Davno je već netko trebao napisati vodič za snalaženje po zgradi HRT-a na Prisavlju.
Zamršena je, golema i nemoguće je snaći se i poslije nekoliko godina povremenih posjeta. No kada kao u ovom slučaju dođete na snimanje obiteljsko-kulinarskog showa "Kruške i jabuke", vodič vam ne treba.
Žene prijavljuju muževe
Ugodan miris fine hrane postaje smjernica do studija 7 u kojem sve nastaje. Improvizirana kuhinja, publika, adrenalin, užurbani natjecatelji, puno dobrog raspoloženje, sedam kamera i oko 40 ljudi koji rade na projektu... Impresije su to sa snimanja emisije koja nas je iskreno razveselila povratkom na program HTV-a nakon deset godina pauze. Vratili su se njom i stari znanci poput voditelja Duška Ćurlića, kuhara-zvijezda Lidije Kralj, Nene Posavca, Marka Perića... Pojačani su i novim licima poput Davida Skoke, za kojeg Duško sa strane zezantski dobacuje da je kuhar-maneken. Komentar, naravno, cilja na to što je David neodoljiv gledateljicama.
A pravila? Manje-više ostala su ista.
– Ne idemo uživo, ali u montaži imamo malo rezanja, zapravo idemo, televizijskim žargonom rečeno, "live to tape" jer se namirnice u vrijednosti 80 kuna moraju skuhati za 20 minuta. Nema prekidanja, ni stajanja... Ne sjećam se da smo ikada zbog nečega prekinuli snimanje – kaže Snježana Nožinić, urednica projekta koja je na showu radila i prije njegove pauze, pa nastavlja:
– Snimaju se dvije emisije dnevno i jako pazimo na naše kuhare pomagače koji se prijave u show. Znate, na audiciji mogu biti nevjerojatno elokventni, ali kad se upale kamere, sve se mijenja jer trema čini svoje. A tko se prijavljuje? Svi. Žene najčešće prijavljuju muževe. Kuhao je nedavno bračni par i, kada smo supruga pitali kada je počeo kuhati, odgovorio je: "Kada sam se oženio jer nije mi se sviđala kuhinja moje žene." Česti su i studenti, kumovi, tate i kćeri... Pohvalio nas je i prvi TV kuhar ovih prostora Stevo Karapandža rekavši da mu se sviđa što se ekološki odnosimo prema namirnica jer radimo prema geslu da se ništa od hrane ne baca. I zbilja je tako, publika i naša ekipa smaže sve što se skuha!
Kušali smo i mi. Ekipa ovdje radi zbilja dobre stvari, a emisija na kojoj smo bili, a koja je na programu 21. prosinca, to je simpatičnija i slađa jer su se poznati pomagači, pjevačica Sanja Doležal i glumica Areta Ćurković, odrekli honorara u korist donacije za udrugu Crveni nosovi koja uveseljava bolesnu djecu.
– Ovo je bilo baš stresno zbog kratke minutaže! Ali Skoko je majstor od zanata uz kojeg se morate dobro osjećati – vrisnula je odlično raspoložena Sanja Doležal. U paru s Davidom Skokom kuhala je – nabraja:
– Trilju od kamena i prokulice s dimljenom paprikom. Skoko je prvak svijeta u filetiranju pa s ribom nije bilo problema, a ja sam radila lažne fritule s jogurtom i kremom od mascarponea i suhim smokvama. Mljac!
U kuhanju Sanja je, kaže, tradicionalistica.
– Kuham najbolju sarmu na svijetu, najbolju pašticadu... U kuhinji sam se počela igrati vrlo rano i pomagati mami. Kada je riječ o blagdanskom jelovniku, kod mene je uvijek isto – bakalar i umak s kozicama, a na Božić purica s mlincima i pašticada s njokima – kaže Sanja.
Izguštajte se u plavoj ribi
Njezinu spretnost za štednjakom primijetio je i David Skoko, kojeg je, kako čujemo u šaputanjima iza kamera, osobno tražila da kuhaju u paru.
– Nije mi to priznala! Jako mi je drago da smo bili u paru. Žena kuha kao zmaj! Svoj dio je praktički odradila sama. Ja bih joj uletio s prijedlogom, a ona kaže: "Ma ne tako, sad ću ti ja reći kako!" Baš je prava – hvali je Skoko pa nastavlja:
– U ovom showu napokon kuham pred kamerama! To je prava satisfakcija, bolje je nego, kao dosad – kuditi pred kamerama. Danas sam ovdje na kušnji jer prvi put sudjelujem u izazovu u kuhinji. Baš je bilo napeto. Nisam navikao kuhati uz štopericu, a trema je to veća kad je preko puta vas Neno. Malo mi je čak nabio i komplekse.
I doista, Areta Ćurković i Neno Posavac lavovski su se držali.
– Ja sam slavonska duša koja voli sve natanane, ali ubacila sam u petu brzinu. Ne znam ni nabrojiti sve što smo napravili – smije se Areta pa nastavlja o blagdanima u svojem domu:
– Obožavam napraviti gomilu suhih kolačića koje darujem dragim ljudima. U kuhinji zadatke dijelimo mama i ja, a suprug je zadužen za fiš-paprikaš.
I kod Davida Skoke u pripremu blagdanske večere uključena je cijela obitelj.
– Svaki dan u godini jedemo ribu pa za blagdane radimo zaokret i imamo mesni meni – veli Skoko, a Neno mu parira pa svima savjetuje što pripremiti za recesijske blagdane:
– Treba se izguštati u plavoj ribi. Tu jeftinu namirnicu do prestanka lova oko Nove godine jedite u svim varijantama... friganu ili mariniranu jer tako može trajati danima.*