NIJE SE ODIGRALO PO PLANU

Jeste li znali da se omiljena carica Sisi udala za svog bratića? Ali ona nije bila prvi odabir njegove majke

Foto: Epic Drama
1/7
26.07.2024.
u 12:10

Sisina majka je sa svojom sestrom Sofijom od Bavarske, majkom cara Franje Josipa I., dogovorila da se njihova djeca vjenčaju kada dođe vrijeme za to

Austrijska carica i ugarsko-hrvatska kraljica Elizabeta Amalija Eugenija, poznata kao Sisi imala je buran i zanimljiv život koji je često ekraniziran i postoje razni prikazi njezinog života, koji su često dosta romantizirani kako bi privukli publiku. Rođena je na Badnjak 1837. godine kao kći vojvode Maksimilijana Josipa Bavarskog i princeze Ludovike od Bavarske. Sisina majka je sa svojom sestrom Sofijom od Bavarske, majkom cara Franje Josipa I., dogovorila da se njihova djeca vjenčaju kada dođe vrijeme za to.

Ugovaranje brakova između bliskih članova obitelji u to vrijeme nije bilo neuobičajeno i Ludovika i Sofija smatrale su kako bi starija kći Maksimilijana Josipa i Ludovike, Helena bila idealna životna partnerica Franji Josipu. Ubrzo je dogovoreno da Ludovika s Helenom i mlađom kćeri Elizabetom dođe u posjet sestri kako bi dogovorili zaruke i vjenčanje. Međutim, prilikom ovog susreta dogodio se obrat i kada je ugledao Sisi car Franjo nije mogao sakriti svoje simpatije prema svojoj mlađoj sestrični.

VEZANI ČLANCI

 

Privukla ga je energična i slobodoumna Sisi te je morao priznati Heleni kako se zaljubio u njezinu sestru. To je dovelo do nesuglasice između dvije sestre jer se Helena godinama pripremala i školovala za poziciju carice, a sada je to mjesto morala ustupiti mlađoj sestri koja nije ni slutila što je sve čeka. Nakon udaje za Franju Josipa dočekao ju je cijeli niz pravila i protokola kojih se mora držati što njezin slobodni duh nikako nije mogao prihvatiti te se redovito suprotstavljala tome. Tada na scenu stupa njezina teta i svekrva Sofija koja je odlučila dovesti u red novu caricu.

Od početka se Sofija protivila ideji da njezina mlađa nećakinja bude carica jer je bila premlada i neiskusna i smatrala je kako joj nedostaje potrebna čvrstina i odlučnost za obavljanje dužnosti. Sofija i Sisi su bile čiste suprotnosti jer je Franjina majka bila stroga i konzervativna i kažu kako su u to vrijeme govorili kako je ona jedini muškaraca na dvoru. Svojoj snahi je nametala brojna pravila i često se miješala u odnose između Sisi i Franje te je u potpunosti na sebe preuzela brigu o odgoju njihove djece.  

GALERIJA Nastup Ivane Knoll na Ultra Europe festivalu

1/24

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije