Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UMJETNIČKO IME

Dino Merlin se na radost obožavatelja osjeća bolje, a mnogi ne znaju kako glasi pravo ime ovog pjevača

Sarajevo: Dino Merlin u šetnji gradom
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/8
12.04.2024.
u 17:30

Odrastao je u skromnoj obitelji, a njegov otac je obitelj napustio kada je pjevač imao sedam godine i odgojila ga je majka

Glazbenoj zvijezdi Dini Merlinu jučer je pozlilo u Sarajevu na Baščaršiji, intervenirala je i hitna pomoć. Pjevaču je pozlilo oko 21 sat te je hitna stigla do njegove trgovine "Magaza" koja se nalazi na Baščaršiji. "Hvala što brinete, Dino se osjeća dobro. Blago mu je pozlilo, ali sada je sve u redu", poručili su danas za Večernji list iz menadžmenta proslavljenog sarajevskog umjetnika. 
Glazbenu karijeru je započeo početkom 80-ih kada je osnovao grupu Merlin, a kasnije kada je krenuo u solo vode publici se predstavio kao Dino Merlin. Ovo je umjetničko ime glazbenika koji ima vojsku obožavatelja u regiji, a njegovo pravo ime glasi Edin Dervišhalidović. Odrastao je u skromnoj obitelji, a njegov otac je obitelj napustio kada je pjevač imao sedam godine i odgojila ga je majka. Dino je kao mladić počeo raditi kako bi financijski pomogao majci.

- Moj otac je bio stolar, a majka bula. Imao sam teško djetinjstvo: otac je napustio obitelj kad je meni bilo sedam, a mojoj sestri Amini pet godina. Mama se trudila da nam pruži sve što je bilo u njenoj moći, tako da ipak nismo previše oskudjevali. Imao sam bicikl, polovne skije i jabuku svake večeri prije spavanja, što je, zapravo, dosta. Mnogi u ono doba nisu imali ni to - ispričao je Dino u jednom intervju prisjećajući se djetinjstva.

Sarajevo: Dino Merlin u šetnji gradom
1/25

O tome koliko je popularan Dino Merlin dovoljno govori činjenica kako je prošle godine rasprodao četiri koncerta u Areni Zagreb. Glazbenu je karijeru započeo 1983. godine kada je osnovao grupu Merlin koju mediji tada nisu baš dočekali d odobravanjem i neki su ih proglasili lošom kopijom Bijelog dugmeta. Ni u glazbenim krugovima nisu prošli ništa bolje i teško su pronalazili diskografa koji bi objavio njihove pjesme od kojih su neke još uvijek jako popularne poput; "Nek padaju ćuskije", "Uspavanka za Gorana B.", "Teško meni s tobom, a još teže bez tebe" i "Kad zamirišu jorgovani"...

- Želio sam snimiti prvu ploču početkom osamdesetih kada je u cijeloj Jugoslaviji bilo sedam ili osam studija i isto toliko diskografa, dakle sedam ili osam urednika o kojima je ovisio tvoj život. Naime, nije u to vrijeme, kao danas, bilo interneta niti mogućnosti da svoju pjesmu instantno plasiraš u svijet i odmah dobiješ reakciju na svoj rad. Ako bi, dakle, spomenuti urednici bili na tvojoj ideji i ako se vaša estetika poklapala s njihovom, onda si i mogao proći. Ako pak ne, ako je to izlazilo iz njihovog sustava vrijednosti, jednostavno nisi mogao dobiti elementarne stvari, znači studio. - ispričao nam je pjevač nedavno u intervju o početku svoje karijere i dodao:

- Bio je to tada jedini način kako možete snimiti svoj rad. Međutim, srećom, postojalo je nekoliko privatnih studija u kojima si mogao snimiti pjesme za novac. A kako bih skupio novac i mogao snimiti pjesme, ja sam morao godinu i pol raditi u trećoj smjeni na kaljenju čelika. Ja, dakle, znam kako se kalio čelik.

VIDEO Preminuo američki glumac i sportaš O.J. Simpson, ostat će zapamćen po 'suđenju stoljeća'

Ključne riječi

Komentara 4

PR
prajdali100
18:28 12.04.2024.

Gospodin Dervišhalidović ,pored glazbenog angažmana, imao je svojevremeno i savim konkretan politički angažman koji je po Hrvate u BiH bio poguban.O tome se iz nekih razloga šuti.Zašto ?

CV
car_vukota
18:52 12.04.2024.

Hodža?

Avatar Kato
Kato
18:03 12.04.2024.

Kako se zove🤔 mozda, Muhamedmustafaalibegovic

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije