Fenomen

Je li Andrej dijete nove spolne civilizacije ili samo modni hir?

'The androgynous model of the moment Andrej Pejic on the catwalk during the John Galliano\'s Show in Paris.  Photo: Press Association/Pixsell'
Foto: ' '
1/3
12.01.2011.
u 22:03

Otkako ga je Marc Jacobs izabrao za svoje zaštitno lice, Andrej je postao globalna zvijezda novog rodnog poretka

Crkva, država, društvo, svi se uznemire kad se pojavi nešto što remeti ustaljene društvene norme i društveni dogovor o normalnosti. Sada se to dogodilo i s mladim Bosancem Andrejem Pejićem čija je međunarodna karijera androgina modela dosegla svoj vrhunac kad ga je potkraj 2010. renomirani modni dizajner Marc Jacobs prigrlio kao zaštitno lice svoga brenda. No upravo je obratno, Jacobs je time postao zaštitnikom osoba poput transrodnog Pejića čiji je identitet i muški i ženski.

O njemu, međutim, govore kao o nevjerojatno lijepom muškarcu. Jedino njegova baka u televizijskoj emisiji govori da je sretna zato što je s Andrejem dobila i unuka i unuku! Jedino ona intuitivno prihvaća "novu svjetsku rodnu stvarnost" koja se, dakako, pojavljuje u svim svojim pozitivnim i negativnim oblicima.  

Izabrao oba spola

Andrej je izbjegličko dijete: kad je počeo rat, s obitelji se iz Bosne iselio u Australiju, u Melbourne. Još kao mlađi tinejdžer hrvao se sa svojim spolom, odnosno spolnim odrednicama. No jedan je od onih koji nisu napustili svoj izvorni spol kad su prigrlili identitet suprotnog spola. Tako je Andrej ostao u oba spola i to je iskoristio u modnom svijetu. Jer je lijep! A ne zbog odluke da bude i jedno i drugo, ne zato što bi moda bilo "leglo takvih izvitoperenih osobnosti", kako vole reći oni koji o modi ne razmišljaju kao o ozbiljnoj civilizacijskoj, odnosno kulturološkoj stavki. Ni zato što je moda "prirodni medij" queer kulture, kako to voli istaknuti gay populacija.

No jasno je da je Andrejeva vizualna multispolnost bila posebno zanimljiva Jeanu Paulu Gaultieru koji ga je angažirao kao model agencije Chadwick Models, čiji je vlasnik Matthew Anderson otkrio mladog Pejića. Nakon toga su se za njega zanimali urednici mnogih nacionalnih izdanja magazina Vogue. Naposljetku, godinu je završio kod Marca Jacobsa. Kad ozbiljan modni dizajner kao što je Jacobs uzima transrodnu osobu kao svoje zaštitno lice, to ima i svoje sociološko značenje! Jacobs je ozbiljna osoba i ne treba mu skandalozna situacija da bi iz nje izvukao svoju modnu korist. Jacobsov izbor znači da je prigrlio transrodnu osobnost kao dio svog modnog izraza, ali i kao dio stvarnosti svijeta.

 Nije moda kriva

– Priroda ili, bolje reći, genetika se očito poigrala mladim Pejićem – komentira modna agentica Tihana Harapin Zalepugin.

– A i on se vrlo dobro i uspješno igra svojim identitetom. Moda je također igra i nešto čime se igramo, pa se sve dobro uklapa. Ona je igra i zabava u pozitivnom smislu. A Andrej mi se jako sviđa! Multifunkcionalan je. Može puno napraviti svojim izgledom.

– Nema ništa lošeg u tome. No treba reći: nije moda kriva za to što se događa s njim. On živi u svojoj koži kako može. Sjajan je lik! – kaže šefica Talia Modela.

 

Ključne riječi

Komentara 67

HA
Hamiclar
07:18 13.01.2011.

Momak očito ima problema i treba mu pomoć. Ali ajmo malo o OBJEKTIVNOM NOVINARSTVU kojeg ovdje nema ni u tragovima. Redom : „Nova spolna civilizacija“ „Crkva, država, društvo, svi se uznemire kad se pojavi nešto što remeti ustaljene društvene normee i društveni dogovor o normalnosti“ „Jedino ona intuitivno prihvaća \"novu svjetsku rodnu stvarnost\" „ „No jedan je od onih koji nisu napustili svoj izvorni spol kad su prigrlili identitet suprotnog spola. Tako je Andrej ostao u oba spola i to je iskoristio u modnom svijetu. Jer je lijep! A ne zbog odluke da bude i jedno i drugo, ne zato što bi moda bilo \"leglo takvih izvitoperenih osobnosti\", kako vole reći oni koji o modi ne razmišljaju kao o ozbiljnoj civilizacijskoj, odnosno kulturološkoj stavki.“ „prigrlio transrodnu osobnost kao dio svog modnog izraza, ali i kao dio stvarnosti svijeta“ Sociologinja: „restriktivna dvospolna konstrukcija društva prestaje biti toliko dominantnom“ „igra identitetom pokazuje naglašenu potrebu brisanja granica“ „Promijenili su se tradicionalni oslonci identiteta“ „tipičan način subverzije dvospolne konstrukcije stvarnosti“ Dakle, NITI JEDNO SUPROTNO MIŠLJENJE, čak ni od gore prozvane Crkve. Ovo NIJE NOVINARSTVO. Ovo je NAMETANJE MIŠLJENJA i pokušavanje DOKAZIVANJA NEDOKAZIVOG. \"dogovor normalnosti\" ?? kakav dogovor jadna ženo? Nisu se ljudi dogovorili da su muškarci i žene nego imaju spolne organe. \"nova svjetska spolna civilizacija\" i \"nova transrodna stvarnost\" ?? Ma kome Vi perete mozak? Kakvo je ovo širenje zla? Pa ovaj članak i djeca mogu pročitat, kakve im ideje stavljate u glavu?! Autorica članka i po svojim izraženim stavovima ni po izboru sugovornika nije objektivna već djeluje kao agent onih koji bi željeli da ne bude ni muškaraca ni žena jer mrze i jedne i druge !! OVO NIJE STVARNOST! Ovo je perverzija stvarnosti! OVO NIJE NORMALNO nego ABNORMALNO!

DU
Deleted user
23:21 12.01.2011.

a nek mi neko objasni sto je ovo, \"rodnu stvarnost\" \"transrodnog\" jel ovo ista ona novinarka sto je prije neki dan napisala SUNCOSTAJ ili tako nesto slicno, kad je bila ona pomrcina

Avatar Idler 3
Idler 3
14:27 13.01.2011.

Mila majko kolko filozofiranja i \"stručnih\" raspra oko gluposti - dečko je jedostavno peder koji se šminka i depilira...i to je to. Sad oni stali umno razglabati o višespolnom multikulturalnom stanju svijesti !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije