete i četrnaeste godine nije progovorio ni riječ.

Sin poznatog glumca Roberta Earla Jonesa nije ni pomišljao na posao kojim se bavio njegov otac, a glumu je otkrio tek na koledžu – školovani je pričuvni časnik – ali za svoj glas zahvalnost duguje srednjoškolskom učitelju Donaldu Crouchu, koji mu je ulio dovoljno samopouzdanja da opet počne govoriti:

Čitali smo sjajnu književnost i pomisao da izgovaram takve riječi zbilja me nadahnula. Nikad ne bih očekivao da ću moći napisati takve stvari, ali želio sam uživati u tome da ih izgovaram. Moj učitelj me ohrabrio da se okušam u glumi, rekao je: "Ako voliš te riječi, onda ih moraš biti u stanju izgovoriti." Time je sve počelo.

A to "sve" je više nego legendarno. Od početaka u kazalištu u Michiganu do uloga poput Othella, od debija kao mladi pilot u filmu "Dr. Strangelove", Alexa Haileyja u "Korijenima", admirala Greera u "Lovu na crveni oktobar", Thulsa Dooma u "Conanu barbaru" i dvije najpoznatije glasovne: Mufase u "Kralju lavova" i, naravno, nezaboravnog astmatičara pod crnom maskom, nekadašnjeg Sitha koji pod utjecajem svog sina jedija doživljava iskupljenje u originalnoj trilogiji "Ratova zvijezda". Zadnjih nekoliko godina Jones je zauzet u kazalištu, kao Big Daddy u iznimno hvaljenoj tamnoputoj postavi slavne "Mačke na vrućem limenom krovu" Tennesseeja Williamsa.

Svega toga ne bi bilo da nije bilo učitelja Croucha, kojem je bilo dovoljno stalo do svoje profesije da izdvoji nadarenog mladića i posveti mu posebnu pozornost.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije