Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči krunidbe

Harry i Meghan napravili su kralju veliku uslugu kad su odlučili biti diskretni

Foto: profimedia
1/5
05.05.2023.
u 14:00

Kako se brbljavi Harry uopće može usporediti s Edwardom VIII i njegovom abdikacijom zbog Wallis Simpson, dvostruke američke razvedenice, sponzoruše i nacističke simpatizerke

Svaki tjedan skandal jedan, tako otprilike funkcioniraju britanski tabloidi kad su Meghan i Harry u pitanju, praktično otkako su razotkrili tu ljubavnu priču negdje u listopadu 2016. Odmetnici Harry i Meghan, hajduci Windsori, koji sad žive okruženi "holivudskom aristokracijom" umjesto britanskom, na velikom sunčanom imanju južne Kalifornije, gdje trče s djecom po plažama, vježbaju jogu i hrane svoje vlastite kokice, obilježili su u velikoj mjeri čak i pripreme za krunidbu kralja Charlesa III.

Hoće li doći ili ipak neće? Jesu li ili nisu srdačno pozvani? Hoće li brata "rezervu", kako su Harryja zvali u obitelji "od milja" pa je on tako nazvao i svoju bolno iskrenu, ali za obitelj skandaloznu i toksičnu autobiografiju, ljubazno primiti otac i brat, princ William, sad promaknut u prestolonasljednika?

Prijenos krunidbe kalja Charlesa III u subotu od 12 sati pratite uživo na portalu, Facebooku i YouTube kanalu Večernjeg lista.

William je silno povrijeđen bratovom knjigom, odnosno povredom drevnog "zakona", misli vodilje koja nalaže da se u toj obitelji "nitko nikada ne žali i nikada ništa ne objašnjava". Vjerojatno se neće srdačno pozdraviti s Harryjem, za kojeg je s omalovažavanjem izjavio da je postao sljedbenik američke sekte psihoterapijskih preobraćenika, kamo ga je valjda uvukla njegova žena Meghan, uvijek spremna veselo priznati da je odrastala s "hippy dippy" vrijednostima kalifornijske kulture.

Mislim da je Meghan, koja se posljednjih nekoliko mjeseci zapravo povukla iz javnosti, donijela pravilnu odluku da neće doći na krunidbu. Na vrijeme, da se tračevi opet ne rasplamsaju, javili su medijima da Harry dolazi, da će ostati kratko, samo jedan dan jer se mora žuriti natrag u Ameriku, u svoj novi dom, gdje će nakon svečanosti krunidbe sudjelovati u posve drugačijoj proslavi, četvrtom rođendanu malog Archieja.

Da ih Charles nije pozvao, tabloidi bi se samo time bavili. Da se Meghan pojavila, tabloidi bi bili preplavljeni njezinim fotografijama, kojih bi vjerojatno bilo više nego fotografija svih ostalih članova obitelji s izuzetkom Kate, princeze od Walesa. No, kome su potrebne usporedbe dvije jednako pomno dotjerane i njegovane žene zavađene braće. Harry i Meghan napravili su kralju i obitelji veliku uslugu kad su odlučili biti diskretni kao Harryjeva voljena baka.

Zar nije nevjerojatno da je njihov dolazak ili nedolazak bilo jedno od najvažnijih pitanja u vezi s tako svečanim događajem, na koji je Charles čekao ili se za njega pripremao točno 64 godine i 44 dana kao princ od Walesa s najdužim stažem u povijesti?

U 4. epizodi 1. sezone serije "Kruna" autora Petera Morgana, zaista upućenog u povijest i sadašnjost Windsora, kraljica Mary, Charlesova prabaka, objašnjava svojoj unuci, kraljici Elizabeti II, da je "monarhija sveta Boža misija koja oplemenjuje naš svijet, nudi običnim ljudima ideal kojem treba težiti, primjer posvećenosti dužnostima, koji uznosi njihove jadne živote".

Kraljica udovica zaista je smatrala da je to božanski poziv i željela da taj stav interiorizira i njezina unuka. Mora toga biti svjesna, govorila joj je baka, upravo zato je "okrunjena u opatiji, a ne u nekoj vladinoj zgradi, zato je pomazana, a ne postavljena na to mjesto, zato joj krunu na glavu stavlja nadbiskup, a ne neki državni dužnosnik..."

Foto: profimedia

Charles III bit će 38. vladar kojeg će nadbiskup pomazati svetim uljem, na prijestolju za krunidbe napravljenom 1300. godine na zahtjev Edwarda I. Bit će okrunjen u Westminsterskoj opatiji 6. svibnja, na mjestu gdje se krunidbe britanskih monarha održavaju još od 1066.

Kraljica Elizabeta II, istinski religiozna, zaista je povjerovala u svoju "Božju misiju". Razumjela je da njezin "posao" počiva na misterioznoj mreži tajni, simbola, nipošto na transparentnosti kao život ministara i dužnosnika. Vjerojatno je, baš kao i njezin unuk Harry, kojeg nikada nije prestala voljeti, najdublje prezirala tabloide i njihovo petljanje u privatne živote svoje obitelji i iznošenje njihovog prljavog veša pred javnost - a njega je bilo na tone, kudikamo više nego što je mogla sanjati kad joj je na glavu postavljena kruna 1953. godine.

To što je Harry s obitelji napustio "Merrie England", kako su pisci i domoljubi od Srednjeg vijeka nazivali pradavnu ideju utopijske, idilične i zelene pastoralne domovine, zaista nije ni približno najšokantniji skandal koje je potresao Elizabetu II i Windsore.

Kako se brbljavi Harry, koji otkriva kako je imao "teško djetinjstvo" jer ga otac i brat nisu dovoljno voljeli nakon majčine smrti, uopće može usporediti s kraljičinim stricem, kraljem Edwardom VIII i njegovom abdikacijom zbog Wallis Simpson, dvostruke američke razvedenice, sponzoruše i nacističke simpatizerke. Harry, koji se iskreno zaljubio i na vjenčanju u kapeli svetog Jurja u Windsoru s ushitom, gotovo sa suzama u očima gledao kako oltaru i njemu prilazi njegova američka razvedenica, glumica miješane rase kojoj je ostao beskrajno odan? On zaista nije okorjeli grešnik kao njegov otac, prije svetac kao baka.

Kako je samo kraljici Elizabeti II moralo biti teško kad je shvatila da se njezin sin prestolonasljednik vjenčao samo pro forma, kao da taj Božji zavjet nema nikakvu težinu. Kako mora da ga je prezirala kad je ostao s Camillom, kad je promatrala kako je bezdušno hladan prema svojoj ženi, mladoj, nevinoj Diani, čak i u trenucima njezine rastrojenosti, bulimije i pokušaja samoubojstva, kad je shvatila da ju je muž od prvog dana braka ne samo varao nego i prezirao.

Što li je kraljica pomislila kad je čitala kako njezin najstariji sin, budući Bogom pomazani kralj, svojoj ljubavnici Camilli šapće u snimljenom telefonskom razgovoru kako bi najradije bio njezin tampon jer je o njoj ovisan? Jesu li mu Britanci sva ta poniženja oprostili? Zaboravili sigurno nisu.

Kraljica, navikla na obiteljske skandale, ipak je navodno s teškom mukom čitala kako si je njezin voljeni sin Andrew za bliskog prijatelja odabrao Jeffreyja Epsteina, američkog prevaranta, pedofila i organizatora prostitucijskog lanca? Uvjerena sam da je bila sretna što se tabloidi u to vrijeme najviše bave s Meghan, a ne tim nesretnikom spremnim na sve za novac, niske strasti i letove privatnim avionom koje drugi plaća.

Uostalom, Meghan je kraljici od početka bila draga. Pozvala ju je u Buckinghamsku palaču i prije zaruka, što je bio veliki ustupak koji prije nije napravila. Jako su se dobro slagale i puno skupa srdačno smijale. Harry je pričao da su bakini corgiji na njega čitav život lajali, ali su zato Meghan prišli odmah i mahali repom, i prije nego što ih je uopće pogledala.

Elizabeta II Camillu dugo nije primala i nije je mogla prihvatiti. Smatralo se da joj nikad neće dopustiti da uz Charlesa III nosi titulu kraljice. Harry ju je nedavno u svojoj autobiografiji proglasio zlom spletkaricom kojoj je upravo to bio krajnji cilj na kojem je bila spremna raditi desetljećima. No, Camilla je ipak postala kraljica.

Foto: profimedia

I ne samo to, u ceremoniju krunidbe odlučila je uključiti i svoje unuke. Dok će kraljevi paževi biti njegov najstariji, 9-godišnji unuk George te djeca njegovih i Camillinih prijatelja i članova kraljeve ceremonijalne svite, Camilla je odlučila u tom svečanom trenutku britansku javnost podsjetiti na svoj život prije Charlesa, bivši brak, a time i skandale povezane s njihovom tajnom ljubavnom aferom. Camillini paževi bit će njezin unuk Freddy Parker Bowles te Gus i Louis Lopes, djeca njezine kćerke Laure. Četvrti paž bit će unuk Camilline sestre Annabel.

Ta vijest nije dobro primljena. Mnogi Britanci smatraju da je Camilla trebala ipak biti diskretnija i ne podsjećati javnost i Dianinu djecu na svoj prethodni brak.

Čim je postao kralj, možda zato što se republikanski sentiment smrću dugovječne kraljice razmahao, a možda i zbog svih tih skandala s Camillom, Charles III suočio se i s neugodnim uličnim demonstracijama. Gdje god bi se pojavio, uvijek je tu bila i veća ili manja skupina ljudi koji su na njega i Camillu bacali jaja ili skandirali "Not My King" (Moj kralj nisi, u slobodnom prijevodu).

Njegovog prethodnika, kralja Charlesa II, koji je vladao drugom polovicom 17. stoljeća, zvali su Merry Monarch. Navodno je doista bio vedre naravi, tolerantan i prema katolicima i prema protestantima. Nakon niza godina Charles II opet je otvorio kazališta i svojim podanicima dao slobode kakve prije nisu imali.

Charles III nije vedar. Netolerantan je po prirodi, zahtjevan, kratkog fitilja. Neki od upućenih novinara i pisaca o kraljevskoj obitelji smatraju da postoje sličnosti između novog kralja i strica njegove majke, Edwarda VIII.

I predak koji je abdicirao zbog žene koju je volio, što se gotovo dogodilo i Charlesu III, bio je jednako tako nagao, nesklon samokontroli, čak bahat, uvjeren da je bolji od drugih i da se ima pravo ponašati kako želi, kao da im to noblesse oblige dozvoljava. Uza sve to, Charles III je i najstariji kralj ikada okrunjen (u studenom će navršiti 75 godina).

Na stranici konzervativnih londonskih novina Times 14.000 građana uoči krunidbe odgovorilo je na pitanje smatraju li da će Charles III biti dobar kralj ili ne. Čak 79 posto izjasnilo se pozitivno. Stariji, konzervativni Britanci očekuju da će Charles III uspjeti za Britance ostati ono što je za njih bila njegova majka: čvrsta točka u svijetu neprestane mijene, simbol stabilnosti kraljevine, posljednja čuvarica tradicionalnih vrijednosti Otoka s onom njezinom tipičnom decentnošću i engleskom sposobnošću samokontrole, bez jadanja i samosažaljevanja. No, teško da će Charlesa III čak i najkonzervativniji monarhisti voljeti kao Elizabetu II, koju je nakon smrti bivši premijer Boris Johnson nazvao Elizabetom Velikom jer je imala "jedinstvenu sposobnost da nam pomogne da budemo sretni".

Iako onih koji skandiraju da im on nije kralj nema tako puno, nedavno veliko istraživanje ozbiljne agencije YouGov otkrilo je da čak 78 posto posve mladih Britanaca nije uopće zainteresirano za monarhiju i krunidbu i ne prate što se zbiva s kraljevskom obitelji, a čak 40 posto aktivno vjeruje da Britanija od te obitelji ne dobiva dovoljno zauzvrat. Čak se ne slažu ni s pankerima i ne razmišljaju kao Sex Pistols koji su pjevali da "Bog mora čuvati kraljicu jer turisti donose lovu... bez obzira što u tome nema budućnosti, budućnosti za nas".

Piers Morgan, novinar, urednik i TV komentator, jedan od najvatrenijih neprijatelja Meghan i Harryja, smatra da su njih dvoje u velikoj mjeri uništili imidž kraljevske obitelji za Britance. Ukratko, za njega su oni izrodi, štetočine, neprijatelji. Hm, obitelji zasigurno nisu pomogli sa svojim pričama o hladnoći, sebičnosti i egocentričnosti Charlesa i Williama. O Charlesu se to i prije pisalo, no o princu od Walesa nije.

Neposredno prije krunidbe, za vrijeme sudskog procesa koji u Londonu Harry upravo vodi protiv izdavača tabloida The Sun zbog prisluškivanja telefona i nelegalnog pribavljanja informacija o njemu i njegovoj obitelji, Harry je otkrio na sudu da se William sam nagodio s izdavačem. Rupert Murdoch, medijski magnat prema kojem je napravljena serija "Nasljeđe", navodno je platio Williamu goleme pare još 2020., o čemu princ uopće nije obavijestio brata ili ga pokušao uključiti u nagodbu, kao da su i oni, baš kao i Murdochovi i fikcionalna, šekspirijanski disfunkcionalna obitelj Roy iz 'Nasljeđa', jednako tako gramzljivi i spremni bratu okrenuti leđa.

Cijela mreža današnjih urednika i novinara koji najglasnije napadaju Harryja i Meghan zapravo su bili dio tih ilegalnih operacija pribavljanja informacija - među njima i Piers Morgan. Mržnja koju Harry osjeća prema svima njima jer su, uvjeren je, pokušali uništiti sreću i mentalno zdravlje njegove žene, pojačana je njegovim čvrstim uvjerenjem da su oni ubili njegovu majku Dianu, "narodnu princezu". Diana je navodno putovala bez policijske zaštite jer je očajnički željela smanjiti broj ljudi koji nešto znaju o njezinom kretanju i privatnom životu, jer bi sve što joj se događalo ubrzo "iscurilo" u medije. Zato su je paparaci tako slobodno i nesmiljeno proganjali po Parizu. Po Harryju, tako su je i ubili i zato je čak i prije svečanosti krunidbe spremno svjedočio na sudu protiv tabloida i govorio sve što zna, čak i kad je to povećalo jaz između njega i brata.

No, Harry će biti u Londonu, a Meghan neće. Poklonit će se ocu s ljubavlju i lojalnošću, oko toga nema prijepora. Bez obzira na sve, vjerojatno mu istinski želi pomoći u teškom zadatku da sačuva monarhiju u 21. stoljeću. Charles III sad mora "osvojiti" ljubav Britanaca, koji mu ne nude svoju odanost automatski, samo zato što je sin njihove voljene Elizabete II. Vidjet ćemo hoće li za to imati dovoljno majčine razboritosti i samokontrole.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije