Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MLADA ZVIJEZDA

Joško Gvardiol ljubimac je nogometne javnosti, a otkrio je i da se odlično snalazi u kuhinji te koji kolač rado sprema

KATAR 2022 - Susret Hrvatske i Belgije u 3. kolu Svjetskog prvenstva u Katru
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/8
13.12.2022.
u 20:48

Zagrepčanin Joško Gvardiol vrlo je brzo postao jedan od stožernih igrača naše reprezentacije, a uskoro bi mogao postati i jedan od rijetkih igrača koji vrijedi više od 100 milijuna eura.

Premda mu je samo 20 godina mladi Zagrepčanin Joško Gvardiol vrlo je brzo postao jedan od stožernih igrača naše reprezentacije, što je dokazao i u posljednjoj utakmici protiv Belgije, a uskoro bi mogao postati i jedan od rijetkih igrača koji vrijedi više od 100 milijuna eura. U Leipzigu je tek godinu dana, a za njega se otimaju najveći svjetski klubovi pa se tako posljednjih dana proširila vijest kako mu je engleski velikan Chelsea ponudio čak 90 milijuna eura! Neki čak pišu da je transfer i dogovoren. 

A još prije samo tri godine tramvajem je s Maksimira s treninga i utakmica odlazio kući na Srednjake gdje je živio s ocem Tihomirom, majkom Sanjom i dvije sestre Frankom i Lorenom. 

– Nije čudno što je Joško išao tramvajem nakon utakmice, nije mu to prvi put. Išao je svaki put kad ga nitko od nas nije mogao voziti. Suprug i ja radimo, tako da ga nismo mogli uvijek voziti - kazala nam je tada njegova mama Sanja, prva osoba kojoj je pohitao u zagrljaj nakon fenomenalno odigrane utakmice s Belgijom.

Naime, poznato je kako je skroman i samozatajan mladić izuzetno vezan za obitelj

– Da nisam nogometaš, vjerojatno bih krenuo očevim stopama – kazao nam je Joško u jednom od svojih prvih intervjua .Njegov otac je godinama ribar, a mladić je na njega izuzetno ponosan i nije imao ništa protiv da ga naslijedi u poslu. No, sudbina je odlučila drukčije pa je nogomet ipak postao njegov životni put. Nakon što je ostvario transfer u RB Leipzig, Joško Gvardiol kupio je obitelji kuću u Rakitju, u mirnoj oazi, podalje od gradske vreve i asfalta, nedaleko istoimenoga jezera.  Kao dječak počeo je igrati nogomet u Trešnjevci, a njegov talent već u najranijoj uočio je trener Dinamovih klinaca, Miroslav Davidović, i doveo ga u Dinamo. U maksimirskom klubu Joško je prošao kompletnu školu nogometa i nakon Darija Šimića, Igora Bišćana, Vedrana Ćorluke, Dejana Lovrena i Tina Jedvaja najdarovitiji je obrambeni igrač kojega je u samostalnoj Hrvatskoj proizveo Dinamov inkubator. Joško trenutačno nema djevojku, a mediji su u travnju ove godine pisali kako je navodno bio u vezi s 12 godina starijom Zadrankom Oliverom Matijević, pjevačicom koju je šira javnost upoznala u RTL-ovom showu "Gospodin Savršeni". 

- Nisam u vezi, sam živim, i koliko god nekad treba mir, nekad osjetim i tu samoću, depresiju, nedostaje mi obitelj- kazao je nedavno u emisiji kod Roberta Knjaza, i progovorio o ljubavnim ponudama. 

- Joj, prošli put na okupljanju reprezentacije jedna mi je djevojka prišla i dala papirić na kojem je bio njezin Instagram profil. Kakva cura mora biti? Boja kose nije važna, ali volim plave oči. I da bude niža od mene, da barem u nečemu budem glava obitelji! - rekao je Joško i otkrio koje su mu tri najljepše poznate dame: - Angelina Jolie, Shakira i Jennifer Lopez - kazao je Zagrepčanin. Odao je i kako nije od onih muškaraca koji se boje kuhanja. Štoviše, njega to opušta kada mu obveze dozvole. Ne samo da zna skuhati ručak nego se okušao i u spravljanju kolača, a rado ispeče jednu od svojih omiljenih poslastica- tortu od sira!

Brojni se njegovi obožavatelji pitaju i odakle potječe njegovo prezime, a objašnjenje je dao hrvatski jezikoslovac Domagoj Vidović koji se više od 20 godina bavi proučavanjem imena i prezimena. 

- - Prezime Gvardiol, koje potječe iz Novigrada kod Zadra, dovodi se u vezu s romanskim glagolom guardare 'čuvati' te je srodno poznatomu katalonskom nogometnom prezimenu Guardiola. Našemu braniču ono savršeno pristaje jer je neprijelazan, izvrsno čuva protivničke napadače. Usto, pristaje mu i osobno ime jer se ono dovodi u vezu s imenom Josip koje na hebrejskom znači Jahve je pridodao, a Jošku je Jahve uistinu pridodao mnoge talente - rekao je Domagoj Vidović za Tportal i dodao:

- Zanimljivo je da guardiola na talijanskome znači stražarska kućica, a kako su kućice za pričuvne igrače slične stražarnicama, mogao bi Joško biti i vrhunski trener. Prezime je Gvardiol endemsko prezime, tj. prezime čiji svi nositelji potječu iz zadarskoga kraja. Godine 1948. svi su Gvardioli živjeli u Novigradu. Danas ih ima i u Zagrebu, Zadru i na Dugome otoku, ali svi potječu iz Novigrada. 

Inače, Joško na ovom prvenstvu nosi masku jer je u sudaru glavama sa suigračem iz kluba Willijem Orbanom slomio nos i ozlijedio oko netom prije puta u Katar. Bilo je to početom prošlog mjeseca. 

Iako su ozljede izgledale gore nego što su bile, Joškovo sudjelovanje na Mundijalu, srećom nije ni u jednom trenutku bilo upitno. Liječnici su pronašli praktično rješenje, naravno, masku koja je posebno napravljena za Gvardiola i dostavljena mu za nekoliko dana. Na licu će je nositi sve do kraja prvenstva.

-  Što se mene tiče, možda je neću ni skinuti do kraja karijere. Ide mi s tom maskom. Vidjet ćemo - kazao je nasmijani Gvardiol. 

Gvardiol je pravi hit među hrvatskim navijačima, što potvrđuje i transparent koji su jutros donijeli ispred hotela u kojem su smješteni Vatrenih.

"Gvardiol - guard the goal" ili u prijevodu na hrvatski: "Gvardiol - čuvar gola."

Navijači su se malo poigrali s Joškovim prezimenom i otkrili koliku sigurnost 20-godišnji stoper daje obrani hrvatske reprezentacije.

VIDEO Neki imaju kokoši, glumce, a drugi pak Ivana Pavla II.: Najviše tetovaža ima ipak Marko Livaja

 

Komentara 3

DJ
Dodaj Juri
22:19 13.12.2022.

Dajte mu onda posal u puckoj kuhinji. Vise ce zaraditi nego kao nogometas!

Avatar Booyakasha
Booyakasha
22:03 13.12.2022.

Kolač od €100 miliona,🤬

KU
kuramela
22:15 13.12.2022.

Baš takve koji znaju kuhati i traže suvremene žene, samo se ti hvali pa nećeš okusiti njihova ručka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije