Pinca ili sirnica neizostavan je dio svakog blagdanskog stola na Uskrs. Tradicionalan slatki uskrsni kruh u većini domova poslužuje se na uskrsno jutro uz kuhanu šunku, mladi luk i rotkvice. Kako napraviti savršenu uskrsnu pincu, otkrila nam je Sanja Doležal.
Obavezno isprobajte ovaj jednostavan recept i oduševite svoje ukućane!
USKRSNA PINCA SANJE DOLEŽAL
Sastojci:
500 gr glatkog brašna
7 gr suhog kvasca
100 gr šećera
100 gr maslaca
3 dcl mlijeka
2 jaja
1 vanili šećer
korica naranče
100 gr grožđica
malo ruma (po želji)
šećer u prahu ili kristalni za posipanje
Priprema:
Prosijte brašno, dodajte šećer, vanilin šećer, suhi kvasac i naribanu koricu naranče. Sve suhe sastojke lagano promiješajte.
U suhe sastojke dodajte jaja, toplo mlijeko, malo ruma po želji, otopljeni maslac i grožđice.
Sve dobro izmiješajte, može ručno ili mikserom za tijesto (kuhinjskim robotom).
Umijesite glatko tijesto i pustite ga da odstoji dva sata da se udvostruči.
Kad se udvostruči, oblikujte ga u dvije male loptice i ostavite na toplom još barem pola sata.
Nakon toga ga škarama prerežite na vrhu, premažite s malo otopljenog maslaca i stavite peći u pećnicu na 180 stupnjeva...35 do 40 minuta (ovisno o veličini pince)
Kad je pečeno, posipajte ga šećerom u prahu.
SRETAN USKRS SVIMA! OSTANITE DOMA
Sanja, 56, milf/xl