Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
glazbeni spektakl

Evo zašto Bosna i Hercegovina više ne sudjeluje na Euroviziji

Stockholm: Nina Kralji? ušla u finale Eurosonga 2016.
Foto: Britta Pedersen/DPA
1/23
08.05.2024.
u 09:48

BiH je posljednji put na Euroviziji bila još 2016. godine. Tada su je s pjesmom 'Ljubav' predstavljali Dalal, Deen, Ana Rucner i Jala, a kasnije su otkrili kakav problem imaju te zašto se ne natječu za pjesmu Eurovizije.

U utorak je održana prva polufinalna večer ovogodišnje Eurovizije u kojoj je nastupio i hrvatski predstavnik Baby Lasagna, pravog imena Marko Purišić (28). Marko je zapalio Arenu u švedskom Malmöu i plasirao se u finale, a osim Hrvatske u prvom polufinalu nastupile su i nama susjedne Slovenija i Srbija. Srbiju je predstavljala Teya Dora s pjesmom "Ramonda", a Sloveniju Raiven s "Veronikom". I Srbija i Slovenija prošle su u finale, a mnogi su se u tom trenutku zapitali kako to da Bosna i Hercegovina više ne sudjeluje na Euroviziji. Naime, BiH je posljednji put na Euroviziji bila još 2016. godine. Tada su je s pjesmom ''Ljubav'' predstavljali Dalal, Deen, Ana Rucner i Jala.

– Javni servisi u posljednjih nekoliko godina pod sankcijama su EBU-a (Europska radiodifuzijska unija). A drugi faktor je da pri ovakvom financiranju javnih servisa nismo u mogućnosti izdvojiti sredstva za sudjelovanje na Euroviziji. S minimalnim brojem sudionika i svim ostalim na minimumu, troškovi iznose skoro pola milijuna maraka. To su u ovom trenutku ogromni novci za nas. I ne postoji zakonski reguliran način prikupljanja RTV poreza, koji bi bio dovoljan izvor sredstava za financiranje svih funkcija javnog servisa pa, između ostalog, i Eurovizije – kazala je za Avaz prije nekoliko godina rukovoditeljica Odjela međunarodnih poslova BHRT-a i posljednja šefica delegacije BiH Lejla A. Babović. Lejla je tada kazala i kako marketinško tržište te zemlje nije pretjerano zainteresirano za sponzoriranje projekta kao što je Eurovizija. 

GALERIJA Odličan nastup Baby Lasagne, publika s njim pjevala "Rim Tim Tagi Dim"

Stockholm: Nina Kralji? ušla u finale Eurosonga 2016.
1/58

Podsjetimo, osim Baby Lasagne, Teye Dore i Raiven u prvom polufinalu nastupili su i: predstavnica Cipra Silia Kapsis, predstavnik Litve Silvester Belt, Irsku su predstavljali Bambie Thug, Ukrajinu Alyona Alyona & Jerry Heil, Poljsku Luna, Island Hera Björk, Finsku Windows95man, Moldaviju Natalia Barbu, Azerbajdžan Fahree feat. Ilkin Dovlatov, Australiju Electric Fields, Portugal Iolanda i Luksemburg Tali. 

VIDEO Baby Lasagna nakon prolaska u finale razgovarao s novinarima

 

Komentara 13

BU
burcsa2
10:19 08.05.2024.

Ako lgbt lobby pokrade Baby Lasagnu, što je na žalost vrlo moguće, pa to onda još i urade na očigled svima glasovima tzv stručnih žirija i Hrvatska bi trebala odustati od Eurovizije. Nadam se pobjedi, jer je Marko zaista odličan, ali ako ga pokradu i time dokažu da je lgbt agenda postala svrha svega, na takvom natjecanju tada RH nema što tražiti.

CR
cruela
10:19 08.05.2024.

Bosna i Hercegovina ne sudjeluje jer nisu navikli plaćati. Ono što dobiju to je u redu, kad treba nešto platiti onda kuknjava na sva zvona.

V0
Vlaskoulicanec4.0
12:29 08.05.2024.

A zakaj da nastupaju na tom festivalu neukusa, politikanstva, pederastije i satanzima? Zadnjih 15 godina nije pobijedila poštena pjesma. Da su ukri doveli prije dvije godine kravu na pozornicu i vukli je za rep, i to bi pobijedilo. Čak je već i onda u Jugi pobijedio Cotugno sa "United Europe"... E, gdje su ona vremena kada su pobjeđivale stvarno dobre pjesme...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije